Roadtrip till hjärtat av Europa - upptäck Tjeckien med husbil

Roadtrip till hjärtat av Europa - upptäck Tjeckien med husbil

Roadtrip till hjärtat av Europa - upptäck Tjeckien med husbil
Bergen, sjöarna, floderna, de många kyrkorna och de små byarna med sina pubar fascinerar Peter på FREEDOMtravel kanske något mer än vackra Prag. Följ med till de dolda pärlorna i landet där det går att se nya saker jämt.

Peter som driver FREEDOMtravel tillsammans med sin fru Helena ser Tjeckien som sitt andra hemland. De fastnade direkt för ”det lilla landet” med den storslagna naturen, de genuina invånarna, alla sevärdheterna och sist men inte minst – de fantastiska campingplatserna.

Under en ett år lång tjänstledighet från deras arbete i 2015 körde Peter och Helena söderut i sin husbil. De upptäckte stora delar av Europa - från Normandie i väster till Balkan i öst.

–Vi skaffade husbil redan 2008 och från första stund har vi valt småvägarna framför de stora vägarna. Det är ju på landsbygden som landskapet är som vackrast, säger Peter. Paret föll för silverstaden Kutná Hora med sin berömda benkyrka första gången de körde i Tjeckien. Även spaorten Karlovy Vary fick deras hjärtan att slå ett extra slag. Numera inkluderar de alltid ett stopp i Tjeckien eftersom de vill sätta landet på kartan för alla campingentusiaster.     

Hög kvalité på campingplatserna i Tjeckien

Vägarna i Tjeckien håller en hög standard och så gör även deras campingplatser.
–De har hög säkerhet och det finns alltid personal på plats, dessutom är de oerhört välskötta. Man får mycket för pengarna, menar Peter. En ställplats kostar runt 150–250 kronor med toalettfaciliteter och en elstolpe. Avstånden från campingplatserna till städerna är oftast närmre än på andra platser i Europa. Dessutom fixar personalen gärna fram mat och det finns ofta en bar och vacker natur runtomkring. Han säger att de flesta är bra på engelska, men att man ska tänka på att ha med sig tjeckisk valuta och även lite Euro. Detta då de ofta inte tar kort på mindre ställen och när köpesumman inte är så hög.   

Naturen och kulturen på nära håll

Tjeckien bjuder på mycket natur och tjeckerna är bra på att vårda den. Peter och Helena vurmar för landskapet kring Karpaterna. Han berättar att här möter man urskogar, sachsiska byar och det dramatiska karstbergslandskapet. En semester till Karpaterna är en sammanflätning av land och legend med ett storslaget djurliv. Hem till vargar, björnar och det svårfångade lodjuret skapar de tillsammans med några av de vackraste vandringslederna i Europa en semester utöver det vanliga.

–Det går att upptäcka nya saker hela tiden och på varje kvadratkilometerland vilar det ett slott, säger Peter. Bege er till en campingplats som ligger på gångavstånd till spaorten Karlovy Vary som bjuder på 1900-tals hus i en vacker dalsänka omsluten av bokskog. Därifrån är det bara ett stenkast till Mariánské Lázně som också ingår i spatriangeln och inviterar till avkoppling i romerska bad. Peter berättar också om alla de cykelleder som binder samman landet och där det går att cykla dagsetapper eller längre sträckor om man så önskar – både med vanlig cykel och elcykel. Deras nästa resa som de planerar kommer att börja i Prag och avslutas i Dresden. Cykelleden knyter samman två kulturhistoriska städer. Först kommer de att njuta av skönheten i Prag innan de cyklar norrut genom Tjeckiens vackra landsbygd. Längs vägen väntar vinodlingar och romantiska flodlandskap på väg mot tyska Saxen och staden Dresden.

Den sammanflätade historien      

När FREEDOMtravel kom till Olomouc första gången förväntade de sig inte så mycket, men blev positivt överraskade. I den tidigare huvudstaden mötte de barocken, imponerande byggnader och charmerande gränder. Men inte bara det, här hade även svenskarna och general Lennart Torstensson hängt i åtta år under det trettioåriga kriget, innan man förflyttade sig till Brno. Det är kul att få lite historiekunskaper under semestern, menar Peter. Svenskarna belägrade Brno under flera månader, en annan ort som Peter tycker att man borde besöka. En Brno-bo lyckades dock höra i smyg att svenskarna hade fått order om att avbryta belägringen klockan 12 dagen efter, om de inte lyckats inta staden innan dess. De uppfinningsrika Brno-borna ringde därför i alla stadens klockor klockan 11 och lurade svenskarna att tro att tiden var ute. Brno skonades och än idag så ringer stadens klockor klockan 11 i stället för klockan 12. Ett besök till denna ungdomliga och sprudlande universitetsstad, fylld av nytänkande som bevarar regionen Mährens rika arv, kultur och historia är därför ett måste att ta med i resplanerna.

–Sen får vi ju inte glömma skönheten i Prag. Så vacker och så magisk, säger Peter lyckligt. Även här är svenskhistoria närvarande då man år 1648 utkämpade trettioåriga krigets sista strider inne i Prags stadskärna. När fred slöts i tyska Westfalen höll svenskarna på att belägra staden. De västra delarna av Prag och slottet intogs, men över floden och den befästa Karlsbron kom inte svenskarna.

–Tjeckien har så mycket både historia, kultur och natur. Varje gång vi kommer hit ger det oss mersmak att komma igen, avslutar han.

Mer information