Följ fotspåren av Bedřich Smetana

Följ fotspåren av Bedřich Smetana

Under 2024 firar Tjeckiens nationalkompositör Smetana 200 år.

Följ fotspåren av Bedřich Smetana
Smetanas musik spelas fortfarande över hela världen, från London till Tokyo till Buenos Aires. I samband med 200 års jubileet kommer National Moravian-Silesian Theatre i samarbete med Janáček Philharmonic Ostrava att fira årsdagen genom att iscensätta en komplett repertoar av alla åtta färdigställda operor av Bedřich Smetana som det enda operahuset i världen. Men vem var han och vilka platser i Tjeckien relaterar till honom?

Den blivande kompositören föddes den 2 mars 1824 i staden Litomyšl. Han föddes i en lägenhet bredvid slottet där hans far arbetade som bryggmästare och bodde med sin fru och flera döttrar. Slottet är nu UNESCO skyddat och ett underbart exempel på renässansarkitektur. Om du besöker Litomyšl kan du ta en rundtur i slottet och Bedřich Smetanas hem – båda är sevärda.
 

Smetanas Litomyšl musikfestival

En av de äldsta musikfestivalerna i Tjeckien är Smetanas Litomyšl, och förmodligen det största firandet av Bedřich Smetanas liv och verk. Här bjuds det på operaföreställningar och galakonserter. Festivalprogrammet är mångsidigt med evenemang både för barnfamiljer och vuxna. Litomyšl är en liten naturskön stad inbäddad i det vackra och rena landskapet i östra Böhmen. Staden har alltid legat i gränslandet mellan Böhmen och Mähren, de två historiska regionerna som utgör det moderna Tjeckien.

 

Smetanas Prag

Unga Bedřich hade en musikalisk talang som hans föräldrar uppmuntrade. Han kunde spela fiol innan han började skolan, och han började komponera när han bara var åtta år gammal. Han flyttade sedan till Prag för att studera musik och öppnade senare en musikskola. 1856 flyttade han till Göteborg, där han undervisade i musik, gav konserter som pianovirtuos och komponerade musik. Prag var dock hans sanna hem och han tillbringade större delen av sitt liv där. Han var döv under de sista tio åren av sitt liv, men det hindrade honom inte från att komponera operor och annan musik såsom The SecretThe KissThe Devil’s Wall och en serie tjeckiska danser för piano. Vid den tiden bodde han med sin dotter i en jaktstuga i Jabkenice, nära Mladá Boleslav, norr om Prag. Huset han bodde i är nu en minnesbyggnad där du kan lära dig om hans personliga liv och se hans arbetsrum. Smetana ligger begravd på kyrkogården Vyšehrad i Prag, nära Antonin Dvořák och andra celebriteter. 
Även om hans verk inte alltid mottogs med beundran, blev Bedřich Smetana den ledande representanten för nationalmusiken och den tjeckiska kulturen. I Prag firas han på museet Bedřich Smetana nära Karlsbron. Där du kan lära dig om hans liv, prestationer och misslyckanden och hans mest kända kompositioner.

 

Firandet 2024

Den kompletta Smetana Opera Cycle Ostrava 2024 kommer att framföras två gånger. Första omgången utförs mellan 2 och 10 mars och sedan kommer den andra uppsättningen att utföras mellan 2 och 12 maj 2024. Även Smetana Philharmonic Prag håller på att sammanställa ett mycket intressanta program för 2023/24 och 2024/25 i samband med att musikvärlden firar Bedřich Smetanas 200-årsdag. Hans sällan framförda symfoniska dikter Richard III. Op. 11, Wallensteins läger Op. 14 och Hakon Jarl Op. 16, som han komponerade under sin tid som dirigent för Göteborgs symfoniorkester, kommer bland annat att framföras.