Plaatsen die wijnliefhebbers moeten bezoeken in Tsjechië
Rondleidingen door de Tsjechische wijngaarden leiden je naar de zonnige hellingen waar Tsjechische wijnen van hoge kwaliteit vandaan komen, en laten je kennismaken met unieke wijnkelders en pittoreske wijnkelderstraatjes. De meeste wijngaarden zijn te vinden in Zuid-Moravië, het warmste gebied van Tsjechië.

Znojmo - Stad van deugd

Als je van witte wijn houdt, moet je een uitstapje maken naar de historische stad Znojmo. En daar moet je zeker het Louka klooster bezoeken, want de geschiedenis van dit voormalige centrum van geestelijk leven omvat ook de zonnige kant van het wereldse leven - je hoeft alleen maar de reusachtige wijnkelders te zien die zich daar bevinden. Neem een kijkje in het museum van de vatenmakerij en het wijnmuseum of in de Romaanse crypte en aan het eind van de rondleiding wacht je een wijnproeverij. In de omgeving van Znojmo kunnen talloze uitstapjes met een wijnthema worden gemaakt. De beste manier om de schoonheid van de wijngaarden en het schilderachtige landschap te bewonderen is is vanop de fiets, want heel Zuid-Moravië is doorweven met wijnroutes. De populairste bestemmingen zijn de Blauwe Kelders in Nove Šaldorf, de Beschilderde kelder in Šatov,  versierd met volksschilderingen of de beroemde Šobes wijngaarden in het Podyjí National Park. Begin september vindt in het historische centrum van Znojmo een traditionele historische druivenbijeenkomst plaats waar de jonge wijn van de oogst van dit jaar zal vloeien!

Mikulov - een stad met de geur van het zuiden

Een ander belangrijk centrum van de wijnbouw is de stad Mikulov. Het dominante kenmerk is een Barok kasteel, waar je de grootste binnenlandse tentoonstelling van wijnbereiding en wijnbouw met een uniek reusachtig wijnvatkunt ontdekken. Nu kan je onder leiding van een gids niet alleen een rondleiding krijgen door het kasteel, maar ook door het hele historische centrum van de stad. Bovendien wacht je aan het eind van de rondleiding weer een kleine proeverij van lokale witte wijn. Mikulov is op zijn levendigst tijdens het tweede weekend van september, wanneer de populaire Pálava druivenoogst plaatsvindt. Ook een uitstapje naar de omgeving is de moeite waard. Wist je bijvoorbeeld dat een van de oudste voorbeelden van menselijke artistieke creatie - het ongeveer 25 000 jaar oude beeld van een vrouw uit gebakken klei, genaamd de Venus van Dolní Věstonice - uit de buurt van het huidige Mikulov komt?

Moderne wijnbouw op oeroude bodem

In de buurt van Mikulov ligt nog een van de plaatsen die liefhebbers van wijntoerisme zeker niet over het hoofd mogen zien in hun reisroute, al was het maar omdat het prominente kenmerk van Moravië, de Pálava heuvels, van daaruit prachtig te zien is. De genoemde plaats is de unieke en eeuwenoude Sonberk-wijngaarden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw. Wijn van deze locaties werd geleverd aan het hof van keizerin Maria Theresa. De wijnmakerij, die er sinds 2003 gevestigd is en in 2013 werd uitgeroepen tot de beste wijnmakerij van het land, volgt uiteraard deze traditie, maar met gebruik van moderne elementen. Het nieuwe gebouw, een opmerkelijk architectonisch meesterwerk dat perfect past in het landschap van Pálava, is hiervan het bewijs. Het wijnhuis produceert authentieke witte selecte wijnen uitsluitend van hun eigen druiven. Wijnen met een uitgesproken fruitigheid, een hoge mineraliteit en een spannende kruidigheid, namelijk druivensoorten als Riesling, Pálava, Tramíner, Sauvignon en Pinot Gris doen het erg goed op de wijngaard. Bij Sonberk kun je de proeverij combineren met een rondleiding door de wijnmakerij en de wijngaarden.

Valtice Wijn Salon

Je kunt je Zuid-Moravische wijnreis afsluiten in het Nationale Wijncentrum, dat gevestigd is in het barokke kasteel in Valtice. In de prachtig gerestaureerde kasteelkelder is het Wijnsalon van Tsjechië te bezichtigen, met een permanente proeverij van topwijnen uit heel Tsjechië, dus ook uit andere wijngebieden dan Zuid-Moravië. En als je toch al in Valtice bent, mag je het terrein van Lednice-Valtice niet missen. Dit gebied heeft de bijnaam de "Parel van Zuid-Moravië" en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en omvat een aantal artistieke meesterwerken, zoals de 23 meter hoge Obelisk, die sinds 1798 het vredesakkoord tussen Frankrijk en Oostenrijk herdenkt.