Valentijnsdag vieren in Tsjechië

Valentijnsdag vieren in Tsjechië

Romantische plekjes Valentijnsdag of een andere dag van het jaar

Valentijnsdag vieren in Tsjechië
Tsjechië is zonder twijfel een van de meest romantische plekken om Valentijnsdag met je geliefde te vieren. Er zijn speciale aanbiedingen voor geliefden die de romantische plekken van Tsjechië willen ontdekken. Inspiratie nodig voor waar heen te gaan tijdens een romantisch weekend weg met zijn twee? Kies voor de bergen, kuuroorden of een van de vele historische bezienswaardigheden.

Een romantisch diner voor twee in Praag

Tijdens het communistische tijdperk werd Valentijnsdag in Tsjechië gemeden, maar tegenwoordig wordt 14 februari, de dag van de liefde, in het hele land gevierd. Valentijnsdag en vakantie vormen een perfecte combinatie. Geliefden kunnen in Tsjechië genieten van een romantische stedentrip in Praag. De kronkelende straatjes, de Praagse Burcht en de mooie uitzichten vormen een schitterend decor voor een sprookjesachtig verblijf. Ook uiteten kun je in Praag fantastisch. Er zijn talloze restaurants met veel verschillende keukens en voor ieders budget. Tsjechië heeft twee restaurants met een Michelinster en beiden bevinden zich in Praag. Het Michelin restaurant Field staat bekend om zijn seizoensgebonden menu’s met ingrediënten in pure vorm. Restaurant La Degustation Bohême Bourgeoise van chef Oldřich Sahajdák ligt net als Field in het historische centrum van de stad. Sinds 2012 wordt het restaurant bekroond met een Michelinster. Gasten kunnen een degustatiemenu proberen met verschillende gangen en vele voortreffelijke wijnen. De chef bereidt graag vis uit Tsjechische rivieren en serveert regelmatig gerechten die bedoeld zijn om zonder bestek te eten.

Tips voor Valentijnsdag in Praag
 
Lukas Ruzek

Verwend worden in de West-Boheemse spasteden

In hartje winter verwelkomen de beroemde Tsjechische kuuroorden koppels van over de hele wereld. De kuuroorden zijn de ideale plek om het lichaam en geest alle warmte te geven die ze nodig hebben tijdens de koude winterdagen. In Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně bevinden zich gerenommeerde hotels met prachtige kamers en tientallen mogelijkheden voor massages, wellness en behandelingen. De spadriekhoek staat zelfs op de UNESCO-lijst. Ontspan in een warmwaterbad gevuld met het lokale minerale water en laat je inwikkelen met modder uit thermische bronnen. Het is goed voor de doorbloeding, de huid en het lichaam krijgen op een positieve manier een detox. De Tsjechische kuuroorden combineren heerlijke ontspanning met romantische wandelingen langs de charmante colonnades van kuuroorden.
 
David Marvan

Samen actief op de piste

Romantiek in de sneeuw is een klassieker die nooit teleurstelt. Koppels die houden van een sportieve vakantie kunnen hun hart ophalen in de Tsjechische bergen. Alpineskiën en langlaufen met als afsluiter een diner in een warm en gezellig bergchalet is een ideale combinatie voor een Valentijnsvakantie. In de skiresorts Harrachov, Špindlerův Mlýn of Janské Lázně kun je samen van de pistes afglijden en opwarmen bij een van de cafés. De skigebieden liggen allen in het Reuzengebergte en zijn voor snowboarders en skiërs een prachtige bestemming. Er zijn afdalingen voor beginners en gevorderden met tevens snowparks en pistes met tijdsmeting. Een andere activiteit waar je samen van kunt genieten – met gids – is toerskiën. Vooral met zonsopgang is dit een fantastische ervaring.

Overnacht in het Reuzengebergte bijvoorbeeld in het gereconstrueerde Erlebachova bouda (Erlebach Chalet), niet ver van het skigebied Špindlerův Mlýn. Dit beroemde bergchalet is meer dan 230 jaar geleden gebouwd en is al jaren inherent verbonden met de bergketen. Het is vernoemd naar Franz Erlebach, die de eerste berggasten onderdak en verfrissingen bood in het chalet. Afgezien daarvan had hij grote kennis van het mystieke Reuzengebergte. 

Ultieme knusheid in het Beskiden gebergte

Wanneer je Karolinka in het Beskiden gebergte in Oost-Moravië komt bezoeken, heb je het gevoel alsof je in een sprookje bent beland. Deze bergketen staat bekend om zijn romantische chalets, uitstekende ski-omstandigheden en gemakkelijk bereikbare culturele bezienswaardigheden. Het oudste en grootste openluchtmuseum van Midden-Europa bevindt zich in Rožnov pod Radhoštěm, slechts op enkele kilometers afstand. 
Beskiden in Moravië in Oost-TsjechiëFoto: Mgr. Ondrej Čechvala - Ph.D.

Verblijven in een kasteel

Wil jij je geliefde verrassen met een uniek verblijf? Boek dan een kamer in een chateau. Deze historische gebouwen zijn gerenoveerd, maar hebben hun magische uitstraling uit de tijd van prinsen en prinsessen niet verloren. In de omgeving van Praag, in Midden-Bohemen, bevinden zich diverse chateauhotels. Chateau Loučeň ligt op een uurtje rijden van de Tsjechische hoofdstad en heeft drie koninklijke suites vernoemd naar de adellijke families die in het kasteel hebben gewoond. De kamers hebben een indrukwekkend hemelbed, historische meubels, glimmende kroonluchters maar zijn ook voorzien van alle huidige gemakken. Het barokke chateau Jemniště is naast een toeristische bezienswaardigheid een accommodatie. Overnachten kan in een van drie appartementen. Door de weelderige decoratie en uitstekende service krijg je het gevoel een koninklijk echtpaar te zijn. Een luxueus kasteelverblijf kun je verwachten bij chateau Mcely. Het landhuis is omgeven door een prachtig park en biedt chique kamers aan, een uitgebreid wellness pakket en een restaurant waar de chef je de lekkerste maaltijden voorschoteld.

Romantische kasteelovernachtingen


Chateau Tsjechië kasteelverblijf
 

Sprookje in Český Krumlov

Niet veel steden hebben zo'n sprookjesachtige sfeer als Český Krumlov. Een romantisch kasteel bovenop een steile heuvel boven een meanderende rivier en pittoreske huizen aan de oevers maken dit stadje in Zuid-Bohemen jaarlijks tot een gewilde bestemming voor duizenden toeristen. Veel van de charmante gebouwen van de stad worden gebruikt als pensions, dus er is zeker geen tekort aan romantische accommodatie in Český Krumlov. Om maar één voorbeeld te geven: een suite in Krumlovský mlýn (Krumlov-molen) is zeker het proberen waard.

Achter de mooiste zonsondergangen

Geen romantische dag is compleet zonder in je armen naar de zonsondergang te kijken. Enkele plaatsen waar dit natuurspektakel adembenemend zal zijn.
 • Op de top van de berg Ještěd
 • Een romantisch uitzicht op de meander van de Moldau: Vyhlídka Máj & Solenická podkova
 • De 671 meter hoge Zvičina-heuvel met uitzicht op het Reuzengebergte
 • Kozákov-heuvel in het Boheems Paradijs met uitzicht op het Reuzengebergte
 • Uitkijktpunt Humboldts (Tsjechisch: Humboldtova vyhlídka) in het Boheems Middelgebergte
 • Uitkijkpunt Maria in Boheems Zwitserland nabij Jetřichovice
Uitkijkpunt Maria in Boheems Zwitserland, Foto: Kubíček A.

Lekker samen onder de dekens

Knusse kamers, ontbijt op bed en geweldige wellness. Kies voor een nest van liefde, waar het romantiek ademt en waar je in de watten wordt gelegd! Verblijf in een kasteel, in een berghotel met een adembenemend uitzicht, een pension aan een pittoresk plein of probeer glamping, wat in de winter misschien nog meer charme heeft. Samen knuffelen en gewoon genieten van het samen zijn. Hier zijn wat tips voor romantische liefdesnestjes: 
 1. Wellness hotel V nebi in Kořenov, in het IJzergebergte in Noord-Bohemen
 2. Horská chata Jelení kout in het IJzergebergte
 3. Farma Noe in Zuid-Moravië op 20 min van Brno
 4. Café Fara in Zuid-Moravië in het Pálava gebergte
 5. Chalet U Pařízků in het Beskiden gebergte
 6. Reset hotel in Kouty

Reset Hotel Kouty, Foto: Ondřej Košík

Vergeet het cadeau niet!

Wat zou Valentijnsdag zijn zonder een geschenk van liefde. Verras je wederhelft met iets dat ze niet zomaar overal kunnen kopen! Bezegel je liefde bijvoorbeeld met een hart van hart van Pardubice-peperkoek! Je vindt het niet alleen in veel peperkoekwinkels in Pardubice, maar ook in de Perníčkův sen-winkel in de buurt van het gemeentehuis in Praag. Sieraden zijn ook altijd goed. Een typisch Tsjechische steen is de roodkleurige Boheems granaat. Hilary Clinton, Michelle Obama hebben ze bijvoorbeeld in hun juwelenkistje, en zelfs de Russische keizerin droeg ze! Je kunt sieraden ook combineren met glas. De productie van kostuumjuwelen heeft in Tsjechë net zulke sterke en lange wortels als de traditie van glasblazerij. Geslepen kristallen die op edelstenen lijken, of sieraden gemaakt van kleine veelkleurige parels. De keuze is enorm! 

Ga je naar het oosten van Praag, of naar het zuiden van Moravië, dan is er een andere tip voor een valentijnscadeau. Koop een mooie tas, theedoek, kussen of ander linnenwerk met het traditionele blauwdruk, deze ambaht staat zelfs op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Als je niet naar Moravië gaat, wanhoop dan niet. Bezoek bijvoorbeeld de winkel van OREL & FRIENDS in Praag met handgemaakte cadeaus uit de ateliers van Tsjechische kunstenaars. Andere leuke cadeautjes (of souvenirs) zijn: Wijn uit Moravië, lentezout uit Karlovy Vary of bier. Je kunt ook cosmetica uit de natuurlijke apotheek van Havlík proberen of de helende werking van kruiden uit Botanicus ecologische cosmetica proeven.
UNESCO blauwdruk in Zuid-Moravië Tsjechische juwelen een jarenlange traditie in Noord-Bohemen
Foto: Jiří Danzinger & Marek Musil/Digital Circus