Tšekin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen: "Praha on yhtä taidetta"

Tšekin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen: "Praha on yhtä taidetta"

Kaupunki ihastuttaa rakennuksillaan ja oluttuvillaan, mutta suomalaisen veroista saunaa ei Prahasta löydy

Tšekin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen: "Praha on yhtä taidetta"
Tšekin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen on asunut Prahassa runsaan vuoden ja valmistautuu parhaillaan Riiassa ja Tampereella toukokuussa pelattaviin MM-kisoihin. Miten hän pitää Tšekin pääkaupungista, onko hän löytänyt paikallisen mieliruokansa ja miten yhteistyö pelaajien kanssa on sujunut? Haastattelu tuo vastaukset näihin ja moneen muuhun kysymykseen.

Kari Jaloselle, joka vuoden 2022 alussa nimettiin Tšekin maajoukkueen päävalmentajaksi, ei Praha ole mikään uusi ympäristö. Hän valmensi KHL-joukkuetta Lev Prahaa kymmenen vuotta sitten, ja osallistui myös vuoden 2015 Tšekissä järjestettyihin MM-kisoihin Suomen maajoukkueen päävalmentajana.

Miten nykyhetkinen oleskelusi Prahassa eroaa kymmenen vuoden takaisista kokemuksistasi?

En koe että kaupunki on kauheasti muuttunut. Juttuhan menee niin, että kymmenen vuotta sitten, kun olin KHL-joukkueen päävalmentaja, asuin Praha ykkösessa hotelli Intercontinentalissa. Silloin se oli minulle hyvä ratkaisu, koska me oltiin puolet ajasta Venäjällä, missä meillä oli vieraspelit. Ja toinen puolisko oltiin aina sitten Prahassa. Mutta tietenkin nyt minulla on oma asunto Praha ykkösessa. Itse asiassa aika lähellä paikkaa, missä olin viimeksikin. Ja nyt kun olen vuoden ollut täällä, olen nähnyt joulutorit ja pääsiäistorit Vanhassakaupungissa, ja sellaisia kivoja nähtävyyksiä olen löytänyt tämän vuoden aikana enemmänkin. On löytynyt myös uusia paikkoja, missä tykkään käydä syömässä. Prahan ravintolamaailma on tosi laaja ja kirjava, ja on paljon valinnanvaihtoehtoja.

Vaikuttaa siltä, että viihdyt täällä.

Tykkään Prahasta kyllä tosi paljon. Sellainen yleinen ilmapiiri kaupungissa on todella kiva. Ja täällähän on valtava kirjo kaikennäköistä kulttuuria, urheilua, historiaa. On teatteria, oopperaa, musiikkia laidasta laitaan, on kaupunkikierroksia, Vltava-joki – se tarjonta, mikä tässä kaupungissa on, on ihan valtava. Ja siitä pystyy valitsemaan ja rakentamaan itselleen hienoja päiviä, jos täällä on lomailemassa. Silloin viimeksikin kun olin täällä, vaimo kulki silloinkin tätä Suomen ja Prahan väliä, ja kyllä me molemmat tähän kaupunkiin ihastuttiin ja rakastuttiin.

Mikä on mielipaikkasi Prahassa?

Kyllä se on tämä Praha ykkönen, mihin todella tykästyin, ihmisetkin ovat erittäin ystävällisiä. Kun täällä asun näin vakituisesti, ollaan kierrelleet tätä kaupunginosaa enemmänkin kun vaimo on täällä. Mutta kyllähän Praha kaiken kaikkiaan on kaunis. Eihän näitä maisemia, tällaista arkkitehtuuria ja rakennuksia ole oikein missään muualla. Jos otetaan vaikka Vltava-joki ja Prahan linna ja sieltä tullaan keskustaan päin, niin nämä kaikki maisemathan ovat jo tavallaan yhtä taidetta. Mielestäni yksi vinkki tänne tuleville turisteille on avata vain silmät ja kulkea Praha ykkösessa ja katsoa rakennuksia. Ja tietysti istahtaa johonkin mukavaan kuppilaan ja nauttia tšekkiläisestä oluesta. Sehän on maailman parasta olutta ja erittäin edullista, jos ajatellaan näin suomalaisittain.

Oletko jäänyt kaipaamaan jotakin suomalaista?

Olen saunamiehiä, ja Suomessa tykkään ihan oikeasti saunoa melkein päivittäin. Nyt täällä se on tavallaan vähän mahdotonta, ei sellaista oikeata suomalaista saunaa täällä ole. Mutta kun sen tietää että sitä ei ole saatavilla, kyllä osaan elää ilmankin. 

Ja oletko löytänyt oman suosikkisi tšekkiläisen ruoan keskeltä?

Täytyy myöntää että pidän näistä Tšekin keitoista. Praha ykkösestä olen löytänyt sellaisia kotiruokapaikkoja, joista saa todella hyviä keittoja. Jos ajatellaan Suomea, kyllä sielläkin keittokulttuuri on olemassa, mutta se on vähän poistumassa nykymaailman myötä. Täällä taas ne keitot on sellainen asia, joka kuuluu erottamattomasti ruokailuun. Jos ajattelen meidän joukkuettakin, niin yleensä meillä on joka ruokailussa keitto, ja se on minusta todella kivaa.

Tšekissä sanotaankin, että keitto on kaiken perusta. Mitä mieltä sitten olet Tšekille tyypillisistä makeista pääruoista, kuten hedelmillä täytetyistä knöödeleistä?

En ole oikein niiden ystävä, tykkään enemmän lihapitoisista ruoista. Mieluummin otan vaikka tartarpihviä, gulassia tai ankkaa.

Olet asunut täällä jo yli vuoden ja kokenut eri vuodenajat. Mistä vuodenajasta pidät täällä eniten?

No, olen Oulusta kotoisin ja siellähän on aina ollut neljä vuodenaikaa, mutta olen rehellinen siinä, että en kyllä kaipaa talviaikaa. Pidän siitä, että täällä Prahassa on pikkuisen viileätä, mutta ei ole lunta. Käyn usein lenkkeilemässä tuolla Letnán puistossa, ja se on näin paljon mukavampaa. Ja varsinkin nyt, kun tätä haastattelua tehdään, kevät on tulossa, luonto herää ja terassit aukenee joka puolella ja ihmiset tulevat ulos, ja se on mielestäni todella kivaa aikaa täällä.

Missä muualla Tšekissä olet käynyt?

Olen käynyt melkein kaikki nämä kaupungit, missä pelataan jääkiekon ekstraliigaa. Määrin kaupungit, Brno, Ostrava, Olomouc ja Třinec, on minulle tuttuja, samoin kuin Prahan ympäristö, Karlovy Vary, Hradec Králové, Liberec, Pardubice ja Kladno. Ja České Budějovicessa olimme syksyllä leirillä. En ole hirveästi niissä kaupungeissa itsessään ollut, mutta sellainen kuva niistä on jäänyt, että kaikissa niissä on keskusta aina sellaisen torin ympäröimä. Ja se on todella mukavan näköistä, monesti on ravintoloita ja kahviloita niiden ympärillä. Ollaan paljon puhuttu myös siitä, että olisi mielenkiintoista viettää vähän aikaa tuolla Karlovy Varyssa ja käydä siellä kylpylöissä.

Harrastuksiisi kuuluu muun muassa golf – pelaatko sitä Tšekissäkin?

Kyllä. Prahasta noin tunnin ajomatkan ympäristössä on varmaan parisenkymmentä hyvää golfkenttää ja ne on kaikki erilaisia profiileiltään. Se oli minulle ehkä sellainen yllätyskin, että täällä on todella erittäin laadukkaita kenttiä. Minulla on paljon golfkavereita, joita olen pyytänyt tulemaan tänne silloin kun kelit todella paranee. Omat golfmailatkin on mukana.

Olet Tšekin maajoukkueen ensimmäinen ulkomaalainen valmentaja yli 70 vuoteen. Miten pelaajat ottivat sinut vastaan?

Tiedän, että se oli iso päätös Tšekin jääkiekossa, koska sen historia on todella vahva ja menestynyt ja kaikki se menestys on tullut tšekkiläisille valmentajille. Koen sen itse isona haasteena. Halusin tuoda vähän uudenlaista näkökulmaa niinkuin boksin ulkopuolelta, ja mielestäni pelaajat ottivat sen hyvin vastaan. Eihän hirveän suurta muutosta ole tapahtunut, jonkun verran teimme pelillisiä muutoksia, mutta suurin muutos oli se, että pukukopissa valmennetaan englannin kielellä. Se on tietysti sitä samaa „hockey languagea“, mutta kumminkin siinä oli pieniä nyanssieroja, jotka varmasti pelaajia vähän mietityttivät. Mutta noin yleisesti ottaen vastaanotto Tšekin jääkiekkoperheeseen on ollut kaiken kaikkiaan todella positiivinen. Olen saanut tukea ja kannustusta ja ihmiset ovat olleet erittäin auttavaisia. 

Vuoden 2022 MM-kisat pelattiin Tampereella, ja myös tämän vuoden kisoissa Tšekki saattaa päästä puolivälieräpeleihin Tampereelle. Millaista on valmentaa Tšekin joukkuetta Suomessa?

Kyllä se oli sellainen once-in-a-lifetime juttu, että oli Suomen kisat ja suomalaisena valmentajana vein Tšekin maajoukkueen sinne ja saatiin menestystä siellä. Yleisöhän otti meidät todella hyvin vastaan Tampereella, meillä oli omia kannattajia Tšekistä, mutta myös moni suomalainen kannatti meitä. Ei kyllä Suomi-pelissä, mutta kaikissa muissa peleissä he olivat meidän puolellamme, esimerkiksi USA-pelissä yleisön pelinjälkeiset kannustukset olivat minulle ainutkertaisia ja ikimuistoisia. Ja meillä on tavoite olla siellä mitalipeleissä Tampereella tänäkin vuonna. Mutta sinne on vielä pitkä matka.

Vuoden 2023 MM-kisat järjestetään sitten taas Tšekissä – Prahassa ja Ostravassa.

Se tulee olemaan kyllä mahtava tapahtuma. Minä pelasin aikanaan kuudet MM-kilpailut, ja yhdet niistä oli kotikisat Helsingissä. Kyllä se, että pelaa oman maan puolesta ja omien fanien edessä, on elämänkertainen ja todella hieno juttu. Senhän minä tiedän, että täällä toimistolla (Tšekin jääkiekkoliiton toimisto, toim. huom.) väki on tehnyt kovasti töitä, ja niistä tulee olemaan kyllä hienot kilpailut. Meillä on upea areena, joka vetää seitsemäntoista tuhatta katsojaa, ja me saadaan kyllä varmasti hyvää tukea. Viimeksi kun kisat järjestettiin täällä, minä olin silloin Suomen joukkueen päävalmentaja. Me pelattiin Ostravassa ja sitten tultiin tänne Prahaan puolivälierään, jossa me hävittiin kyllä Tšekeille ja pudottiin pois. Mutta edelleenkin koin silloin, kuinka iso kiekkohuuma täällä Tšekissä on.

Viime vuoden MM-kisoihin asti ei Tšekki ollut saanut mitalia kymmeneen vuoteen, ja yleinen näkemys oli silloin sellainen, että mikä tahansa mitali antaisi Tšekeille uutta jääkiekkointoa ja -itsevarmuutta. Ja kisoissa saatiinkin pronssia. Uskotko, että tämän vuoden kisoihin nyt lähdetään palautuneella innolla ja voidaan saavuttaa ehkä vieläkin paremmat tulokset?

Silloin kun voittaa maailmanmestaruuden, kaiken täytyy mennä ihan nappiin. Mutta kyllä minä näen sen, että meidän on mahdollista taistella maailmanmestaruudesta. Olen ollut alle kaksikymppisten mukana kesäkisoissa elokuussa, ja nyt olin myös Halifaxissa, missä nuoret voitti hopeaa, ja se oli ihan fantastinen esitys siitä, että meillä on tulossa hyviä nuoria pelaajia. Ja sitten meillä on ne „oikeanikäiset“ pelaajat, eli 25 – 30-vuotiaat tai ylikin menevät, meillä on Pohjois-Amerikassa huippupelaajia, ja me pystytään niistä rakentamaan sellainen joukkue, jolla voidaan kilpailla maailmanmestaruudesta. Minä tiedän kuinka pieni ero on sen välillä, menestyykö vai ei, mutta uskon siihen, että me voidaan menestyä ja voittaa maailmanmestaruuden.

Onko sinulla lomasuunnitelmia MM-kisojen jälkeen? 

Samoin kuin viime vuonna olen kisojen jälkeen sen kesä-heinäkuun lomalla Suomessa ja palaan sitten elokuun alussa. Viime vuonnakin me tehtiin sellainen päätös, ettei haluttu matkustaa ollenkaan. Minulla on kesämökki tuolla Luvialla, koti Turussa ja ystäviä paljon golfista. Ja käyn myös Oulussa, mistä olen kotoisin. Niin että kyllä se kesä minulla on sillä lailla aika kiireinen.

Ja se on tietysti parasta aikaa Suomessa.

Kyllä se näin vain on, ja siellä on juhannukset ja kaikki tapahtumat, Ruisrockit ja muut.

Kun joskus tulevaisuudessa sopimusaikasi Tšekin maajoukkueen päävalmentajana loppuu ja siirryt taas muualle, aiotko tulla Tšekkiin silloin tällöin vierailemaan?

Ihan varmasti me tullaan tänne jonain päivänä takaisin turisteina, kun minun on aika jättää nämä maajoukkueen tehtävät.

Photo: Jan Beneš/Czech Ice Hockey