Proef Tsjechisch Pasen: Traditionele voorjaarskeuken
Met Pasen staan twee tegenpolen tegenover elkaar - de strenge vastentijd en de grote overvloed. De vastentijd wordt tot het begin van Pasen in acht genomen en dan volgt het tegenovergestelde! Het lentefeest wordt traditioneel gevierd met tientallen verschillende gerechten. Interessant is dat elke regio zijn eigen gerechten heeft, die vaak sterk van elkaar verschillen. Sommige gerechten zijn echter in heel Tsjechië hetzelfde. Wij bieden een selectie van de beste die je kunt proberen tijdens de lente en Pasen in Tsjechië.

Een paaslam met een bel

Sinds heidense tijden is Pasen het belangrijkste feest en sommige oude tradities worden nog steeds in ere gehouden in de Tsjechische gastronomie. Op bijna elke paastafel vind je wel een Paaslam. Het is een taart van zoet beslag die vroeger het offer van Christus symboliseerde. Het gebakken lam wordt voorzichtig uit de vorm gehaald, rozijnen worden in zijn ogen gestoken en de nog warme taart wordt bestrooid met vanillesuiker. Een lint met een bel wordt rond de nek van het lam gebonden. Het lammetje wordt op de paastafel vergezeld van een Paasgebakje. Het is een broodje gemaakt van zoet gistdeeg dat smaakt als het kerstbrood. Het gebak wordt gewoonlijk op Witte Zaterdag gebakken.

U zult de paasvulling lekker vinden

U zult zeker  Paasstollenzien. Dit zoete brood symboliseert het touw waaraan Judas zich ophing. Pasen is een lentefeest en dus symboliseert de paasstol ook het einde van de winter en het begin van nieuw leven en je vindt ze in verschillende vormen: vogels, rivierkreeften, slakken, eendjes, slangen, egels of zelfs schildpadden. Op Witte Zaterdag, wanneer de vastentijd eindigt, moet je naar een van de populaire restaurants gaan voor hun paasmenu. De traditie vereist de bereiding van het hoofdgerecht, een vulling van verschillende vleessoorten, met groene kruiden en jonge brandnetels als symbolen van de lente. De vulling wordt warm gegeten en vroeger kregen de feestvierders hem koud als geschenk mee naar huis.

Pasen lamscake recept - Beránek

Ingrediënten:
4 eieren (wit en dooiers gescheiden)
3/4 kop suiker
1 en 1/2 kop bloem (polohrubá)
1 pakje (12 g) bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
1 pakje (200ml) slagroom
boter voor het beboteren van de vorm
bloem (hrubá) voor het zeven van de vorm

Procedure:
Beboter een middelgrote lamsvormige vorm en zeef met bloem. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eidooiers met de suiker. Voeg bloem vermengd met bakpoeder en vanillesuiker toe. Giet de room erbij en voeg dan voorzichtig het opgeklopte eiwit toe. Giet in de vorm en bak gedurende 45 minuten.