Tips voor wijnliefhebbers
Vanwege de ligging van het land zal niet iedereen bij Tsjechië aan uitgestrekte wijngaarden denken. Toch zijn er wijngaarden met een uniek terroir en kelders waar al meer dan 500 jaar lang wijn rijpt. Wijn wordt in de warmste gebieden van het land verbouwd, vooral in Zuid-Moravië. Meanders van rivieren en het glooiende landschap zorgen hier voor een specifiek klimaat, waar de plaatselijke wijnboeren graag gebruik van maken. Zo heeft de witte wijn uit Moravië in de afgelopen jaren zelfs zijn weg gevonden naar 's werelds toonaangevende Michelin-restaurants.

Wijnkelders Templářské sklepy in Čejkovice

De rijke geschiedenis van Čejkovice in Zuid-Moravië, gelegen tussen Hodonín en Břeclav, gaat terug tot halverwege de 13e eeuw, toen het gebied toebehoorde aan de Orde van de Tempeliers. Die begonnen er met het kweken van druiven en bouwden er ook een fort, dat nog altijd beeldbepalend is voor het dorp. In het fort bevindt zich tegenwoordig een hotel en een wijngalerij met een uitgebreid aanbod van wijnen uit de omgeving. Ook hebben de Tempeliers in Čejkovice uitgestrekte kelders aangelegd, die ze gebruikten voor de productie van wijn. De kelders werden met opzet zo hoog gemaakt dat er ook mannen te paard in pasten en de gangen zo breed dat er vol beladen wagens doorheen konden. Tijdens een bezichtiging van de kelders krijgt u onder andere het grootste in gebruik zijnde wijnvat van Tsjechië te zien, met een inhoud van 20.250 liter, en een wijnfles van 200 liter. De Tempeliersschatten van tegenwoordig kunt u proeven als onderdeel van een rondleiding door de wijnmakerij. Het uitgestrekte ondergrondse complex herbergt ook een stijlvol wijnrestaurant.

De Šobes-wijngaard in het hart van het nationaal park


De Šobes-wijngaard in de buurt van Znojmo is een van de mooiste wijngaarden van heel Tsjechië. Dankzij de ligging op de zuidelijke helling van een vooruitspringende rots in een meander van de rivier de Dyje heerst er een specifiek microklimaat. Bovendien is de wijngaard gelegen in Nationaal Park Podyjí, een natuurgebied dat uitnodigt tot prachtige wandel- en fietstochten. De wijngaard is 11 hectare groot en behoort qua ligging tot de beste van Europa. In de zomer is er een stalletje geopend waar je een glas of fles wijn kunt kopen en genieten van het fantastische uitzicht.

Het wijndorpje Nechory

In het uiterste zuiden van Moravië ligt tussen Hodonín en Břeclav het dorp Prušánky met de oude wijnberg Nechory. Die bestaat alleen uit wijnkelders, maar lijkt net een klein dorp met een pleintje en straatjes. In Nechory worden allerlei bijzondere wijn- en folklore-evenementen gehouden. Bijvoorbeeld het wijnfeest "Naar de kelders van Nechory". Behalve voor de wijn kun je er ook naartoe om te bewegen: er loopt een populaire fietsroute door het dorp.

De wijnkelders van Plže

De wijnkelders van Plže aan de rand van het dorp Petrov vormen een uniek geheel van historische wijnkelders, die ‘het juweel van de regio Slovácko’ worden genoemd. Ze liggen op een paar kilometer van Strážnice, een stadje waar het Zuid-Moravische openluchtmuseum zich bevindt. De wijnkelders behoren tot de oudste bouwwerken van volksarchitectuur in Tsjechië: sommige zijn maar liefst 500 jaar oud! De gevels van dekelders zijn gepleisterd met een eenvoudige, maar erg mooie combinatie van wit en blauw, terwijl andere gedecoreerd zijn met folkloristische ornamenten. In de zomer is er een wijnwinkel geopend, waar bezoekers de wijnen van de plaatselijke kleine wijnboeren kunnen proeven.

Wijnkasteel Lampelberg

Wijn op een kasteel? Geen probleem! Lampelberg ligt te midden van wijngaarden op een heuvel bij de grens tussen Tsjechië en Oostenrijk, vlakbij Znojmo. Het uitzicht op het glooiende Tsjechische en Oostenrijkse wijngebied is adembenemend. Het kasteel zelf stamt niet uit de middeleeuwen, maar werd pas in 1860 gebouwd. In het hoogseizoen is er vaak een wijnbar met iets te eten. Kortom, een ideale bestemming voor een wandeling met prachtige uitzichten.

Twee tips in Valtice

En wat is een mooier eindpunt van onze tocht dan kasteel Valtice en het bijbehorende dorp, waar het Huis Liechtenstein eeuwenlang de scepter zwaaide.

Chateau Valtice bestaat uit een unieke verzameling historische wijnkelders uit de 13e eeuw, die dankzij de activiteiten van de plaatselijke wijnbouwers gaandeweg toegankelijk worden gemaakt voor het publiek. Tegenwoordig vormt het geheel een labyrint van onderling verbonden historische kelders en gangen. Alle liefhebbers van goede wijn en geschiedenis komen hier aan hun trekken. Men is er ingesteld op zowel individuele bezoekers als grote groepen, in dat laatste geval wel op afspraak. Diverse evenementen worden er georganiseerd zoals "De Nacht van de open kelders" of de wijnfeesten begin september met burčák (troebele, halfgegiste wijn) en avondprogramma’s met cimbalommuziek.

In de kelders van het kasteel van Valtice bevindt zich de Wijnsalon van Tsjechië. Hier kun je de 100 beste wijnen van heel Moravië en Bohemen proeven. Het aanbod is elk jaar anders. Tijdens het proeven maak je kennis met het beste wat er in de zomer in de wijngaarden werd geoogst en in de kelders is gerijpt. Onderdeel van de Wijnsalon is ook een expositie gewijd aan de wijnbouw. Ook een aanrader is om het cultuurlandschap Lednice-Valtice te bekijken, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.