Becherovka: de 13e bron van Karlovy Vary
Becherovka van Karlovy Vary is momenteel de best verkopende likeur in het segment van de kruidenbitters en het is dan ook geen verrassing dat het vaak de 13e bron van Karlovy Vary wordt genoemd. Jaarlijks wordt ongeveer 8 miljoen liter Becherovka geproduceerd en geëxporteerd naar bijna 40 landen over de hele wereld. Als u deze legendarische Tsjechische drank wilt leren kennen, die uit meer dan 20 soorten kruiden en specerijen volgens een geheim recept bestaat, kunt u het beste een bezoek brengen aan het Jan Becher Museum in Karlovy Vary.

Proeven is een must in het museum

Het Jan Becher Museum is gevestigd in Karlovy Vary in de voormalige Becherovka-fabriek, die werd gebouwd in 1867. Jaarlijks bezoeken meer dan 60.000 toeristen het museum. Tijdens de interactieve tour kunt u de originele Becherovka-leiding, oude flessen, etiketten en ook de vaten waarin Becherovka rijpte zien. Naast de tentoongestelde historische stukken rond Becherovka wordt u tijdens de tour ook naar een aantal originele productieruimtes en kelders geleid. U krijgt een unieke film te zien, gemaakt voor Becherovka door de Caban-broers, en u mag natuurlijk verschillende specialiteiten proeven in de museumbar. En om de ware sfeer van ‘Becher’s Vary’ van 200 jaar geleden te ervaren, bezoekt u Becherplatz, een bijzondere ruimte in het centrum van Karlovy Vary, waar u een goede indruk krijgt hoe het leven op het plein in de 19e eeuw was. Neem een pauze met een kopje goede koffie in een café, koop souvenirs in een van de lokale winkels of daal af over de eikenhouten trap naar het oorspronkelijke Karel IV Restaurant en Brouwerij.  

Wat is er nog meer te zien?

De Becher Villa, gebouwd door Gustav Becher, is het meest opvallende gebouw dat de villa wijk Westend in Karlovy Vary voor de Eerste Wereldoorlog afsloot. Tegenwoordig is er een interactieve galerie voor jonge kunstenaars. Een bezoek aan Becher’s Bar is een absolute aanrader. De beroemde bar, gelegen in de kelder van Grandhotel Pupp, biedt culinaire specialiteiten en een breed scala aan longdrinks tot in de kleine uurtjes en is ingericht in de 19e-eeuwse Engelse stijl. En als u wilt weten hoe het geheime kruidenmengsel precies wordt gemaakt, welke chemische processen er bij het maken van Becherovka komen kijken, of als u de persoon die het unieke recept kent wilt ontmoeten, bezoek dan de nieuwe Becherovka-fabriek in de wijk Bohatice, waar u het geheim van de legendarische Tsjechische drank kunt ontdekken.

Becherovka is geboren

Becherovka werd gemaakt door een ervaren zakenman, Josef Vitus Becher (1769-1840). In 1794 huurde de kruidenhandelaar een kleine distilleerderij in de stad en begon te experimenteren met likeuren. In 1805 kreeg hij een recept voor een nieuwe likeur van Christian Frobrig, een Engelse arts. Josef Becher besteedde twee jaar aan het testen van het recept voordat hij met de verkoop van de Engelse kruidenbitter begon, die was bedoeld om maagproblemen te behandelen. De familie Becher begon in de eerste helft van de 19e eeuw met de export van Becherovka – ze openden een winkel in Štětín in 1834, daarna in Wenen en een jaar later in München, voordat ze in 1838 begonnen met de verkoop in Parijs. Becherovka veroverde uiteindelijk de Verenigde Staten in 1934 – na het einde van de drooglegging – en vier jaar later ook Engeland. Johann (Jan) Nepomuk Becher, de zoon van Josef Becher, wordt beschouwd als de ware stichter van het likeurrijk. Hij ontwikkelde Becherovka bijna 40 jaar lang en in 1867 verplaatste hij de groeiende Becherovka-productie naar een nieuwe fabriek in Steinberk. Zijn handtekening als bevestiging van de traditionele kwaliteit en smaak staat vandaag de dag nog op elke fles Becherovka.