Tsjechië vanaf het water
Hoewel Tsjechië geen zee heeft, kun je toch op verschillende plaatsen aan boord gaan van een boot en genieten van aangename momenten met onvergetelijke uitzichten vanaf het water. Er zijn de rivieren Vltava, Elbe, Dyje en Morava en verschillende grote waterreservoirs. We hebben een aantal tips voor regelmatig en onregelmatig vervoer over water, sightseeingtours, uitstapjes en andere vaaravonturen. Maak een tochtje met een stoomschip, geniet van de romantiek van een avondcruise of bekijk steden of het platteland vanaf het dek van een cruiseschip.

Een stoomschip in Praag en daarbuiten

De rivier Vltava slingert door het centrum van Praag en een boottocht vormt vaak een mooie aanvulling op een rondleiding door de stad. De bezienswaardigheden en het stadspanorama zien er immers heel anders uit vanaf een boot. Er zijn verschillende bedrijven die boottochten door het centrum van de stad aanbieden, en je kunt er een kiezen die je leuk vindt. Er zijn echter ook andere interessante plekken dan in het centrum van Praag. In de zomer kun je met een boot helemaal naar de ZOO of het Slapy Reservoir, of de samenvloeiing van de rivieren Elbe en Vltava ten noorden van Praag, bij de stad Mělník. Er zijn vier verhuurpunten in Praag waar je een waterfiets met 4 zitplaatsen kunt huren. Probeer het eens en kom nog dichter bij het wateroppervlak!

De wereld rond in Zuid-Bohemen

De Zuid-Boheemse stad Třeboň heeft niet alleen een prachtig historisch plein, maar ook een van de grootste vijvers in Tsjechië. De Svět-vijver (wat "wereld" betekent) strekt zich uit vlak achter de stadspoort. En dus kun je een rondvaart om de wereld maken die ongeveer een uur duurt. Op zaterdag kun je genieten van een swingband die tijdens de vaart optreedt.

Lipno stuwmeer - de Tsjechische zee

Het Zuid-Boheemse Lipno stuwmeer wordt de Tsjechische zee genoemd. Het is een van de grootste wateroppervlakken in Tsjechië, dus er zijn verschillende bootmaatschappijen en cruisemaatschappijen. Je kunt bijvoorbeeld van Lipno nad Vltavou naar Frymburk varen en weer terug. Of van Horní Planá naar Černá v Pošumaví en terug. Of je kunt genieten van de speciale rondvaart met een programma tijdens zonsondergang.

Stuwmeer van Orlík rond Zvíkov

De rivier de Moldau stroomt uit in de kloof onder het kasteel Zvíkov bij Písek dankzij het stuwmeer van Orlík. Van juni tot augustus kun je aan boord gaan van een boot vlak onder het kasteel en genieten van een rondvaart en een prachtig uitzicht op het platteland en het kasteel. Je kunt kiezen uit een kleine of grote rondvaart (35 of 50 minuten).

Elbe kloof

In Noord-Bohemen, waar de grootste Tsjechische rivier, de Elbe, het land verlaat en doorstroomt naar Duitsland, mag je een boottocht door de Elbe canyon niet missen. De tocht begint in Děčín, gaat verder naar Hřensko, waar de meeste schepen omkeren en terugkeren naar Děčín. Je kunt uitstappen in Hřensko en in romantische bootjes over de rivier de Kamenice varen en de wilde kloven verkennen. Een echte aanrader!

Baťa Kanaal in Moravië

De door mensenhanden aangelegde waterweg Baťa Canal ligt in Moravië. Het kanaal is meer dan 50 kilometer lang en loopt door het gebied Moravië-Slowakije. Je kunt het Baťa-kanaal het beste verkennen vanaf het dek van een gehuurde boot of woonboot. Er zijn verschillende verhuurplaatsen en je hebt maar een korte training nodig om matroos te worden! De populaire routes liggen rond Veselí nad Moravou of Strážnice.

Vranov stuwmeer op de rivier de Dyje

Het Vranov stuwmeer ligt aan de rivier de Dyje in Zuid-Moravië. Vanuit het stadje Vranov nad Dyjí, met een prachtig kasteel, kun je een boot nemen naar het kasteel Bítov! De rivier is letterlijk gekneld tussen steile hellingen bedekt met groene bossen, waardoor scherpe meanders ontstaan. Behalve Bítov kun je vanaf de boot ook de interessante ruïnes van kasteel Cornštejn zien.

...en verder stroomafwaarts de Dyje

Op het eerste gezicht lijkt een tocht over de Dyje in Zuid-Moravië (met een beetje fantasie) op een tocht door het Amazonewoud. Je stapt aan boord in het kasteelpark van Lednice. Vanaf het rivierniveau heb je een uniek uitzicht op het park, het kasteel, de minaret en het kasteel van Jan. Dit alles vormt samen een uniek geheel van UNESCO-monumenten - het Lednice-Valtice Landschapsgebied.

Of probeer de regelmatige bootdiensten

Hoewel er in Tsjechië niet veel mogelijkheden zijn om boten te gebruiken, zijn er wel verschillende regelmatige bootdiensten. In de zomer kun je in het weekend een boot nemen van Ústí nad Labem naar Litoměřice. In Praag, waar de oevers van de Moldau door vele bruggen met elkaar verbonden zijn, zijn er plaatsen waar een brug ontbreekt. En dit is waar je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in de vorm van veerboten. Het voordeel is dat je hier een gewoon openbaarvervoerkaartje kunt gebruiken! En in Brno, in Zuid-Moravië, kun je een boottocht maken rond het stuwmeer van Brno. Vooral voor kinderen kan het interessant zijn om in de zomer een boottocht naar het kasteel Veveří te maken! De nieuwe lokale boten hebben elektrische aandrijving en zijn dus milieuvriendelijker.

This page has been translated using Automated translation service.
Wat vind je van deze vertalingen?