Tsjechische burchten en kastelen, waar kinderen zich niet zullen vervelen
De zomervakantie is een periode van ontspanning, reizen en nieuwe dingen ontdekken. Een seizoen waar iedereen, van klein tot groot, zich op verheugt. In Tsjechië kunnen de dromen van kinderen in vervulling gaan. Bijna elk meisje wil immers prinses zijn op een kasteel vol prachtige paarden en bijna elke jongen wil weleens uitproberen hoe het is om op een echt middeleeuws kasteel te slapen!

Kasteel en stoeterij Kladruby

Welk meisje is er nu niet gek op mooie, sterke paarden?  In Kladruby nad Labem, in de buurt van Pardubice in Oost-Bohemen, kunnen kinderen volop van paarden genieten. De stoeterij van Kladruby nad Labem is een van de oudste nog functionerende stoeterijen ter wereld. Al in 1579 werd ze door keizer Rudolf II tot keizerlijke stoeterij verheven en vormt sindsdien het thuis van de Kladrubers, een uniek Tsjechisch paardenras dat speciaal wordt gefokt voor gebruik tijdens ceremonies van vorstenhoven. Tot op de dag van vandaag wordt het ras gebruikt door het koninklijk hof van Denemarken en Zweden. De bezichtigingsroutes voeren door de stallen, het kasteel met de vertrekken van de keizer en keizerin, het koetshuis en de ruimte met de paardentuigen. Rondleidingen met kinderen worden na voorafgaande afspraak ook in het Engels en Duits gegeven. En als je wilt uitproberen hoe de adel vroeger reisde, nodigen we je uit voor een ritje in de unieke simulator voor koetsritten!

Labyrintarium Loučeň

In het kasteelpark van kasteel Loučeň ten noordoosten van Praag ligt het labyrintarium, dat ongeëvenaard is in heel Midden-Europa! Samen met het gezin kun je verdwalen - en de weg weer terugvinden – in twaalf labyrinthen en doolhoven in het 16 hectare grote kasteelpark. Elk van de labyrinten is compleet anders en kinderen zullen zich hier beslist niet vervelen. Ook na zonsondergang is het er fantastisch. Op de binnenplaats van het kasteel is namelijk zelfs een lichtlabyrint. En weet je wat het verschil is tussen een labyrint en een doolhof? Nee? Geeft niet, op kasteel Loučeň leggen ze het graag uit. Kinderen kunnen deze residentie van het geslacht Thurn-Taxis vanuit hun eigen perspectief ontdekken tijdens de bezichtigingen voor kinderen. Als je ruim van tevoren een afspraak maakt, kan dat ook in het Engels of Duits. Dit is een van de weinige kastelen die het hele jaar door geopend zijn en in de loop van het jaar vinden er allerlei evenementen plaats.

Middeleeuws Dětenice

Kasteelresort Dětenice ten noorden van Praag staat bekend om zijn restaurant met middeleeuwse sfeer.  Hier neemt men de middeleeuwen erg serieus. Bij een stuk gebraden kip komt geen bestek en deze moet dus gegeten worden met de handen net als in de middeleeuwen. In Dětenice is niet alleen een middeleeuwse taveerne, maar ook een middeleeuws hotel, een brouwerij en natuurlijk het kasteel zelf, dat uitstekend op kinderen is ingesteld. Er worden rondleidingen in het teken van sprookjes, spoken en heksen georganiseerd. En ‘s zomers worden in de lokale arena elke zaterdag en zondag echte middeleeuwse riddertoernooien gehouden. Bezichtigingen van het kasteel of de brouwerij zijn op afspraak mogelijk in het Engels, Duits en Russisch.

Naar de burcht Švihov in de voetsporen van Assepoester

De middeleeuwse burcht Švihov ligt in Zuidwest-Bohemen in de buurt van Nationaal Park Boheemse Woud. Het is een waterburcht, wat inhoudt dat hij wordt omringd door een gracht om de vijand tegen te houden. En die gracht is nog altijd gedeeltelijk gevuld met water. Je kunt er rondvaren op een bootje om te begrijpen hoe veroveraars die de burcht omsingelden zich gevoeld moeten hebben. Voor degenen die de Tsjechisch-Duitse sprookjesfilm Assepoester kennen, komt de burcht wellicht bekend voor. In de film vormde de burcht Švihov namelijk het thuis van Assepoester en haar boze stiefmoeder. Op de burcht is er een tentoonstelling over Assepoester en er is een educatieve wandelroute om de burcht heen die de bekendste filmlocaties laat zien. Rondleidingen door de burcht worden ook in het Engels en Duits gegeven.

Wonen als een edelman of prinses

Sommige burchten en kastelen in Tsjechië bieden de unieke mogelijkheid om er te overnachten. Dat kan bijvoorbeeld op de burcht Kost. Die ligt in het Boheems Paradijs ten noorden van Praag en biedt overnachtingen in een compleet ingericht appartement aan. Dat is slechts voor vier personen bedoeld, waardoor je ‘s nachts vrijwel alleen zult zijn op de burcht. Er hoort zelfs een binnen het burchtcomplex gelegen besloten tuin bij het appartement.

In Nové Město nad Metují in Oost-Bohemen, in de buurt van Hradec Králové, geven ze je zelfs de sleutel van het kasteel. De appartementen zijn ingericht met kostbaar historisch meubilair en de bezichtiging van het kasteel is bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Het appartement op kasteel Děčín in Noord-Bohemen biedt een unieke sfeer met uitzicht op het kasteelpark. Het is ook mogelijk om te overnachten in het kasteelcomplex in Litomyšl, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, namelijk in de voormalige kasteelbrouwerij, waar de componist Bedřich Smetana werd geboren.