Monastieke transformaties
Unieke transformaties van Boheemse en Moravische kloosters openen nieuwe perspectieven voor bezoekers die op zoek zijn naar interessante ervaringen. We nodigen u uit voor een rondje door ons land, dat u kennis laat maken met de productie van hoeden van brandnetels, met de geboorteplaats van Sigmund Freud en met kloostercellen waarin u net als een monnik kunt overnachten. Verder kunt u tijdens uw tocht door het land proeven van heerlijke kloosterbieren en uitmuntende wijnen.

Overnacht in een cel bij de lijkwade van Turijn

Dit Oost-Boheemse klooster is tot op heden eigendom van de Orde der Benedictijnen. Deze orde heeft de renovatie van het klooster verzorgd en tegenwoordig kunt u hier in Broumov terecht in een stijlvol café, in een accommodatie die gebruik maakt van monnikencellen en in de prachtig opgeknapte kloostertuin, waar u heerlijk kunt relaxen. Verder kunt u het klooster bezichtigen door gebruik te maken van één of meerdere van de rondleidingen, die langs de bezienswaardige bibliotheek en de zeldzame kopie van de lijkwade van Turijn leiden.

Sigmund Freud en hoeden van brandnetels

In het voormalige Piaristenklooster in Příbor, de geboorteplaats van de beroemde psychoanalyticus Sigmund Freud, bevinden zich zeldzame middeleeuwde boeken en een museum. In dit museum komt u te weten hoe u van brandnetels of zelfs van paddenstoelen een hoed kunt maken. U kunt uw bezoek aan het klooster combineren met de bezichtiging van het geboortehuis van de beroemde wetenschapper.

Drie in één!

Als u naar Zuid-Bohemen reist, naar Český Krumlov, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het unieke, gecombineerde areaal van drie kloosters – het Minderbroedersklooster, het Clarissenklooster en de Begijnhof – in het centrum van de stad. Behalve tentoonstellingen en begeleidende programma´s treft u hier ook een interactieve expositie van menselijke vaardigheden aan, waar ambachten, traditionele middeleeuwse nijverheden en het leven van de middeleeuwse adel aan bod komen. Ondervind aan den lijve hoe zwaar een maliënkolder is, hoe destijds kastelen verwarmd werden en welke parfums men 500 jaar geleden gebruikte. U kunt hier ook zelf kruidentheeën en badzoutmengsels mixen, proberen met een ganzenveer te schrijven, de grote maquette van het centrum van Český Krumlov bezichtigen of kennis maken met de geschiedenis van de kloosterordes en de bouwkundige geschiedenis van het areaal.

Op naar de heerlijkheid van staatskanselier Metternich

In Plasy, in West-Bohemen, is in de loop van het afgelopen millenium een prachtig kloostercomplex aangelegd, vaak onder leiding van de beste architecten van de betreffende bouwperiode. Momenteel wordt het areaal gerenoveerd en werkt men aan nieuwe rondleidingen: zo zal de rondleiding over de eerste verdieping van de zgn. Nieuwe Prelatuur uitleg geven over de invloed van het adellijke geslacht Metternich in Plasy. Neem ook een kijkje in de abdijtuin. De heropening van de hele abdij voor het publiek is gepland in januari 2023. Mocht u in de buurt zijn, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het Centrum voor Architectonisch Erfgoed, een interessante expositie van het Nantionaal Technisch Museum, ondergebracht in één van de gerenoveerde bedrijfsgebouwen van het klooster. U maakt hier in detail kennis met bouwprocessen en technologische foefjes, die eeuwen geleden door onze voorouders werden toegepast. Verder kunt u er allerlei bouwmaterialen aanraken en de belangrijkste statische principes, waar moderne ontwerpen nog steeds gebruik van maken, zelf uitproberen.

Naar het klooster met de beste Moravische wijnen

Het klooster Loucký Klášter in Znojmo, in landsdeel Moravië, behoord ooit tot de grootste kloosters van heel Tsjechië. Toen het werd opgeheven vond er net een verbouwing plaats, die daarom nooit voltooid werd. Tegenwoordigd zult u hier het Wijnbouw- en Kuiperijmuseum aantreffen, evenals een kunstgalerie, een lapidarium en werkplaatsen waar cursussen gegeven worden op het gebied van oude ambachten en restauratietechnieken. Een gedeelte van het complex wordt gebruikt door wijnproducent Znovín Znojmo, die er een bedrijfswinkel runt. U kunt hier zodoende de beste producten van de Moravische wijngaarden proeven!

Het Museum van de Nieuwe Generatie vertelt oeroude verhalen

Het klooster in Žďár nad Sázavou, in de provincie Vysočina (de Hooglanden), is omgebouwd tot slot. Als u op zoek bent naar een plek waar de geschiedenis tot leven gebracht is en gecombineerd wordt met de natuur en moderne elementen, doet u er goed aan hiernaartoe te reizen. U vindt hier het Museum van de Nieuwe Generatie, waar het bijna 800 jaar oude verhaal van het voormalige Cisterciënzer klooster uit de doeken gedaan wordt. De unieke multimediale elementen zullen u in hun ban krijgen! Verder herbergt het slot een permanente expositie van barokke schilder- en beeldhouwkunst en de Galerie van het geslacht Kinský.

Het gotische St. Agnesklooster in Praag, vol met kunst

U vindt dit gotische klooster in het centrum, in de Oude Stad, vlakbij de rivier de Moldau. Het klooster werd in de 18e eeuw opgeheven door de Oostenrijkse keizer Josef II en wordt momenteel door de Nationale galerie gebruikt voor een expositie van een unieke middeleeuwse kunstcollectie. U kunt deze gotische kunstobjecten dus in een authentieke gotische omgeving bewonderen! U zult hier werken aantreffen van middeleeuwste kunstenaars uit Tsjechië en uit andere delen van Europa, zoals bijv. werken van Meester Theodorik en van Lucas Cranach de oudere. Zeer interessant is ook de voelexpositie van kopieën van Tsjechische middeleeuwse beelden uit de 13e t/m de ⁠15e eeuw, die u aantreft op de begane grond van de galerie.

Hostinné

Het stadje Hostinné licht in het heuvelgebied aan de voet van het Reuzengebergte, in Oost-Bohemen. Het unieke barokke areaal van het voormalige Franciscaner klooster, met de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria, is met veel zorg gerestaureerd. Bewonder in dit areaal de Galerie van de Antieke Kunsten, met een collectie van in 1912 vervaardigde kopieën van antieke beelden. De tentoongestelde collectie levert een compleet beeld van de ontwikkeling van de antieke beeldhouwkunst vanaf het einde van de 7e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus.

De op één na grootste Tsjechische galerie, Kutná Hora

In het centrum van de Midden-Boheemse stad Kutná Hora vindt u een zgn. Jezuïetencollege. Tegenwoordig huisvest dit gebouw in de schaduw van de St. Barbarakerk galerie GASK (de galerie van de provincie Středočeský Kraj), met prachtige collecties. De permanente expositie heet "Stav Mysli" (Gemoedstoestand) en zoals de naam al doet vermoeden is dit geen klassiek opgezette expositie. Ze is gebaseerd op een breed spectrum van indrukken uit de gevoels- en gedachtenwereld van de mens. Zo zult u er o.a. de deelexposities Eenzaamheid, Vriendschap en Spanning aantreffen. Galerie GASK is de op één na grootste galerie van Tsjechië, dus u kunt er met gemak een hele middag doorbrengen!

Proef ons heerlijke kloosterbier!

Niet alle kloosters zijn gedurende de laatste eeuwen opgeheven. Sommige kloosters worden ook nu nog bewoond door monniken die hun tradities in stand weten te houden. Eén van die tradities is het brouwen van bier. Zo beschikken in Praag maar liefst twee kloosters over een eigen bierbrouwerij. Dit zijn het klooster van Strahov, waar Norbertijnen wonen, en het klooster van Břevnov, bewoond door Benedictijnen. Op beide plaatsen kunt u bieren van verschillende typen en smaken proeven. Andere kloosterbrouwerijen vindt u bijvoorbeeld in het Cisterciënzer klooster van Osek, dicht bij Ústí nad Labem, en in het Norbertijner klooster van Želiv in de provincie Vysočina (de Hooglanden). U bent overal van harte welkom en in de lokale restaurants is het bier van de kleine kloosterbrouwerijen vers van de tap verkrijgbaar.