6 Bestemmingen met de trein vanuit Praag
Treinen in Tsjechië? Zeker doen! Het is niet alleen een hele ervaring, maar je kunt in Tsjechië op heel veel plekken komen zelfs midden in de natuur. Deze 6 mooie Tsjechische steden zijn vanuit Praag binnen 2 uur te bereiken. Perfect als je je citytrip Praag wilt afwisselen met een kort bezoek aan een andere stad.

Met de trein naar Praag

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de trein op vakantie te gaan en Tsjechië is hiervoor een zeer geschikte bestemming. Vanuit Nederland is het zo’n 13 uur reizen naar Tsjechië. Je kunt Praag met de nachttrein bereiken van European Sleeper of neem vanuit Berlijn de EuroCity. Vanuit het hoofdstation van Praag (Praha hl.n.) vertrekken dagelijks honderden treinen naar verschillende steden in Bohemen en Moravië, maar ook naar internationale bestemmingen. Tsjechië heeft een uitgebreid treinnetwerk en de tickets zijn scherp geprijsd, waardoor een keertje een eerste klas ticket kopen zeker een aanrader is. Veel trajecten hebben daarnaast keuze uit eerste en tweede klas en er is een restauratiewagon waar je voor een klein bedrag een snack of maaltijd kan halen.

Nachttrein naar Praag 

1. Pardubice

Pardubice is een gezellige stad in Oost-Bohemen en is vanuit Praag binnen 1 uur te bereiken. Pardubice ligt langs een populair treintraject en ieder uur rijden gemiddeld drie treinen tussen deze Tsjechische steden. Het gezellige centrum heeft meerdere culturele bezienswaardigheden. De Zelená brána toren biedt een mooi uitzicht op het plein en in het renaissance chateau van Pardubice bevindt zich het Oost-Boheems museum. Het historische Pernštejn plein in Pardubice wordt omringd door restaurants en winkels. Pardubice staat bekend om haar peperkoek, dus vergeet niet bij een van de winkeltjes een peperkoek in de vorm van een hoefijzer te kopen. Heb je tijd over? Maak dan een mooie fietstocht in de omgeving naar Lázně Bohdaneč en fiets terug via de rivierroute van de Elbe.
Chateau van Pardubice Drone view Pardubice in Bohemen
Uitzicht op het Pardubice chateau, foto Mark BBDO

2. Pilsen

De Tsjechische bierstad Pilsen (Plzeň) is met de trein anderhalf uur reizen vanuit Praag. Pilsen is de vierde grootste stad van Tsjechië met 170.00 inwoners en ligt ten westen van Praag in de regio West-Bohemen. Je kunt je in Pilsen prima 2 dagen vermaken. Een bezoek aan de brouwerij neemt namelijk al bijna een hele middag in beslag. In de Plzeňský Prazdroj brouwerij wordt sinds 1842 pils gebrouwen, bekend onder de naam Pilsner Urquell. Waar je ook bent in Pilsen de ongefilterde Pilsner Urquell moet je proeven en is iets waar de locals en Tsjechen maar al te trots op zijn. Naast de brouwerij bevindt zich in de West-Boheemse metropool de op twee na grootste  synagoge ter wereld gebouwd in Moors-Romaanse stijl en de hoogste kerktoren van het land (102 m) bij de kathedraal van St. Bartholomeus. In het General Patton Memorial Museum leren bezoekers meer over de bezetting van Pilsen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door het Amerikaanse leger. Hou je van architectuur? Dan moet je een tour doen naar de appartementeninterieurs van de architect Adolf Loos. Het Science Museum Techmania heeft een interactieve tentoonstelling en ligt vlakbij het planetarium.
Adolf Loos interieurs in Pilsen Pilsen centrum bier
De interieurs van Adolf Loors en de St. Bartholomeus katedhraal in het centrum, Foto's Petr Polák

3. Kutná Hora

De mooie UNESCO plaats Kutná Hora ligt ten oosten van Praag en is een uurtje met de trein. Kutná Hora heeft een schitterende kathedraal met tientallen standbeelden, fresco’s en glas-in-lood ramen. Vanaf de St. Barbara kathedraal is er een prachtig uitzicht over de plaats en haar wijngaarden. De wijngaarden zijn niet heel groot, maar het is zeker aan te raden om een wijnproeverij te doen bij een van de wijnmakerijen.
Kutná Hora is groot geworden door de zilvermijnen en een bezoek aan het zilvermuseum mag dan ook zeker niet overgeslagen worden. Met een gids is het mogelijk om door de ondergrondse tunnels te wandelen, waarbij je meer leert over de geschiedenis en de omstandigheden. Het ossuarium in Kutná Hora is een van de meeste bezochte attracties van Centraal-Bohemen. Het is een kapel versierd met botten van duizenden slachtoffers van de pest en oorlogen in de 14e eeuw.
Kutna Hora in de avondKutná Hora in de avond, Foto Ladislav Renner

4. Tábor

Helemaal in het noorden van Zuid-Bohemen ligt Tábor. Vanuit Praag gaat er een directe treinverbinding naar Tábor en de rit duurt ongeveer 1 uur. De historische plaats is nauw verbonden met de geschiedenis van de Hussieten, een protestantse groepering die tegen de Duitse overheersing was. Op het plein is er in het stadhuis van Tabór een museum over de Hussieten. Hier bevindt zich ook de ingang voor de ondergrondse tunnels onder het Žižkov plein. Inwoners maakten deze tunnels om voedsel en bier op te slaan of om zich te verstopten tijdens de Hussietenoorlog. Een van de beste restaurants in de regio bevindt zich tevens aan het centrale plein van Tábor en is van de chefkok Martin Svatek. Voor een mooi uitzicht kun je de 75 meter hoge kerktoren beklimmen. Hiervandaan is er een geweldig panorama over de bosrijke Lužnice riviervallei. Door dit dal voert een schitterende wandeling bekend als de Lužnice Valley Trail.  Ook kun je vanuit Tábor de Lužnice volgen per kano.

Tabor in Zuid-Bohemen Uitzicht Luznice riviervallei 

5. Děčín

Deze plaats aan de rivier de Elbe is de toegangspoort tot het Nationale Park Boheems Zwitserland. Boheems Zwitserland is samen met het Reuzengebergte één van de bekendste natuurgebieden van Tsjechië. Het park ligt aan de grens van Duitsland en overweldigt iedere bezoeker met haar romantische kloven, rotsformaties en de indrukwekkende rotsbrug genaamd Pravčická brána. Vanuit Praag gaat er een directe trein naar  Děčín. De reis duurt anderhalf uur en als je aan de rechterkant gaat zitten heb je het beste uitzicht op de vallei van de rivier de Elbe. De plaats heeft een chateau met rozentuin, maar is vooral voor de actieve toerist interessant. Je kunt er een via ferrata doen, fietsen langs de Elbe of een boottocht maken. Het prachtige natuurgebied Boheems Zwitserland kun je vanuit Děčín per bus bereiken. In het weekend en de zomer rijdt de bus elk uur naar Mezní Louka of Hřensko. Het is ook mogelijk om in Děčín de trein te pakken naar het Duitse treinstation Schöna. Je moet vanaf hier dan alleen nog de pont nemen om de Elbe te oversteken. In Hřensko kun je het wandelpad door de Edmund kloof volgen of naar de rotsbrug Pravčická brána wandelen.
Decin chateau De kloof Kamenice in Boheems Zwitserland 
Chateau Děčín en de kloof Kamenice in Boheems Zwitserland

6. Kasteel Karlštejn en het natuurgebied Berounsko

Wil je niet al te lang in de trein zitten, maar wel de omgeving buiten Praag ontdekken dan is een bezoek aan kasteel  Karlštejn een must. Het is één van de belangrijkste kastelen van Tsjechië met een geschiedenis van ruim 600 jaar. Met de trein reis je in 40 minuten naar Karlštejn. Vanaf het station is het 10 minuten lopen naar het centrum. Via de hoofdstraat waar zich allerlei restaurants en winkels bevinden, wandel je naar het kasteel dat zich op een heuvel bevindt. De burcht van Karlštejn biedt diverse rondleidingen aan. Het is aan te raden om van te voren te reserveren. Na een bezoek aan dit eeuwenoude bouwwerk kun je besluiten om de trein terug naar Praag te nemen. Anders kun je nog een wandeling maken door het natuurgebied Boheemse Karst (Tsjechisch: Český kras). De bossen rondom Karlštejn zijn prachtig en bieden glooiende heuvels met rustige wandelpaden. Een wandeling van 6 kilometer is naar het treinstation Srbsko. Heb je meer tijd dan kun je de rode route volgen via Svatý Jan pod Skalou naar de plaats Beroun en hier de trein terug pakken naar Praag.
Karlstejn in Midden-BohemenKarlštejn, Foto Aleš Motejl