Boheems Glasfenomeen: een Tsjechische Traditie Die De Wereld Veroverde
Weet u niet zeker wat een leuk souvenir zou zijn om mee naar huis te nemen uit de Tsjechische Republiek? Dan is Boheems glas absoluut de juiste keuze. Als u van Boheems glas houdt, mag u deze vijf plekken absoluut niet missen: u vindt er het enige Tsjechische museum voor glas en sieraden, producten van met de hand geblazen en gesneden glas, en het zuiverste kristal van de Tsjechische Republiek.

1. Jablonec: traditie en museum

Als men het heeft over Boheems glas, denken de meeste mensen aan Jablonec nad Nisou. Deze stad pal naast Liberec staat bekend om de glas- en bijouterieproductie. In Jablonec staat het enige museum voor glas en sieraden in de Tsjechische Republiek. Het plaatselijke glas- en sieradenmuseum is opgericht in 1904. Tegenwoordig zijn er nog steeds bedrijven in Jablonec die profiteren van de plaatselijke glasblaasgeschiedenis, zoals Preciosa, een Tsjechische fabrikant van kristalglas, unieke lampen en sieraden, die de eeuwenoude traditie van glasproductiebedrijven volgt die in 1948 fuseerden om Preciosa te creëren. Een ander bedrijf, G&B beads, zet de traditie van de productie van originele glazen parels als sieraden met bijbehorende componenten voort.

2. Nový Bor: toonaangevende fabrikant van huishoudelijk glas

Nový Bor ligt in de buurt van Česká Lípa in het noorden van Bohemen. Dankzij de glasindustrie is de stad bekend in zowel de Tsjechische Republiek als daarbuiten. Crystalex, een plaatselijk bedrijf, produceert huishoudelijk glas. Het is de grootste en toonaangevende fabrikant van drinkglazen. De glasproducten van de fabrikant van Nový Bor kunnen in 60 landen wereldwijd worden gekocht. Nový Bor is een glasstad en er bevinden zich ook verschillende scholen voor glas maken. Er is een speciaal restaurant verbonden met een glaswerkplaats: Ajeto. Dit unieke restaurant is ontworpen door de beroemde Tsjechische kunstenaar en architect Bořek Šípek.

3. Nižbor: glasfabriek met traditie in familiebeheer

In Centraal-Bohemen in de buurt van Beroun, in de gemeente Nižbor, staat de Rückl-glasfabriek, opgericht door Antonín Rückl in 1903. Rückl stamde van een oude glasblazersfamilie waarvan de wortels terug reiken tot de 17e eeuw. De glasfabriek werd al snel beroemd in heel Europa en had verkoopvertegenwoordigers in diverse landen. Tegenwoordig maakt de fabriek handgesneden kristalglas en heeft al veel nationale prijzen gewonnen (bijv. de prijs voor koningin Elizabeth II of Johannes Paulus II). Een bezoekje aan de glasfabriek is echt de moeite waard, net als een rondleiding door het hele productieproces: beginnend bij de glasfabriek en eindigend bij de glassnijwerkplaats. Zo kunt u met eigen ogen zien hoe het glas met de hand wordt geblazen en gesneden.

4. Světlá nad Sázavou: de modernste Europese glasfabriek

Světlá nad Sázavou is een kleine stad in Vysočina bij de grens tussen Bohemen en Moravië. De plaatselijke glasblaastraditie eindigde na ruim honderd jaar in 2008. Maar vier jaar later werd hier het bedrijf Bomma opgericht, dat zich richt op moderne trends en topdesigners. Er werken toonaangevende Tsjechische ontwerpers voor Bomma. Het glas dat daar wordt gemaakt, is te vinden op het dek van het grootste schip ter wereld, en Novak Djoković, de tenniskoning, heeft het plaatselijke glas in zijn collectie trofeeën. Het bedrijf heeft mettertijd verschillende speciale glasmachines ontwikkeld voor zijn productie, waardoor het de modernste glasfabriek van Europa is. Maar glas wordt er ook met de hand geblazen – en zoals Bomma zelf met trots zegt: hun kristal is het zuiverste kristal in het hele land dankzij modern technologie.

5. Karlovy Vary: fabriek die voor de keizer produceerde

De Moser-glasfabriek in het westen van Bohemen richt zich enkel en alleen op met de hand gemaakt kristal, zonder toevoegingen. De fabriek werd opgericht in 1857 in de wereldberoemde Karlovy Vary-spa, en twintig jaar later leverde die glas aan Franz Joseph I, de keizer van OPostentijk, en later ook aan de Perzische sjah Mozaffar ad-Din, en Eduard VII, de koning van Engeland. Dankzij de unieke schoonheid, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het Moser-merk, werd de Moser-kristalglasfabriek het symbool van erkenning en beloningen voor buitengewone mensen in de wereld. De fabriek heeft vier merkwinkels in de Tsjechische Republiek (twee in Praag en twee in Karlovy Vary), maar hun netwerkwinkels zijn over al ter wereld te vinden. Als u Karlovy Vary – ook wel Karlsbad – bezoekt, vergeet dan ook zeker het Moser-glasfabriekmuseum niet: hier komt u alles te weten over de buitengewone 160 jaar lange geschiedenis van de Moser-glasfabriek en kristal.