Följ cykelvägen vid floden Elbe till Prag
På cykel och guidad av floden Elbe, kommer du att åka längs historiska platser, traditionella byar, fästningar, kurorter och UNESCO-monument.Den 8-dagars självguidade cykelturen tar dig genom ett av Tjeckiens grönaste och mest skogbevuxna områden. Ett perfekt tillfälle att koppla av från det vardagen och komma hem med oförglömliga semesterminnen. Rutten har dagliga etapper på 35 till 63 kilometer och mycket mjuka stigningar, vilket gör den väl lämpad för den vanliga cyklisten.
Du börjar i Tjeckiens högsta bergskedja som också är den första nationalparken som etablerats i landet. Du följer de traditionella bergsbyarna tills du når Polabís lågland. Här finns de historiska städerna som Hradec Králové, Kolín, Pardubice, kurorten Poděbrady, fästningen Josefov. Du kommer också att se det äldsta europeiska stuteriet i Kladruby. En av höjdpunkterna på resan är den historiska staden på UNESCO:s lista – Kutná Hora. Resan avslutas i de böhmiska kungarnas säte – Prag.

Dag 1

Transfer från Prag till Špindlerův Mlýn. På eftermiddagstimmarna kan du promenera, ta linbanan eller ta en cykeltur till källan av Elbe och till hjärtat av Krkonoše nationalpark. Njut av panoramautsikten över Tjeckiens högsta berg – Sněžka.
 

 

Dag 2 Špindlerův Mlýn - Dvůr Králové


Distans 47 kilometer
Ta linbanan på morgonen och härifrån följer du spåret över bergstoppar till toppen av staden Vrchlabí. Den nås genom en två kilometer lång nedförsbacke! Vrchlabí sägs vara porten till Krkonoše. Upplev sevärdheter som nationalparksmuseet, Augustinerklostret eller ett slott i neorenässansstil. Från Vrchlabí följer du flodens strömmar till Hostinné, en stad med ett enastående rådhus som bevakas av två statyer föreställande jättar. Den konstgjorda dammen Lesní Království är en av dagens höjdpunkter och den tar dig för ett ögonblick in i prinsarnas och prinsessornas sagovärld. Dagen avslutas i den gamla staden Dvůr Králové. Den kungliga staden är inte bara känd bara för sitt vackra historiska torg, utan också för Safariparken med den största samlingen av afrikanska djur i Europa.

Day 3 Dvůr Králové - Hradec Králové


Distans 43 kilometer

Du lämnar Krkonošeregionen och beger dig till Polabí. Först besöker du ett av de bäst bevarade barockkomplexen i Tjeckien – Kuks. Det är inte bara det minnesvärda slottet som ligger högt över floden som skapar en unik atmosfär, utan även statyerna av Bernard Braun. Nästa stopp är staden Jaroměř med sitt vackra historiska torg och den angränsande imponerande fästningen Josefov, vars murar aldrig hade erövrats. Målet för dagen är Hradec Králové – en bevarad medeltida stad med arkitektoniskt revolutionerande byggnader från början av 1900-talet.

Dag 4 Hradec Králové - Pardubice


Distans 35 kilometer
Dag 4 är den kortaste av hela turen, vilket ger dig chans att utforska båda städerna som har kämpat mot varandra i århundraden om kontrollen över regionen. Hradec Králové brukade vara den böhmiska drottningens och kungarnas stad, medan Pardubice brukade vara säte för de mäktiga herrarna i Kunštát. De byggde en märklig stad som är pärlan av renässansens arkitektur ända fram tills idag. Båda städerna erbjuder intressanta museer med möjlighet till avkoppling. Under resan kan du se eller besöka slottet Kunětická hora på avstånd, som storslaget reser sig över landsbygden. Längst ner vid kullen finns det magiska pepparkaksmuseet.

Dag 5 Pardubice - Kutná Hora


Distans 53 kilometer
Denna dag cyklar du längs Elbe genom plattlandskap, tills du når Europas äldsta stuteri, Kladruby. Dess historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet och de lokala hästarna har använts i många århundraden av kungliga och adliga familjer. Längs rutten finns det möjlighet att bada och koppla av i regionen Bunkov. I slutet av dagen cyklar du vidare från Elbe för att se en av de viktigaste städerna i det medeltida Europa – UNESCO världsarvet Kutná Hora. Innan du når staden besök då det vackra klassicistiska slottet Kačina och den unika och hisnande benkyrkan i Sedlec med kvarlevorna efter mer än 30 000 människor.

Dag 6 Kutná Hora - Nymburk


Distans 42 kilometer
Efter att ha upplevt Kutná Hora korsar du en av de få kullarna på resan och beger dig till Kolín, en betydande stad och säte i centrala Böhmen. Här finner du en judisk synagoga, en gotisk kyrka och en unik utsiktsplats med fantastisk utsikt över landskapet. Därefter följer du de nybyggda cykellederna som tar dig till staden Poděbrady. Rutten är bland de mest populära i Tjeckien. Atmosfären i den vackra och fridfulla kurorten njuts bäst vid pelargången, där du även kan smaka på vattnet från en av de helande källorna. Minnesmärket över familjen Slavníkovec besöks också. I Nymburk får du uppleva den medeltida stadskärnan och kan besöka slottet Loucen.

Dag 7 Nymburk - Prag


Distans 63 kilometer
Sista dagen kan du själv välja vilken cykelled du vill ta. I början av dagen i Nymburk måste du bestämma vilken sida av floden du ska följa eftersom nästa bro korsar floden nära Lysá nad Labem. Du kan antingen följa Elbe längs dess högra strand genom vacker natur med fin utsikt över floden. Leden är dock inte asfalterad. Det andra alternativet, på vänster flodstrand erbjuder färd på mindre asfalterade vägar. Här nås Elbe bara ibland, men erbjuder flera intressanta sevärdheter som till exempel en av de få sanddynerna i Tjeckien, eller friluftsmuseet för folklorearkitektur. Ankomsten till Prag är inte särskilt intressant ur cyklistsynpunkt. Gör därför en kort avstickare till Lysá nad Labem med ett anmärkningsvärt slott och park. Ett av de många tågen tar dig direkt därifrån till centrala Prag. Båda vägarna möts igen nära friluftsmuseet i Lysá nad Labem. Skulle du vara intresserad av att cykla hela vägen till Prag är den välbevarade stadsporten Čelákovice värd att se. Dagen avslutas i en av de vackraste städerna i Europa – Prag.