Påskrätter
Det finns ett antal rätter i Tjeckien som är typiska för påskhelgen. Kött och lamm fanns naturligtvis med på menyn. Förr i tiden hade inte alla familjer råd med riktigt lamm, och bakade istället en påskkaka format som ett lamm.

På Skärtorsdagen, Gröntorsdagen, tillagas mat med någonting grönt till exempel persilja, spenat eller nässlor. Detta för att bibehålla hälsan under året. På Långfredagen, fastetiden, är bara fisk och soppa tillåtet men på lördag (Vitalördagen i Tjeckien) görs ett speciellt påskbröd med påskfyllning. Påskdagen är en av de viktigaste dagarna under påskhelgen som firas med bullar och Jidáš – påskbröd sötat med honung, vars form ska påminna om ett lindat rep i vilket aposteln Judas (Jidáš) hängde. Man trodde att den som åt Jidáš i gryningen skulle få god hälsa.

Påsklamm

Varför är just påskkakorna som dekorerar de tjeckiska påskborden format som lamm? Enligt gammal tradition symboliserar lamm renhet, våren och nytt liv. Enligt kristendomen symboliserar lammet Kristus, Guds lamm, och har varit en ceremoniell maträtt och det viktigaste offerdjuret sedan förkristen tid. Med tiden blev lammet för många familjer för dyrt, så det ersattes med ett fårost format som ett lamm. Så småningom ändrade denna symbol till en söt påskefterrät. För bakning behövs en speciell form och lite skicklighet för att ta kakan ur formen. Men resultatet är definitivt värt ansträngningen!
 
Ingredienser
200 g vetemjöl
120 g strösocker
4 msk varmt vatten
4 st ägg
1 dl valnötter
rom
1 msk vaniljesocker
4 msk olja
1 tsk bakpulver
1 dl russin
smör och ströbröd
 
Tillagning
Separera äggulor från äggvitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med socker, varmt vatten och olja. Blanda i mjöl, bakpulver, hackade nötter, russin (som är förblöta i rom). Tillsätt slutligen de vispade äggvitorna. Häll smeten i en smord och bröad form. Täck formen och grädda i mitten av ugnen på 180°, i cirka 40 minuter. Prova med en sticka för att se när kakan är färdig. Låt kallna och ta kakan ur formen.
Man kan dekorera kakan på olika sett. Blanda florsocker och citronsaft till en glasyr. Chokladglasyr är också mycket populärt. Du kan även dekorera ögon med russin och knytta en rosett runt halsen.

Påskpudding

Den mest klassiska rätten är påskpudding med rökt kött och unga örter, som du kan förbereda enligt vårt recept:
Ingredienser
 800 g rökt kött
1 baguette
8 ägg
250 ml mjölk
Salt, peppar och muskot
1-2 dl finhackade färska örter såsom nässlor, persilja och gräslök, efter tycke och smak.
 
Tillagning
Koka det rökta köttet i vatten och låt svalna. Skär det sedan i mindre kuber.
Skär baguetten i mindre bitar och lägg dem i en större skål. Vispa äggulorna med mjölken och krydda med salt, peppar och muskot. Blanda sedan ned baguettebitarna och låt dem svälla i blandningen. Tillsätt det tärnade köttet. Hacka örter och blanda ner även de. Slutligen, vispa äggvitorna till hårt skum och blanda därefter ned det i smeten med de övriga ingredienserna.
 
Smörj bakplåten med ister (eller smör) och bröa formen med ströbröd. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200°, i cirka 35-40 minuter, tills den är gyllenbrun.