Fem annorlunda destinationer för en romantisk weekend i Tjeckien
En picknick under bar himmel, en spaweekend mitt i skogen eller en mysig hotellnatt uppe bland molnen. Romantik kan yttra sig på många olika sätt och i Tjeckien hittar du flera vackra platser för en romantisk weekend med någon du tycker om.

Åk häst och vagn i Svatá Kateřina

Svatá Kateřina ligger på den pittoreska landsbygden i Vysočina-regionen. Mitt i skogen bland höga träd och frisk luft hittar du en perfekt oas för din romantiska getaway. Här är det inte svårt att ta in nuet och lämna vardagen hemma. På Svatá Katerina är det nämligen total harmoni och fokus på varandra som gäller. Låt romantiken blomstra medan ni äter en romantisk middag på bryggan vid sjön eller dela på en flaska vin och bada jacuzzi under natthimlens stjärnor. Vill du göra något alldeles extra för din partner kan du boka en tur med häst och vagn eller varför inte en romantisk massage för två? Svatá Kateřina ligger bara en och en halv timmes bilfärd från Prag och Brno.

Romantisk vinprovning för två i Södra Mähren

Tjeckiens vinregion Södra Mähren har mycket att erbjuda sina besökare även under vinterhalvåret. Oavsett om du och din käraste är där för att fira en årsdag eller bara njut av varandras sällskap och ett glas vin finns flera möjligheter för unika och romantiska upplevelser.

Åker du hit kan vi rekommendera att besöka någon av områdets lokala vingårdar och smaka deras viner. Några måsten är Tjeckiens Vinsalong som ligger i Valtice Chateaux historiska källare och erbjuder hundratals av Tjeckiens bästa viner. Även den historiska vingården Plže i Petrov eller Šobes vingårdar i nationalparken Podyjí är värda ett besök. Passa på att bo på den vackra vingården Thaya där du förutom vinprovning kan njuta av både områdets avkopplande spa och goda mat.

Spela huvudrollen i en romantisk komedi i Brno

Brno är Tjeckiens näst största stad som du smidigt kan ta dig till med antingen tåg eller bil från både Prag och Wien. Något du inte får missa under ditt besök här är att strosa runt hand i hand på Gamla stans romantiska gator. Förläng promenaden hela vägen upp till slottet Špilberk för att njuta av den magiska utsikten över hela staden – om ni lyckas slita blicken från varandra det vill säga.

Lev ut dina drömmar om att få spela huvudrollen i en kärleksfilm. Bo på Hotel Anybody där alla tio rum är inspirerade av olika kända filmer. Din vistelse här är en helhetsupplevelse för dig som vill uppleva något nytt och spännande. Brno är även ett riktigt paradis för dig som älskar mat. Boka in en romantisk dejt med god mat på Retro Consistorium, eller njut av varandras sällskap på Element, Kohout na víně eller Atelier. Efter middagen kan ni ta kvällen vidare till någon av stadens trevliga barer som Bar that doesn't exist eller Super Panda Circus.

Kärlekshistoria i Kutná Hora

Den romantiska staden Kutná Hora hittar du på UNESCOs världsarvslista och det är av en anledning. Staden andas historia och det går inte att låta bli att imponeras av alla pampiga, gamla byggnader som vackert pryder stadens gator. Gillar du ovanliga platser måste du absolut besöka det gamla klostret i Sedlec eller katedralen St. Barbara. Under kvällstid är dessa lokaler endast upplysta av tusentals levande ljus. Guiderna är klädda i tidsenliga kläder och du kan lyssna på gammal gregoriansk sång från kören ackompanjerad med musik från katedralens enorma orgel.

Är du ute efter lite mer modernitet kan du istället besöka det stora konstgalleriet GASK. Efter det passar en kaffedejt på Kafirnictvi eller Café Dačický perfekt. Avsluta sedan dagen med en klassisk tjeckisk middag på restaurang Restaurace Na Pašince, eller Čtyři sestry som är känd för sina vegetariska alternativ. Du tar dig till Kutná Hora från Prag på bara 45 minuter.

Sväva på moln i Jizera Mountains

Ett besök i Ještědtornet kommer få dig och din dejt att sväva på moln i dubbel bemärkelse. Tornet som ligger hela 1000 meter över havet används både som tv-torn, hotell och restaurang. Samtliga av hotellets tolv rum har en oförglömlig utsikt över molnen och en natt här är en unik upplevelse du inte hittar på många andra ställen.

I Jizera Mountains kan du även njuta av en helg med mysiga promenader i de snötäckta skogarna eller avslappnande behandlingar på spahotellet Královka. Jizera är en perfekt destination för att ladda batterierna i den friska bergluften. Föreställ dig en sen kväll när det är iskallt ute och tusentals stjärnor glittrar på natthimlen. Då kan du sitta i en varm pool, dricka något gott och bara njuta av sällskapet från personen som delar detta med dig. För de mer aktiva paren finns det möjlighet att åka på en romantisk längdskidor-dejt.