Lasvit – Tsjechisch kristal dat de wereld heeft betoverd
Tsjechië staat bekend om zijn rijke glasverleden. Wie kent er nu het traditionele Tsjechische kristal en geslepen glas niet! Het moderne glasbedrijf Lasvit in Nový Bor, een kleine stad in Noord-Bohemen, bouwt met succes op deze traditie voort door volmaakt vakmanschap, hedendaagse technologie en inspirerend design met elkaar te combineren. Het merk richt zich op lichtinstallaties op maat voor moderne operagebouwen, metrostations en luxueuze cruiseschepen, ready-to-shine collecties en glas voor de architectuur.

Werelds Lasvit

Het bedrijf Lasvit werd opgericht in 2007, maar maakt deel uit van de lange glasgeschiedenis van Noord-Bohemen. De oprichter werd in Liberec geboren in een familie waar het glasambacht al voor de zesde generatie werd doorgegeven. Een van zijn overgrootmoeders heette Svarovská en kwam uit de familie van de oprichter van het bedrijf Swarowski.

Lasvit werkt tegenwoordig samen met veel wereldberoemde ontwerpers, maat biedt ook jonge, getalenteerde creatievelingen ruimte om te groeien. Hun installaties schitteren in meer dan tweeduizend hotels en particuliere woningen, in de interieurs van luxueuze cruiseschepen en openbare en particuliere gebouwen over de hele wereld.

Als u van wielrennen houdt, hebt u vast de trofee voor de winnaar van de Tour de France weleens gezien. Wist u dat Lasvit achter dit glazen juweel staat? De winnaar krijgt namelijk al jarenlang een trofee van dit Tsjechische glasbedrijf uitgereikt.

Een bedrijfspand als een glazen juweeltje

U vindt glasbedrijf Lasvit op het plein van Nový Bor in unieke gerenoveerde ruimtes, bestaande uit verschillende huizen. Sommige daarvan zijn met veel gevoel gerestaureerd, terwijl andere nieuw gebouwd zijn, bijv. het Zwarte Huis en het Glazen Huis. In het twee verdiepingen tellende Glazen Huis, dat bedekt wordt door transparante glazen tegels, bevindt zich een grote tentoonstellingsruimte waar u in detail kunt bekijken wat Lasvit vervaardigt. Als het donker is, schijnt het als de denkbeeldige, zelfverzekerde vuurtoren van de glaskunst in de hele regio. Het Zwarte Huis werd gebouwd voor de testmontage van glazen installaties en is bedekt met donkere cementtegels. De auteurs van het ontwerp ontvingen voor de restauratie en nieuwbouw van het bedrijfspand van Lasvit in Nový Bor meerdere architectuurprijzen in 2020. Bijvoorbeeld de hoofdprijs van de Tsjechische Prijs voor de Architectuur, die wordt toegekend door een internationale jury, en de Dezeen Award 2020 voor het beste kantoorgebouw ter wereld.

De producten van Lasvit schijnen in Praag, Dubai en Bangkok

Het lichtspel van Lasvit zorgt altijd voor een fantastische aanblik. Bekijk het bijvoorbeeld in de entreehal van kantoorgebouwen als het Praagse Florentinum of Quadrio in Praag bij het Nationaal Theater.

We zijn er trots op dat u producten van dit Noord-Boheemse bedrijf overal ter wereld tegen kunt komen. Het eerste grote project – reusachtige glazen kroonluchters voor de metro in Dubai – dateert van 2009. Ook bekend is de 9 meter hoge sculptuur Dancing Leaves in een hotel in Parijs, gemaakt van 800 vallende glazen blaadjes. En bezoekers van de nieuwe opera in Dubai worden verwelkomd door een 5 ton wegende sculptuur van handgeblazen glazen parels. Adembenemend is ook de glazen installatie Neuronen in de concertzaal Prince Mahidol Hall in Bangkok, die met licht en kleur reageert op muziek en ritme, en melodieën daarmee omzet in een visueel schouwspel.