Monumenten in een nieuw jasje
Als u al eens in Tsjechië bent geweest, hebt misschien al verschillende steden, burchten en kastelen gezien. Waar nog meer naartoe? Als u graag plaatsen bezoekt die nog vrij onbekend zijn bij toeristen, die lang gesloten zijn geweest en onlangs zijn gerenoveerd, dan vindt u hier een aantal goede tips.

Nieuw in Praag

Splinternieuw in Praag zijn de onlangs geopende exposities in het historische gebouw van het Nationaal Museum in Praag aan het Wenceslasplein. U kunt er de tentoonstellingen Geschiedenis van de 20e eeuw, Venster naar de prehistorie of Wonderen van de evolutie bekijken. Ook de nabijgelegen Staatsopera straalt weer na een restauratie, evenals de Spaanse synagoge met een nieuwe permanente expositie met interactieve elementen en moderne faciliteiten voor bezoekers. Een wandeling over de kades aan de Moldau wordt sinds kort opgeluisterd door zogeheten cellen, gerenoveerde ronde ruimtes in de kademuren. Deze dienen nu als koffiehuizen, bars, galerieën en gemeenschapsruimtes. De zeven nieuwe ronde cellen aan de kade Rašínové nábřeží worden gesloten door de grootste ronde draairamen ter wereld. Deze zijn vervaardigd van 7 cm dik plexiglas, hebben een breedte van gemiddeld vijf en halve meter, worden geopend met een sensor en zijn drempelvrij.

Het op een na waardevolste Tsjechische monument in het nieuw!

De burcht en het kasteel in Bečov nad Teplou in West-Bohemen zijn vooral bekend vanwege het reliekschrijn van St. Maurus. Volkomen terecht, want dit is na de kroonjuwelen de meest kostbare Tsjechische goudschat en de belangrijkste Romaanse schat van het land. Het reliekschrijn heeft een nieuw onderkomen gekregen in de gerestaureerde Bovenburcht, die tot de meest authentieke middeleeuwse monumenten van Tsjechië behoort. Nog een schat die hier wordt bewaard is een unieke historische verzameling alcoholische dranken uit de 19e eeuw. Volgens kenners is die qua waarde vergelijkbaar met een fles champagne uit de Titanic. Het is in ieder geval de moeite waard om de verzameling te bekijken.

Karlštejn straalt weer

Dit jaar krijgt u de middeleeuwse burcht Karlštejn eindelijk uit de steigers te zien! In het souterrain van het keizerlijk paleis, een van de meest waardevolle delen van de burcht, is een zaal gecreëerd voor educatieve programma's voor kinderen, lezingen en kleinschalige culturele evenementen. Nieuw is ook een klein restaurant en twee exposities in de kelder van het huis van de burggraaf: de ene gaat over de bouwontwikkeling van de burcht, de andere over de traditionele wijnbouw. Karlštejn wordt namelijk al sinds de tijd van Karel IV omringd door wijngaarden, en wijn is daardoor onlosmakelijk met de burcht verbonden. De werkzaamheden gaan ook dit jaar echter door en aan andere toevoegingen wordt nog gewerkt.

Een ruïne omtoveren tot een modern gebouw?

De middeleeuwse burcht Helfštýn in Moravië heeft een grote transformatie ondergaan. Het renaissancistische burchtpaleis, met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, wordt nu aangevuld met een glazen dak, nieuwe loopbruggen en een uitkijkplatform. Voor de uiterst gevoelige restauratie van het historische monument aangevuld met hedendaagse elementen ontvingen de architecten de Tsjechische onderscheiding Architectuurprijs 2021 en nu is het afwachten of het gebouw ook zal scoren in de internationale architectuurwedstrijden van dit jaar.

Kasteel Vimperk geopend voor publiek

Kasteel Vimperk in Zuidwest-Bohemen heeft een grote verandering ondergaan. Het in erbarmelijke staat verkerende kasteel kreeg enige tijd geleden een nieuwe eigenaar, die kort daarop de restauratie in gang zette. In de zomer van 2021 stelde het kasteel zijn poorten open en hoewel de restauratie van verschillende ruimtes nog moet beginnen, kunt u nu al de renaissancistische interieurs en de exposities van het hier gevestigde Museum van de Regio Vimperk bekijken. De stad Vimperk is ook een uitstekende uitvalsbasis voor trips naar het Boheemse Woud (Šumava) om het natuurschoon van dit nationale park te ontdekken.

UNESCO-monument krijgt oorspronkelijke kleuren terug

Een restauratie heeft de bedevaartskerk van St. Johannes van Nepomuk op de heuvel Zelená hora in Žďár nad Sázavou in de provincie Vysočina het oorspronkelijke aanzien van het bouwwerk, opgetrokken in de stijl van de barokke gotiek in de jaren 1719-1722 door architect Jan Blažej Santini, teruggegeven. De veranderingen betroffen het hele gebouw – van de vloer tot aan het altaardoek. Dit jaar vindt de restauratie van de laatste delen van de kerk plaats. In de herfst zal alles echter klaar zijn en kan de kerk zijn 300-jarig bestaan vieren in de gedaante waarin hij werd gebouwd.

Nieuw in 2022 bij andere monumenten

Op kasteel Opočno in Oost-Bohemen wordt de tweede verdieping voor het eerst opengesteld voor publiek. De etage kan worden bezichtigd tijdens een nieuwe, zelfstandige rondleiding. Ook de oorspronkelijke rondleiding met de lotgevallen van leden van de familie Colloredo-Mannsfeld als thema is opnieuw vormgegeven.

Op kasteel Náměšť nad Oslavou in de provincie Vysočina wordt naast een uitbreiding van de bestaande rondleiding ook een expositie van wandtapijten geopend.

Ook het unieke renaissancistische schild op het Midden-Boheemse kasteel Konopiště, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontvreemd door de nazi’s, is het bezichtigen waard. Ook nieuw op Konopiště zijn avondrondleidingen die worden gegeven onder de naam ‘Feesten en partijen van de adel’. De rondleiding laat in de meest bijzondere kasteelvertrekken, waaronder ook enkele die normaal niet toegankelijk zijn, zien hoe de aristocratie haar vrije tijd doorbracht.

Hospitaal Kuks in Oost-Bohemen krijgt dit jaar het portret van Jan Michael Špork terug, dat dertig jaar geleden tijdens een nachtelijke roof werd gestolen. 

Op het kasteel in Pardubice zijn na een restauratie van ruim twee jaar de ridderzalen opnieuw geopend, met de unieke Fortuna volubilis, het oudste naaktschilderij in de geschiedenis van de Tsjechische schone kunsten. 

In de tuinen van het Moravische kasteel Valtice is de revitalisering van de kruidentuin inclusief de verwijdering van de toegangsbarrières en het herstel van het kasteelpark bijna gereed. Daardoor kan het bezoekseizoen nu worden verlengd tot half oktober.

Eind 2022 wordt de restauratie van het West-Boheemse klooster Kladruby voltooid, die is gericht op het volledige herstel van de interieurs van het convent, de aanleg van een kloostertuin op de binnenplaats Rajský dvůr en de uitbreiding van de bezichtigingscircuits met nieuw geopende interieurs. Halverwege het jaar zullen de bouwwerkzaamheden klaar zijn, waarna men zal beginnen met het plaatsen van meubilair in de nieuw te openen vertrekken.

En op de Moravische burcht Šternberk kunt u zich verheugen op de nieuw geopende, unieke IJskelder, een technisch belangrijk en in de vergetelheid geraakt monument dat ooit diende om gedurende de hele zomer ijs op te slaan en eten en drinken te koelen.