Ontdek de Tsjechische planetaria en science centra
Ga op pad om wetenschappelijke kennis op te doen, onderzoek het heelal tot in de kleinste atoom! We nodigen u uit voor rondleidingen door planetaria, science centra en andere interactieve wetenschappelijke musea, waar u vermaak kunt combineren met het opdoen van nuttige kennis. Leer hoe het menselijk oog functioneert, waarom de hemel blauw is en wat een rode dwerg is. Of onderzoekt u liever het geheim van zwarte gaten? Planetaria en science centra geven antwoord op al uw wetenschappelijke vragen! In Tsjechië vindt u science centra en planetaria, d.w.z. plaatsen waar leren leuk wordt, in Praag, Brno, Hradec Králové, Liberec, Olomouc, Ostrava en Pilsen. En hoewel ze op veel punten van elkaar verschillen, kunt u bij al deze attracties buitengewoon interessante ervaringen opdoen.

Planetum – een uniek planetarium in Praag

Het Praagse planetarium Planetum is gelegen in het park Stromovka en de koepel behoort tot de grootste koepels ter wereld. Deze koepel, die een doorsnede van 23 m heeft, biedt plaats aan 210 toeschouwers, die hier projecties met een unieke resolutie van 8K kunnen bekijken. U kunt in het Praagse planetarium Planetum sterren bekijken, of het buiten nu dag of nacht is, helder of regenachtig. Bovendien kunt er films zien die de volledige hemelkoepel beslaan, zodat ze u helemaal omgeven. Een ander voordeel van dit planetarium is, dat u voor het volledige programma, dat meestal Tsjechisch is, op verzoek een koptelefoon met Engelse nasynchronisatie kunt krijgen.

Observatorium Štefánikova Hvězdárna te Praag, op de heuvel Petřín

Het observatorium op de heuvel Petřín in Praag werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd, zodat gesteld kan worden dat zijn belangrijkste bestemming al meer dan honderd jaar ongewijzigd is gebleven. Het belangrijkste doel is popularisering van de astronomie en aanverwante natuurwetenschappen. Het meest interessante wat het observatorium te bieden heeft, zijn openbare bezichtigingen van de hemel met behulp van grote sterrenkijkers, die het hele jaar door bij helder weer zowel overdag als ´s nachts plaatsvinden. Daarnaast kunt u de in het observatorium opgestelde apparatuur bewonderen en zult u er een permanente expositie over astronomie aantreffen, evenals een meteorietenmuseum. Sommige meteorieten mag u zelfs aanraken!

Wetenschappelijk attractiepark Vida! en het planetarium van Brno

Aanraken van de objecten ten zeerste aangeraden! Dat is het basisprincipe van het attractieve wetenschappelijke park VIDA! in Brno, Zuid-Moravië, gevestigd op het Beursterrein van Brno. U zult hier meer dan honderdvijfenzeventig interactieve installaties aantreffen, die u en uw nieuwsgierige kinderen zullen helpen de belangrijkste principes van natuurlijke fenomenen en de wereld rondom u beter te begrijpen. U maakt hier kennis met een aardbevingsplaat, röntgenogen, een oceaan in een fles, een maquette van het menselijk hart, een mierenvolk en een archeologische zandbak. Naast dit alles is er ook een begeleidend programma met optredens vol wetenschappelijke experimenten, 3D-films en workshops voor gezinnen met kinderen. Bij de objecten bevinden zich beschrijvingen in het Engelse en het Duits.

Het planetarium van Brno bevindt zich dichtbij het centrum van de stad en heeft naast een computergestuurde afbeelding van de reële hemel en astronomische programma´s ook een breed scala aan wetenschappelijke films te bieden. Zo kunt u er een kijkje nemen onder het wateroppervlak, in het menselijk lichaam, in de nabije toekomst of juist in het verleden, in de microwereld en de macrokosmos. In het nabijgelegen exploratorium vindt u de expositie Nevelrijk. Hier kunt u helemaal opgaan in de wereld van gloeiende gassen en stoffen, die sterren vanaf hun geboorte tot aan hun dood begeleid. U zult versteld staan van afbeeldingen van de mooiste nevels van het heelal, gemaakt met behulp van de modernste astronomische apparatuur. In overleg is het mogelijk deel te nemen aan een programma in het Engelse of een koptelefoon met nasynchronisatie in het Engels te krijgen.

Observatorium en planetarium Ostrava

Aan de westrand van Ostrava, in landsdeel Silezië, vindt u het observatorium met het op twee na grootste planetarium van Tsjechië. Tegenwoordig is dit planetarium gelieerd aan de plaatselijke technische universiteit en worden er onder de kunstmatige sterrenhemel lezingen, filmprojecties en muziekoptredens georganiseerd. Onlangs heeft het planetarium een renovatie ondergaan, zodat u tegenwoordig comfortabele stoelen in de zaal vindt, evenals een nieuwe projectiekoepel en nieuwe projectie-apparatuur, waardoor het geheel aangeduid kan worden met de term hybride planetarium. Zo´n planetarium bestaat uit twee digitale dataprojectors met een optomechanisch projectiesysteem. Dankzij dit systeem ziet u de nachtelijke hemel in de zaal zo donker, als in de huidige, geëlektrificeerde wereld op slechts zeer weinig plaatsen mogelijk is. Bovendien geeft de projectie van de volledige hemel u het gevoel, alsof u zich daadwerkelijk in het midden van het heelal bevindt, hetgeen uitsluitend mogelijk is in vertrekken met een koepel in plaats van een vlak plafond.

Svět Techniky Ostrava

Dit in Ostrava, op het industrieterrein van Dolní Vítkovice gevestigde science centrum richt zich op de popularisering van traditioneel in de regio aanwezige wetenschappelijke vakgebieden. De expositie bestaat uit twee gedeelten. Zeer uniek is met name het feit dat één van deze gedeelten ondergebracht is in een historische fabriek. Genius loci gegarandeerd! Het tweede gedeelte van Svět Techniky (de Wereld van de Techniek) bestaat voor het grootste deel uit vier permanente interactieve exposities, te weten Children´s World, World of Science and Discovery, World of Civilisation en World of Nature. Natuurlijk is er ook een 3D-bioscoop met een reusachtig doek en een Wetenschappelijk Theater, waar u wetenschappelijke zaken aan den lijve kunt ondervinden. Bij de objecten bevinden zich beschrijvingen in het Engels en het Pools en op verzoek is het mogelijk een Engelse gids te krijgen.

Science Centrum iQlandia met planetarium

Dit moderne kenniscentrum in Liberec, in Noord-Bohemen, heeft een rijk programma, waar niet alleen kinderen een hele dag van kunnen genieten, hoewel het centrum zich wel voornamelijk op kinderen richt. De meer dan 400 interactieve objecten, in meer dan 10 exposities, laten u zien hoe uitvindingen waar u dagelijks gebruik van maakt, functioneren. Ook kunt u op een simulator ervaren hoe het voelt om een aardbeving mee te maken. Tot iQLandia behoort ook een planetarium, iQPlanetárium genoemd, met een capaciteit van 50 personen. Er worden documentaire films over het heelal, ruimtevaart en natuurlijke wetenschappen geprojecteerd. Bij iedere voorstelling wordt ook gewag gemaakt van de actuele gebeurtenissen aan de hemel. Het centrum is op een paar objecten na rolstoeltoegankelijk en het beschikt over een eigen parkeerplaats, een restaurant en een soevenirwinkel, de iQshop. In overleg kunt u kiezen voor een Engelse of Duitse gids.

Observatorium en planetarium van Hradec Králové

Het observatorium en het planetarium van Hradec Králové bevinden zich aan de zuidrand van de grootste stad van Oost-Bohemen, Hradec Králové. Naast regelmatige bezichtigingen van de nachtelijke hemel, de zon en andere interessante hemellichamen, natuurlijk afhankelijk van de weersgesteldheid, en naast demonstraties van de verrekijkers en beschrijvingen van de sterrenhemel, worden er op het observatorium veel interessante lezingen, tentoonstellingen en programma´s met astronomische verhalen voor kinderen georganiseerd. En het planetarium? Het hart van het planetarium bestaat uit een ronde zaal met een hellende tribune. Het speciale projectie-oppervlak heeft de vorm van een halve bol en wordt met behulp van een digitaal projectiesysteem en meerdere projectoren volledig benut. U kunt hier bijvoorbeeld een ruimtelijke projectie van de sterrenhemel bekijken, of video´s over vrijwel alle denkbare wetenschappelijke vakgebieden. En van welke talen kunt u zich hier bedienen? Als u vooraf laat weten wanneer u komt, verzorgen we graag een Engelssprekende gids voor u.

Techmania Science Center in Pilsen

Kenniscentrum Techmania vindt u in Pilsen, in West-Bohemen. Experimenteer en ervaar hier met behulp van een combinatie van al uw zintuigen, hoe de wereld rondom ons functioneert! Maar de interactieve objecten zijn niet alleen bedoeld om mee te spelen. Ieder object heeft als taak u iets uit te leggen over natuurlijke fenomenen en wetten, of over vakgebieden van menselijke activiteiten. U zult ontdekken dat zelfs natuurkunde leuk kan zijn en dat films nou juist weer wetenschappelijk kunnen zijn. De exposities zijn opgesplitst in verschillende delen, bijv. het gedeelte Ingenieur, waar u te weten komt hoe wetenschap het dagelijks leven van ieder mens beïnvloedt, het gedeelte Mens en dier, dat een interactieve expositie is, gericht op de zintuigen, bouw en vermogens van het lichaam van mens en dier, en Filmspelen, een expositie voor iets oudere kinderen, die hier kennismaken met de film- en televisiewereld. Maar er zijn nog veel meer exposities! In Techmania in Pilsen vervelen zal niemand zich vervelen! De rondleidingen langs de exposities zijn verkrijgbaar in zowel het Engels als het Duits.

Pevnost Poznání in Olomouc

Dit uit architectonisch oogpunt unieke gebouw, met een houten draagconstructie, gelegen in het militaire areaal Korunní Pevnůstka in Olomouc, in landsdeel Moravië, maakte 150 jaar geleden nog deel uit van het verdedigingsstelsel van de stad. Tegenwoordig is hier science centrum Pevnost Poznání (Fort van Kennis) gevestigd, een toevluchtsoord voor wetenschappen en informele educatie. U treft hier vier interactieve exposities aan met tientallen originele objecten, die in de werkplaatsen van het fort zelf vervaardigd zijn. Een plek voor interessante chemische en natuurkundige experimenten mag natuurlijk niet ontbreken, evenmin als creatief-wetenschappelijke workshops, waar uw kinderen zelf bijvoorbeeld een vulkaan of een zonnestelsel kunnen maken. We adviseren u vooraf aan te geven dat u een rondleiding in een buitenlandse taal wenst, wat ons betreft het liefst in het Engels.