På semester i norra Mähren
Norra Mähren bjuder på böljande kullar och vackra landskap. Runt varje hörn i denna del av Czechia finns det pärlor och traditioner att upptäcka!

Ostrava – hippa stålverk och musikfestivaler 

Börja resan i Ostrava som är staden som är på väg att ta till sig sitt industriella arv genom att på ett briljant sätt omvandla gamla stålverk och andra industriområden till hippa och eklektiska platser. Du hittar fantastiska konstinstallationer, underbara musikfestivaler, kulturevenemang, och museer som hyllar industriarbetarna. En cool familjeattraktion är Miniuni Miniature Park, som har skalenliga modeller av europeiska sevärdheter som Houses of Parliament och Eiffeltornet. Om du besöker Ostrava under sommarmånaderna, missa inte musikfestivalen Colours of Ostrava. 

Golf, konst och traditioner i Čeladná 

Ta riktning på Čeladná som på senare år har blivit känd för sina golfbanor, där kända golfproffs ofta spelar. Om du är golfintresserad bör du känna till Art & Design Hotel Miura, som ligger direkt på den sjunde fairwayen på golfbanan Prosper Golf Club. Passa på att bege dig på ett antal turer till Beskydybergen till exempel Pustevny och Praděd. På sommaren är Pustevny ett attraktivt resmål för vandrare och på vintern vallfärdar skidåkare hit för fantastisk skidåkning. Pustevny domineras av träkonstruktioner byggda i folkstil designade av Dušan Jurkovič and Michal Urbánek. De inspirerades av folkarkitekturen i Karpaterna och inkorporerade olika folkmotiv som finns i regionen Wallach och Slovakien i en unik jugendstil. Vid vägen mot Štramberk står Pilgrimskyrkan Skt. John av Nepomuk som verkligen är värd ett besök på grund av sin vackra arkitektur.

Iaktta molnen och det hänförande landskapet kring Beskiderna högt över trätopparna på The Valaška Trail. Känn adrenalinet flöda medan ni står nästan 30 meter över marken och inte har annat än glas under era fötter. Man kan nå en av de mest eftertraktade sevärdheterna i Europa via en 600 meter lång gångväg som vindlar genom trätopparna, och genom en 150 meter lång suspenderad Himalaya-repbrygga. Med bra väder kan man se så långt som bergskedjorna Jeseníky och Greater Fatra!

Historiska Štramberk och Rožnov pod Radhoštěm 

Väl i den charmiga och pittoreska staden Štramberk som ligger inbäddad vid foten av Beskydybergen kommer du verkligen känna historiens vingslag. Ruinerna av slottet Štramberk med sitt distinkta torn reser sig över centrum och ger en enastående utsikt över staden och den omgivande landsbygden. Staden grundades 1359 men man har gjort arkeologiska fynd av bosättningar från neandertalmänniskan, sten- och bronsåldern i kullarna som omger staden. Provsmaka bakverket Štramberské uši smaksatt med kryddor som kryddnejlika, anis, kanel och stjärnanis. Efter bakning vrids degen till en konform, vilket gör att den ser ut som ett mänskligt öra (ushi betyder öron på tjeckiska). Bakverket har en spännande historia från 1200-talet.


En halvtimme härifrån hittar du den slående staden Rožnov pod Radhoštěm vid foten av berget Radhošť. Staden kan skryta med hus som doftar av gamla granar och kallas även ”trästaden” i folkmun eftersom den representerar hjärtat av det berömda friluftsmuseet. Du går verkligen tillbaka i tiden och får uppleva hur människor levde, åt, drack och arbetade på 1800-talet. Klättra därefter upp i utsiktstornet som ser ut som ett vackert pepparkakshus.