Nazomeren in Tsjechië
September en oktober zijn schitterende maanden die vaak in het teken staan van gastronomie en de prachtige kleuren van de natuur. Ook in Tsjechië is het genieten in het najaar. De kastelen zijn nog open, de natuur is fotogeniek en stadjes vullen zich weer met studenten. Dit zijn onze zes nazomer tips.  

1.    Bezoek pittoresk Domažlice 

Kleurige renaissancehuizen, gotische arcades en een stad van folklore. Domažlice is het hart van de regio Chodsko in West-Bohemen. Dit deel van het land heeft veel volkstradities, waaronder kleurrijke kostuums, een rijk scala aan volksevenementen en de delicatesse Chodsko taart. Het historische centrum bevat een kasteel waar nu het Chodsko museum is gevestigd. Domažlice is bovendien ideaal voor een uitstapje naar het nabijgelegen natuurgebied Boheemse Bos (Tsjechisch: Český les) gelegen aan de Duitse grens. Tot de val van het communistische regime in 1989 maakte het deel uit van de westelijke grenszone en was het hier vrijwel onbewoond. Nog steeds zijn er slechts enkele inwoners in dit beschermde natuurgebied. Tijdens een wandeling of fietstocht naar bijvoorbeeld de uitzichttoren Čerchov kun je in alle rust genieten van de ongerepte natuur. 

2.    Streel de tong in het Jeseník gebergte

Het Jeseník gebergte is het op één na hoogste gebergte van het land. Bezoekers komen hier voor de natuur, maar ook voor de heilzame kuuroorden en de gastronomie. Het beste restaurant van de regio, benoemd met de titel 'Beste Gastronomische Faciliteit in de regio Olomouc' is het pension Kovárna in Lipová. Je kunt hier eend met kastanjevulling, rundvlees met wijn, peperkoek en gerookte wortelen of huisgemaakte kwarkbollen krijgen. Proef in de regio ook zeker het bier dat in de lokale brouwerijen van Zlosin, Hasič, Sobotín en Holba wordt gebrouwen en de likeuren Jesenická bylinná en Domašovská hořká.

3.    Historie en zoetigheid in Pardubice

In Oost-Bohemen ligt de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook door de paardenrace Velká Pardubická. Eén van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten. Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is. Op een half uur rijden van Pardubice ligt de stoeterij Kladruby nad Labem waar als sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarder worden gefokt. 

4.    Wijn proeven in Zuid-Moravië

Het najaar is de perfecte maand om te genieten van wijn in Zuid-Moravië. In deze gemoedelijke wijnregio sieren wijnranken in herfstkleuren de heuvels en zijn de boeren druk bezig met het maken van de nieuwe wijnen. Znojmo en Valtice zijn een van de warmste plekken van het land en hierdoor een belangrijk wijncentrum. Ook in Milotice en Strážnice zijn volop wijngaarden te vinden. Bij de fotogenieke wijnkelders Plže in Petrov kun je verschillende wijnen proeven, waaronder de lokale druivensoort Pálava. Het wijnhuis Gotberg met een uniek industrieël gebouw biedt begeleide proeverijen aan met een adembenemend uitzicht op de Pálava heuvels. Vanaf de wijnmakerij Volařík kijk je uit op het Mikulov kasteel en de Heilige Berg met een ecologische wijntje in de hand. 

De kleurrijke Plze wijnkelders ©Libor Svacek


5.    Actief genieten in het Beskiden gebergte

Aan de grens van Slowakije en Polen bevindt zich de bergketen Beskiden die zich helemaal naar Oekraïne uitstrekt. De hoogste top ligt in Oekraïne, maar Lysá Hora is de hoogste berg in het Tsjechische deel. De omgeving van Lysá Hora is prachtig: ongerepte natuur met bossen, rivieren en talloze wandelpaden. De wandeling naar de top is niet al te uitdagend en duurt ongeveer twee uur. Vanaf de top is er een adembenemend uitzicht naar de steden Nový Jičín en Ostrava. Lysá hora is ook de perfecte plek om een zonsopgang te bekijken na een nacht in de nieuwe blokhut Chata Emil Zatokep. 

De bosrijke omgeving van Lysá hora ©Martin Friedel

6.    Ontdekking onder de grond in Jihlava

Midden in de uitgestrekte heuvelachtige, beboste en vijverachtige Boheems-Moravische Hooglanden, aan weerszijden van de voormalige landgrens tussen Bohemen en Moravië, ligt de oude stad Jihlava. Tegenwoordig is Jihlava een moderne stad, maar in het verleden was het een stad die samen met Kutná Hora de titel droeg van de zilveren schatkamer van het Tsjechische koninkrijk. De zilverkoorts bracht mijnwerkers, ambachtslieden en handelaren uit heel Europa hierheen. De attractie van Jihlava is het enorme ondergrondse gangenstelsel. Het heeft een totale lengte van 25 kilometer. De gangen liggen op verschillende niveaus onder de grond en strekken zich uit onder bijna alle huizen rond het plein. Uniek is de "glimmende gang" die tevoorschijn komt als het licht wordt uitgedaan.

De ondergrondse tunnels in Jihlava ©VysocinaTourism