En kväll med klassisk musik i Tjeckien
I Tjeckien kan du hitta allt från imponerande byggnader, ett sprudlande musikliv till framstående konstmuseer för att inte tala om alla UNESCO världsarv! Här är fem av Tjeckiens måste-besök om du gillar allt-i-ett. Vi levererar klassisk musik, byggnader och kultur.

Planerar du en resa till Tjeckien? Glöm inte att bort att boka en biljett till en klassisk konsert, jazzframträdande eller en opera. De flesta konserthus, musik- och teaterbyggnader representerar 1800-talets eleganta arkitektur, och deras interiörer är minst sagt ett konstverk i sig själv. Det finns mycket att välja på i Tjeckien!

Historien om de tjeckiska konserthusen och orkestrarna sträcker sig tillbaka till 1830-talet, tiden för det nationella uppvaknandet. De första orkestrarna grundades i kurorterna Teplice och Karlovy Vary. Den tjeckiska filharmoniska orkestern som idag verkar i Rudolfinum i Prag föddes 1896, och den världsberömde kompositören Antonín Dvořák var dirigent för dess uruppförande. Den inhemska musikscenen fortsätter att vara lika magnifik än idag.

Musikens Prag

Prag är en oas av klassisk musik och dess symbol är byggnaden Rudolfinum på stranden av Vltava. Byggnaden kallas även ”Konstnärernas hus” i ordets rätta bemärkelse eftersom konsertsalen är huvudsäte åt Tjeckiens nationella symfoniorkester. Den magnifika byggnaden i ny renässansstil inrymmer en stor konsertsal uppkallad efter Dvořák och ett konstgalleri.

Lika känd är det yngre stadshuset Obecní dům i jugendstil med interiörer som dekorerades av tidens mest framstående skulptörer och målare. Här håller Prags symfoniorkester (FOK) till och konserterna hålls i den magnifika Smetanahallen. Till de orkestrar som verkar i Prag finns även PKF – Prague Philharmonia, som har ett världsrykte tack vare dess grundare och mångårige chefdirigent Jiří Bělohlávek. Orkestern spelar i Rudolfinum, teatern Švanda och kyrkan Kostel svatého Šimona a Judy. Du kan också komma till Rudolfinum för att höra konserter av Prags symfoniorkester (SOČR). Den vackra statsoperan (Státní opera) är en del av Prags nationalteater och bjuder på ett brett musikprogram. Mindre konsertbyggnader som till exempel den stilfullt renoverade före detta barockkyrkan Atrium Žižkov eller konserthuset i Prags musikkonservatorium är också väl värda ett besök.

Den musikvänliga staden Brno

Om du besöker Brno, missa inte en konsert av Brnos filharmoniska orkester - antingen i Besední dům, eller på teatern Janáček, en del av Nationalteatern. Den moderna teatern Janáček är en av de mest imponerande byggnaderna i Brno. Hit bör du också komma för operaföreställningar. Den tjeckiska filharmoniska kören verkar också i Brno - konserter i den romersk-katolska katedralen St. Peter och Paul är en oförglömlig upplevelse.

På musikensvägar i Tjeckien

Tjeckiens tredje största stad erbjuder också en fantastisk repertoar inom ramen för klassisk musik. Ostrava är hem åt Moravian-Schlesian National Theatre, som innefattar Antonín Dvořáks teater där du kan se opera, och en av stadens främsta attraktioner är Janáček Philharmonic Orchestra. Orkesterns stora konsertsal håller just nu på att renoveras och den planerade byggnaden har hamnat på listan över världens 10 mest efterlängtade byggnader, enligt tidningen Architizer. I östra Mähren bör du besöka konserterna av Bohuslav Martinůs filharmoniska orkester i Zlín.

I Pilsen återfinner du återigen ett ”Musikens Hus (Dům hudby)” där du kan njuta av en konsert med stadens filharmoniska orkester. Teatern JK Tyl är den största professionella teatern och samtidigt ett av de viktigaste kulturcentrumen i regionen Pilsen. Den består av fyra konstnärliga sällskap - opera, drama, musikal och balett som uppträder på tre arenor, i den historiska byggnaden på Grand Theatre, och på New Stage och Black Box-scenerna i den moderna byggnaden av New Theatre. Repertoaren erbjuder klassiska tjeckiska och internationella produktioner, innovativ dramaturgi och samtida verk. Teatern F.X. Šalda i Liberec är en av de äldsta teatrarna i landet och erbjuder också ett operaprogram av hög kaliber.