De leukste meren en waterparken in Tsjechië
Zwemmen mag tijdens een vakantie niet ontbreken. Hoewel Tsjechië niet aan zee ligt, zijn er genoeg plekken waar je in een meer, waterpark of rivier kunt afkoelen. In de hoofdstad Praag, in het Reuzengebergte, in Zuid-Bohemen of in de andere regio's van Tsjechië zijn er fijne plekken waar je waterpret kan beleven. Dit zijn onze tips!

1. Lipnomeer

Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen is het bekendste meer van Tsjechië en is tevens het grootste meer van het land. Het stuwmeer is 40 km lang en wordt gevormd door de rivier de Moldau. Dankzij de ligging temidden van bossen en heuvels is het een geliefde vakantiebestemming. Er zijn veel mogelijkheden voor watersporten, zoals windsurfen, varen en suppen. Gezellige stadjes aan het water zijn Horní Planá, Frymburk en Lipno. Je vindt hier leuke restaurantjes, attracties en tal van accommodaties, zoals het vakantiepark Landal Lipno en camping Frymburk. Langs het Lipnomeer zijn meerdere strandjes en grasvelden waar je kunt ontspannen en zwemmen. Daarnaast is er in Lipno een boomkroonpad waar je fantastisch uitzicht hebt over het meer en zelfs Oostenrijk kunt zien liggen.
Lipnomeer  ©Camping Frymburk

2. Stuwmeer Slapy

Een ander stuwmeer dat de rivier Moldau vormt is Slapy, zestig kilometer ten zuiden van Praag. Het is veertig kilometer lang en biedt een scala aan activiteiten: Varen, waterskiën, windsurfen en zwemmen. Zwemmen kan bij de kampeerstranden, zoals Nová Rabyně, Ždáň, Měřín of Stará Živohošť. In de buurt van het stuwmeer zijn een aantal mooie campings, hotels en pensions, maar ook prachtige natuur met wandel- en fietspaden. 

3. Zwemmen in Praag

Žluté Lázně

Is het tijdens je stedentrip Praag erg warm en wil je afkoelen? Ga naar Žluté Lázně, het grootste stadsstrand van Praag. Het staat in de top tien van beste stadsstranden van Europa volgens CNN. Žluté Lázně is slechts tien minuten met de tram van het centrum. Het is gelegen aan de oever van de Moldau en heeft een zandstrand, zonneweide, restaurants, kinderbadjes en speeltuin. Ook worden er supboards, waterfietsen en kayaks verhuurd. Het strand is van mei tot en met september geopend.

De Hostivařská-dam

Dit is het grootste stuwmeer van Praag. Er zijn stranden, zwemsteigers, trampolines, een cocktailbar en andere restaurants waar je een snack of verfrissing kan halen. Ook is er een wakelift en kun je waterfietsen en supboards huren. Langs het meer gaat een fijn wandel- en fietspad. Vanuit Praag kun je met het openbaar vervoer in ongeveer een uurtje bij het stuwmeer komen. 

Aquapalace Prague

Het grootste aquapark van Tsjechië is Aquapark Prague. Het attractiepark ligt op een half uur rijden van het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Het waterpark bestaat uit drie gedeelten en een buitenzone. Er zijn 12 spannende waterglijbanen, een zwembad met kunstmatige golven, een outdoor wildwater rivier en een zwembad met een piratenschip.  Het park omvat ook een wellness- en fitnesscentrum, een restaurant en een viersterrenhotel.
Grootste waterpark van Tsjechië © Aquapalace Prague

Het meer van Lhota

Ten noordoosten van Praag ligt het meer van Lhota. Het heeft een zandstrand en verschillende hutjes waar je iets te eten of drinken kunt kopen. Het meer van Lhota ligt vlakbij de Elbe rivier en de stad Brandýs nad Labem. Voor wie de Elberoute fiets is deze plek dus ook ideal om even af te koelen. 

Het meer van Konětopy

Vlakbij Lhota ligt een ander zwemmeer. In Konětopy kun je kiezen uit twee meren. De een heeft zand op het strand en de ander gras. Er zijn eetkraampjes, toiletgebouw met douche en er is een veldje op volleybal te spelen. 

4. Aqualand Moravia

Het nieuwste aquapark van Tsjechië ligt in het prachtige landschap van Zuid-Moravië. Op slechts 20 minuten van Brno. Aqualand Moravia heeft 14 zwembaden, 20 waterglijbanen en een uitgebreid wellness gedeelte. De hoofdattractie is een glijbaan van 17 meter hoog. Er zijn twee thermale baden met een constante temperatuur van 37 graden met uitzicht op de heuvels van Pálava. Aqualand Moravia is ook voor de allerkleinste erg leuk. Het kindergedeelte is een van de grootste die je in Tsjechië kunt vinden. Bij het aquapark is het mogelijk om te overnachten in één van de gezellige bungalows die uitkijken over het Nové Mlýnymeer.
Genieten van het uitzicht over de Pálava heuvels  ©Aqualand Moravia

5. Mácha meer in Noord-Bohemen 

Ten noorden van Praag, op een uur rijden, bevindt zich het Mácha meer. Het meer biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van waterpret houdt. Bij de stranden in Doksy en Staré Splavy zijn populaire glijbanen, trampolines en andere attracties. Er zijn bovendien diverse accomodaties die een eigen strandje hebben, zoals camping Borný. Op veel plaatsen is het mogelijk om (zeil)bootjes, waterfietsen en surfplanken te huren. Van mei tot september wordt het meer bevaren door rondvaartboten. De omgeving is prachtig om te fietsen of wandelen, maak bijvoorbeeld een wandeling naar het indrukwekkende kasteel Bezděz.

6. Zwemmen in Karlovy Vary

Het Skalka meer

In West-Bohemen bij de stad Chebaan de rivier de Eger ligt het stuwmeer Skalka. Het meer ontstond in de jaren zestig en is 9 kilometer lang. Het is gelegen in een mooi beboste vallei. Rondom het meer bevinden zich verschillende acccommodaties, zoals camping Václav. Naast het beoefenen van watersporten kun je bij meer Skalka ook vissen. Zwemmen kan bij meerdere zandstrandjes.

Het Michal meer

Tussen de steden Karlovy Vary en Loket ligt het meer Michal. Het is een van de schoonste natuurlijke waterreservoirs. Je vindt er zandstranden, een gigantische waterglijbaan, een peuterbad, een springkasteel, diverse kinderspeelplaatsen en veel land- en waterattracties - bijvoorbeeld een kunstmatige rots, een gletsjer of paddleboards. Voor het strand betaal je toegang en dan kun je onbeperkt gebruik maken van de waterglijbanen. Er zijn weinig bomen, dus vergeet geen parasol mee te nemen.

7. Stuwmeer Slezská Harta

Het stuwmeer Slezská Harta ligt in het noorden van Moravië aan de bovenloop van de Moravice rivier. De dam wordt gebruikt voor energieproductie, maar het is ook een populaire recreatieplek. Je kunt er zwemmen, varen, vissen, zeilen en windsurfen. Ook zijn er rondvaarten waar tevens fietsen meegenomen kunnen worden. Een paar kleine campings en pensions zijn te vinden rondom het meer, waaronder glamping Guron. De bosrijke omgeving is ideaal voor wandel- en fietstochten. Sommige heuvels die zich hier bevinden zijn ontstaan uit vulkanisch gesteente.

8. Velké Dářko

Het grootste meer in het Boheems-Moravische hoogland ligt midden in het bosrijke landschap van de Žďár-heuvels. Velké Dářko wordt ook wel de "Zee van de Hooglanden" genoemd. Het heeft een oppervlakte van 206 ha en hij is vrij ondiep - de maximale diepte is 4 m, de gemiddelde diepte is 1,5 m. De vijver ontstond in de 15e eeuw om water te verzamelen om molens en zagerijen aan de bovenloop van de Sázava aan te drijven. Tegenwoordig is Velké Dářko een paradijs voor liefhebbers van zwemmen, windsurfen, zeilen en varen. De omgeving is aantrekkelijk voor paardrijden. Rondom het meer loopt een educatief wandelpad. Ook is er een fietspad dat de plaatsen Žďár nad Sázavou en Polnička met elkaar verbindt. 

9. Aquadrom Most

Het waterparadijs Aquadrom Most in het noordwesten van Tsjechië bij de grens van Duitsland is een zwemparadijs voor de hele familie. Het drempelvrije waterpark heeft een binnen- en buitengedeelte met verschillende waterattracties en een saunacomplex. Buiten is er een ligweide met speeltuin en je kunt er ook midgetgolfen. Het park werd gebouwd op de plaats van een voormalig thermaal zwembad en werd in 2003 geopend.

Waterplezier voor jong en oud in Aquadrom Most  ©Imostecko