De 9 mooiste treinreizen in Tsjechië

De 9 mooiste treinreizen in Tsjechië

Reis met de trein langs rivieren, door nationale parken en naar pittoreske stadjes

De 9 mooiste treinreizen in Tsjechië
Stap in de trein in Tsjechië en bewonder het landschap dat aan je voorbij raast. Tsjechië heeft een uitgebreid treinnetwerk en de meeste steden, groot tot klein, zijn met de trein te bereiken. Zelfs door enkele natuurgebieden kun je prachtige treinritten maken.

1. De Posázavský pacifik

Praha hl. n. – Vrané nad Vltavou – Čerčany – Světlá nad Sázavou = 150 km
Een schilderachtige route langs de Sazava-rivier en langs rotsachtige heuvels. Deze route wordt vaak door Praagse inwoners gebruikt voor weekenduitstapjes naar het platteland. De treinroute heeft "Posazavsky pacifik", omdat het iets weg heeft van de Amerikaanse routes naar de Stille Oceaan. Al vanaf de jaren 1920 is het een populaire route en onderweg zijn er veel toeristische punten. Stap bijvoorbeeld uit bij het Sázava-klooster en kasteel Český Šternberk. De trein gaat over de Žampach-viaduct dat ook deel uitmaakt van de spoorlijn Posázavský pacifik. Het behoort tot de hoogste spoorbruggen in Tsjechië. Het werd geopend in 1900. De brug, tussen 1898 en 1899 uit granietblokken gebouwd, bestaat uit zeven bogen met een overspanning van 12,5 meter, waarvan de hoogste 41 meter boven de Kocour-kloof en de Studený-stroom reikt. Werknemers uit heel Europa hebben bijgedragen aan de bouw ervan, en het feit dat er nooit noemenswaardige reparaties nodig
zijn, getuigt van de kwaliteit van hun werk. 
 
Foto: Posázavský pacifik & Viadukt Žampach- Archiv KŽC & Daniel Stiborek                                     

2. Pražský semmering

Praha hl. n. – Praha-Zličín (Praha-Řepy) – Hostivice – Podlešín – Slaný = 53 km
Een treinroute die begint vanaf het centraal station in Praag en een prachtige reis maakt naar het dorp Hostivice. Onderweg heb je mooie uitzichten over de Tsjechische hoofdstad en het lijkt bijna een bergroute vanwege het stijgen. Regelmatig rijden er treinen, genaamd 'Cyklohráček', geschikt voor fietsen en kinderen. Deze specifieke trein brengt je naar kasteel Okoř, Slané of zelfs naar Zlonice waar je een spoorwegmuseum kunt vinden.
Foto: Pražský semmering - ČD, a.s.

3. Door het Boheemse Woud vanuit Český Krumlov

Český Krumlov – Černý Kříž – Volary – Vimperk, Černý Kříž – Nové Údolí = 141 km
Deze mooie treinroute begint in het UNESCO stadje Český Krumlov en gaat via het Lipnomeer naar het Nationale Park Boheemse Woud. Het Lipnomeer is een belangrijk recreatiegebied populair bij Nederlandse en Belgische toeristen. Na het Lipnomeer rijdt de trein door de bossen van Šumava en kun je bij diverse station uitstappen om een wandeling of fietstocht te maken. In Nové Údoli is een spoorwegmuseum en Kubova Huť  (995 m) is het hoogste treinstation van Tsjechië 

4. Naar het Ertsgebergte vanuit Karlovy Vary 

Karlovy Vary – Potůčky – Johanngeorgenstadt (Germany), Chomutov – Vejprty – Cranzahl, Most – Dubí – Moldava v Krušných horách = 145 km
Een bergroute dat door Tsjechië en Duitsland loopt. Je rijdt regelmatig door een tunnel of over een viaduct. De trein start in het kuuroord Karlovy Vary en eindigt in het hart van het Ertsgebergte
Stenen spoorbrug Nejdek - Foto: Shutterstock                            

5. Van Brno naar Žďár nad Sázavou

Brno – Křižanov – Havlíčkův Brod, Tišnov – Bystřice nad Pernštejnem – Žďár nad Sázavou = 183 km
Oud en nieuw spoor door de heuvelachtige regio Vysočina en langs het kasteel van Pernštejn. Je start in Brno, de tweede grootste van Tsjechië en eindigt in Žďár nad Sázavou waar zich de bijzondere kerk van Santini bevindt, een UNESCO monument. Ook deze treinreis gaat regelmatig door tunnels en over viaducten. 

6. Silesian Semmering

Hanušovice – Jeseník – Glucholazy (Poland) – Krnov, Třemešná ve Slezsku – Osoblaha = 116 km
Reis met de trein door het Jeseník gebergte en kom langs Jeseník spa en de grens van Polen. Een deel van deze route is de Silesian Semmering, vernoemd naar het gebied Silezië. 
Třemešná ve Slezsku - Foto: Shutterstock                            

7. Door het Beskiden gebergte vanuit Ostrava

Ostrava hl. n. – Frýdek-Místek – Valašské Meziříčí, Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice = 79 km
Een bergroute langs industriële plaatsen naar de bergketen Beskiden in het oosten van Moravië. De route start in Ostrava, de derde grootste stad van Tsjechië.  

8. Van Liberec naar het Reuzengebergte

Liberec – Tanvald – Harrachov = 39 km
Een korte treinreis van de stad Liberec naar het Reuzengebergte. Onderweg heb je uitzicht op een veelgeprezen architectonisch monument: De televisietoren op de Jested-berg. De tandradspoorweg verbindt de plaatsen Jablonec en gaat via de Smrzovka-viaduct naar Korenov en Tanvald. 

9. Van Pilsen naar het Boheemse Woud

Plzeň – Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín = 97 km
Een boemeltreintje van de bierstad Pilsen naar het Tsjechishe sportdorp Železná Ruda in het Boheemse Woud. Onderweg kom je langs Svihov en Tocnik kasteel, ga je door de Spicak-tunnel en eindig je bij treinstation Železná Ruda-Alžbětín. Het station is verdeeld door de grens van Tsjechië en Duitsland en tot 1989 was het gescheiden door het IJzeren Gordijn.