8x de mooiste uitkijktorens in Tsjechië
Voor een mooi uitzicht of panorama moet je vaak de hoogte in. Je kunt een ballonvaart doen, een berg beklimmen of een kabelbaan nemen, maar je kunt ook de trappen van een uitkijktoren bedwingen. Ze toren boven de boomtoppen uit en vanaf hoogte geniet je van een adembenemend uitzicht over de Tsjechische natuur. Hier zijn acht torenhoge favorieten.

1. De Jurkovič uitkijktoren in Oost-Moravië

Aan de voet van de berg Radhošť staat op een heuvel, boven het Walachijse dorp Rožnov pod Radhoštěm, de uitkijktoren Jurkovič. De toren is vernoemd naar de architect Dušan Jurkovič, die verschillende huizen, kerken en zelfs een brug in Tsjechië ontwierp. In 1896 maakte hij de schets voor de toren, maar pas 116 jaar later werd deze gebouwd. Bijna al het werk werd met de hand gedaan volgens oude werkwijzen. De kleuren zijn gebaseerd op het uiterlijk van de gebouwen van Jurkovič in Pustevny. Het gebouw is 31 meter hoog en het uitkijkplatform bevindt zich op een hoogte van 18,8 meter. Vanaf de top kijk je uit op het openluchtmuseum en het nabijgelegen Beskiden gebergte.
 

Jurkovič toren is zowel historisch als modern ©M-ark IC Roznov nad Radhostem

2. Uitkijktoren Špičák in het Boheemse Woud

Het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) in het zuiden van Tsjechië heeft een prachtig heuvelachtig boslandschap en de natuur bewonder je het beste vanaf een van de uitkijktorens. In het sportdorp Špičák vind je er eentje van 26,5 meter hoog. De hoogte overtreft alle omringende bomen, zodat je kilometers ver kunt kijken. Je moet er wel eerst de kabelbaan voor nemen, of een stevige wandeling maken, en 135 trappen beklimmen, maar dan heb je wel een van de beste uitzichten op Šumava en het Beierse Woud. Vanaf de uitkijktoren kun je een uitstapje maken naar het meer Černá of Čertovo jezero.
 

De 16,5 meter hoge toren Špičák  ©Jakub Goga

3. Děčínský Sněžník in het Elbezandsteengebergte

Aan de grens van Duitsland in het noorden van Tsjechië staat de toren Děčínský Sněžník en alleen al het pad er naartoe is de moeite waard. Vanuit het dorp Sněžník volg je de groene toeristenborden en beklim je de 723 meter hoge heuvel. Je komt langs een schitterend uitzichtpunt waar je vanaf een zandstenen kloof over Tsjechië en Duitsland kijkt. Als je mooi weer hebt, zie je ook Dresden liggen. De toren staat op de top van de berg Děčínský Sněžník. Het cirkelvormige monument met kantelen en 153 treden werd in 1864 gebouwd en is een van de oudste uitkijktorens in Tsjechië. De plek is niet alleen mooi vanwege het uitzicht, maar wordt ook bemind vanwege de schone lucht.

Děčínský Sněžník kijkt uit over het Elbezandsteengebergte  ©Berg, Brana do Cech

4. De uitkijktoren Velká Deštná in het Adelaarsgebergte

Wind en regen waren de inspiratie tot het bouwen van deze toren in het Adelaarsgebergte. De vorm en het gebruik van dunne houten prima’s geven een constant veranderd beeld, net als het weer dat nooit hetzelfde is. In 2019 werd de toren geopend die op de hoogste berg van het Adelaarsgebergte staat (1115 m). Wandelaars en fietsers stoppen graag bij deze 19 meter hoge toren, want naast een mooi uitzicht kun je er ook genieten van een ijsje, drankje of andere snack. Toegang is gratis.

Velká Deštná  in het Adelaarsgebergte ©Rostislav Bartoň & archiv Orlické hory

5. Praděd, het hoogste punt in Moravië

Bouwen op hoogte is een uitdaging. In het noorden van Moravië in het Hrubé Jeseník gebergte weten ze daar alles vanaf. De hoogste berg in Moravië, Praděd, trok al toeristen in de 19e eeuw en in 1903 werd een plan gemaakt voor een toren. Deze opende negen jaar later, maar al snel waren er problemen omdat de stenen niet geschikt waren voor het natte klimaat. In 1959 stortte de toren in. In 1969 startte ze met de bouw van een nieuw ontwerp, maar door moeilijke omstandigheden in de bergen duurde het een tijd voordat de toren opende. In 1980 konden de eerste bezoekers de televisietoren met uitkijkplatform betreden. Vanaf het terras op 1563 meter hoogte bevind je je op de één na hoogste (zij het kunstmatige) plaats in Tsjechië. Vooral met mooi weer heb je een fantastisch panorama. Met een beetje geluk kun je zelfs het 230 kilometer verdergelegen Tatra gebergte in Slowakije zien.

De televisietoren Praděd in het Jeseník gebergte © Moravian-Silesian Tourism, s.r. 

6. Golden Viewpoint in het Reuzengebergte

De naam Golden Viewpoint belooft veel goeds en maakt dit ook zeker waar. Het nieuwe uitkijkplatform op de top Stráž werd vorig jaar geopend en is gebouwd aan de voet van het Reuzengebergte. Het uitkijkpunt is gratis, rolstoeltoegankelijk en eenvoudig te bereiken. Het bevindt zich 610 meter boven zeeniveau op een rots bij Rokytnice nad Jizerou. Vroeger was het een wachtheuvel en patrouilles bewaakten vanaf hier de toegangswegen en waarschuwden de omringende bevolking met vuursignalen bij dreiging van de vijand. Het uitkijkplatform bij Stráž maakt deel uit van het bospark Hlídka en er zijn nog drie andere uitzichtpunten.

The Golden Viewpoint ©Roktynice nad Jizerou 

7. Uitkijktoren Mastník in Třebíč

Op 5 km van de stad Třebíč staat op de 572 meter hoge heuvel Pekelné de uitkijktoren Mastník. De kunstige toren is gemaakt van larikshout en binnenin de structuur is een stalen trap geïnstalleerd. De toren is geïnspireerd op joodse symboliek. Van bovenaf wekken de houten vierkanten de indruk van een davidster. Op 26,5 m hoogte bevindt zich het uitkijkplatform. Je kunt er de stad Třebíč zien, het Sádek kasteel en met heel goed zicht zie je zelfs de Alpen en de Tsjechische berg Sněžka, die hemelsbreed 157 km verderop ligt.

Pekelný kopec ©Petr Hejda

8. Boomkroonpad in Dolní Morava

Sky Bridge 721, de langste hangbrug ter wereld, heeft nu alle aandacht in Dolní Morava, maar in het sportresort biedt het boomkroonpad ook fantastische uitzichten. Tsjechië heeft vier boomkroonpaden en die in Dolní Morava was de derde die werd gebouwd. De toren genaamd Skywalk is 55 meter hoog en drempelvrij. Het pad naar boven heeft verschillende attracties, zo is er een touwbrug, een tunnel en ga je met de glijbaan 100 meter naar beneden. Toegang is 9 euro of koop een combinatieticket voor de kabelbaan en de hangbrug.
 

SkyWalk Dolní Morava ©Dolni Morava Resort