Tsjechische kuuroorden
Mensen verlangen al eeuwenlang naar een goede gezondheid. De traditie van kuuroorden is hierdoor ontstaan. Kuuroorden ontstonden op plaatsen met een kwalitatief milieu en waar goed mineraalwater te vinden is. Bovendien moest de prachtige natuur wandelingen aanmoedigen. Ooit was een bezoek aan een kuuroord een privilege van de rijkste klassen, tegenwoordig kan bijna iedereen naar een kuuroord gaan.

Het oudste kuuroord

Het oudste Tsjechische kuuroord bevindt zich in Teplice in West-Bohemen in de buurt van Ertsgebergte. De naam Teplice is afgeleid van het Tsjechische woord „teplý“ dat „warm“ betekent. De plaatselijke warme bron wordt sinds oudsher gebruikt, misschien al vanaf de eeuwwisseling. In ieder geval werd Teplice als stad in de 12de eeuw opgericht en het lokale klooster heeft de thermale bronnen ook voor behandelingen gebruikt. Het kuuroord is een plaats van ontspanning, therapie en relaxatie.Teplice heeft een ongekende bloei in de 19de eeuw meegemaakt. Toen kwam de spa in het centrum van het sociale leven van Europa te staan. Teplice werd door de Russische tsaar Alexander bezocht, als ook door de familie van de Oostenrijkse keizer en door belangrijkste persoonlijkheden van de culturele wereld, bijvoorbeeld Beethoven en Goethe. 

Het jongste kuuroord

Het jongste kuuroord is Lednice in Zuid-Moravië. Het heeft pas de status van een kuuroord in 2017 gekregen. Voor behandelingen wordt hier natuurlijk water met jood-broom-gehalte gebruikt dat een genezend effect heeft op het bewegingsapparaat en bloedsomloop-systeem, op neurologische aandoeningen, maar ook op gynaecologische klachten en toestanden na huidbrandwonden. Het kuuroord Lednice is weliswaar jong en klein, maar Zuid-Moravië heeft veel te bieden. Bezichtig bijvoorbeeld het chateau van Lednice of het niet ver gelegen Valtice.

Het kuuroord dat men overal in de wereld kent

Karlovy Vary (Duits: Karlsbad) in West-Bohemen is een beroemd kuuroord niet alleen in Tsjechië, maar overal in de wereld.  Het werd al in de middeleeuwen opgericht, maar de meeste roem heeft het in de 19de eeuw behaald. Het hart van het kuuroord vormt de Vřídelní kolonáda (Bron colonnade) en bron Vřídlo die 12 m hoog sprankelt. Met zijn 72 °C is het ook de warmste bron in heel Tsjechië. In totaal zijn er twaalf warme bronnen waarbij het mineraalwater een positief effect heeft op het hele spijsverteringssysteem en bewegingsapparaat. Door een drinkkuur kun je het lichaam reiniging van het lichaam en stimuleren voor herstel.

Het oudste radon-kuuroord

Lázně Jáchymov ligt in West-Bohemen  en is het oudste radon-kuuroord in de wereld. Het wordt sinds 1906 aangeduid als een radon-kuuroord. Het gebruik van radon in de geneeskunde volgde op uitvindingen van Marie Curie Skłodowská, de dubbele winnares van de Nobelprijs, die hier enige tijd werkzaam is geweest. Een unieke bron van dit natuurgeschenk vormt in Jáchymov een mijn uit de 16de eeuw, die tot op vandaag functioneert en waarvandaan water wordt verkregen voor toepassing in het kuuroord. De behandeling vindt plaats in de vorm van baden en heeft een antiseptische werking en de patiënten vinden hier ontspanning van hun langdurige pijnklachten.

Het hoogstgelegen kuuroord

Het hoogstgelegen kuuroord bevindt zich in Moravië, concreet naar het gebergte Jeseník. Het dorp Karlova Studánka ligt op een hoogte van 800 m boven de zeespiegel in het pittoreske dal van het riviertje Bílá Opava. Het kuuroord is omgeven door een prachtige bergachtige natuur en heeft de schoonste lucht in Centraal-Europa. De totale sfeer wordt door authentieke houten kuuroord-gebouwen gecreëerd. En het is in nog een ander opzicht uniek. Het is het kleinste kuuroord in Tsjechië! Karlova Studánka heeft namelijk slechts zo'n 250 vaste inwoners. Bij de natuurlijke helende bronnen in Karlova Studánka horen naast het klimaat ook het natuurlijke kooldioxide en mineraalwater dat voor bereiding van kooldioxide baden en turfwikkels gebruikt wordt, voor inhalering en drinken. In het kuuroord vindt men volledige kuuroord-programma’s voor de behandeling van bovenste luchtwegenaandoeningen, herstel na oncologische behandeling en voor hoge bloeddrukziektes ofwel gewrichtsklachten.

… het laatste VOORAL … voor liefhebbers van winterzwemmen

Wereldwijd wint winterzwemmen aan populariteit, waarbij meer en meer mensen met koude baden hun immuniteit ondersteunen. Proberen kan in Mariánské Lázne in West-Bohemen. De plaatselijke bronnen bereiken een temperatuur van 7 en 10 °C. Tegelijkertijd is Mariánské Lázně het een na grootste kuuroord in Tsjechië. Het werd aan het einde van de 19de eeuw opgericht in een dal, waar vele geweldige helende bronnen uit de grond sprankelen– direct binnen het terrein van het kuuroord zijn er 40, en in de buurt ervan, rond de 100. Er worden hier patiënten met een breed scala aan ziektes behandeld, vanaf de ziektes van het bewegingsapparaat, de nieren, ademhalingswegen via de stofwisselingsziekten tot gynaecologische aandoeningen en spijsverteringsstelsel-aandoeningen.