De stad in voor de beste koffie
Koffie is een fantastische drank die elk land weer iets anders wordt gezet. Honderd jaar geleden was een bezoek aan een koffiehuis een teken van goede opvoeding. Schrijvers, journalisten, architecten, kunstenaars en ondernemers hadden allemaal hun favoriete plekken en aan de koffietafel praatte men over politiek, kunst en intermenselijke relaties. Tegenwoordig zijn koffiehuizen dé plaats om bij te komen of om er werkafspraken te maken. Bovendien is Tsjechië al tien jaar in de ban van de zog. koffiehuiskoorts. Oorspronkelijk begon dat als de liefhebberij van enkele koffieliefhebbers. Hun koffie komt van één boerderij, is subtiel gebrand en wordt door handige barista's bereid. Tegenwoordig vind je in elke stad zulke koffiehuizen. En wij presenteren hier in het kader van Internationale Koffiedag die op één oktober valt, enkele geweldige koffiehuizen in de Tsjechische Republiek.

Praagse koffiehuizen waar je niet omheen kunt

In Praag staan zonder twijfel de meeste koffiehuizen. Brno volgt Praag op de voet, maar daarover later meer. Praag is trots op haar historische cafés, die al bezocht werden door beroemdheden als Albert Einstein en Franz Kafka. Zo'n koffiehuis is bijvoorbeeld Café Louvre aan de straat Národní třída, vlakbij het Nationaal Theater. Deze klassieker werd geopend in 1902 en is nog steeds in vol bedrijf. Vergeet die barista's in hun geruite broeken maar: hier serveren enkel obers en serveersters in gestreken overhemden en met een zwarte vlinderdas voor. Je kunt er genieten van een fijne ouderwetse sfeer! Nog zo’n klassiek offiehuis is Grand Café Orient in de buurt van het Representatiehuis, het Obecní dům. Dit is het enige oorspronkelijke kubistische café ter wereld!Maar als je de voorkeur geeft aan enkel koffie en op zoek bent naar exquise koffiesoorten van kleine branderijen of direct van de plantages, dan heeft Praag bijzonder veel in petto. Probeer bijvoorbeeld koffiehuis Místo in de wijk Dejvice eens. Hier serveren ze koffie van Doubleshot, een kleine Praage branderij. Of wil je gewoon een kop koffie om staand op te drinken? Kafemat, ook in Dejvice, maakt – volgens sommigen – de beste cappuccino in de wijde omtrek! In de showroom en het café van de bekende branderij van exquise koffie La Bohème Café in Vinohrady vind je rust en koffie van topkwaliteit. En hoe zit het met de sfeer? Als je op zoek bent naar authenticiteit en comfort mag je café Nový svět in de wijk Nový op de heuvel Hradčany niet overslaan. Het is klein, maar gezellig. Dit familiebedrijf schenkt geweldige koffie en je kunt er ook iets eigengemaakts eten. De plek met de mooiste groene tuin van heel Praag, bovendien uitzonderlijke rustig, met heerlijke koffie en en zelfgemaakt banket: dat is de banketwinkel Cukrárna Alchymista. Als je hier in de buurt bent, breng dan ook een bezoekje aan het naburige koffiemuseum Muzeum kávy, dat -- niet alleen vanuit Tsjechisch perspectief -- de geschiedenis van koffie vertelt.

... En hoe staat het dan met Brno?

Brno volgt Praag op de voet wat koffiedrinken betreft. Het is zelfs de vraag waar de beste koffiehuizen staan: in de metropool of in het Zuid-Moravische Brno, de op een na grootste stad in Tsjechië. Aan jou de keus... En nu volgt dan een opsomming van de beste koffiehuizen. Let op, ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar en in het centrum van de stad. Als je voldoende weerstand tegen cafeïne hebt opgebouwd, dan kun je ze allemaal proberen – of in ieder geval een paar. Coffee Bar Mymika is waarschijnlijk de nieuwste aanwinst in de buurt van het plein Moravské náměstí. Maar SKØG Urban Hub op het plein Dominikánské náměstí, in moderne Scandinavische stijl, pronkt al vele jaren op de lijst als een van de beste koffiehuizen in Moravië. Kafec Brněnský is een bedrijf dat tijdens zijn bestaan naam heeft gemaakt als een perfecte plaats om er 's ochtends een wafel te eten! En Monogram Espresso Bar op het plein Kapucínské náměstí is het kleinste café in de hele stad: er staat namelijk maar één tafel. Maar hun espresso is onovertroffen. Kavárna Punkt. – zet een punt achter de grote ondernemingen in Brno. Veganisten zijn hier welkom. En verder zijn er werkelijk tientallen andere originele koffiehuizen. Het enige dat je hoeft te doen is kennis te maken met het onmetelijke aanbod en er een keuze uit te maken.

Lékárna in Karlovy Vary

In het centrum van het West-Boheemse kuuroord Karlovy Vary is één plek die niet alleen wordt gezocht door de inwoners van de stad, en dat is café Lékárna. Koffie van de Praagse brander City Roasters in Karlovy Vary, erg aardige mensen en een disc-jocky. Een mooie combinatie. Maar vooral – uitstekende koffie, bereid volgens alle regelen der kunst.

Oost-Boheemse rustpauze in Litomyšl

Litomyšl is een klein stadje in Oost-Bohemen, maar het zit vol prachtige architectuur en biedt ook nog eens kwaliteitsgastronomie. Bezoek Kafemysl op het plein Smetanova náměstí eens of het koffiehuis Chocco Café dat iets verderop ligt. Je vindt er in beide gelegenheden pure gezelligheid, koffie van topklasse en je kunt er ook nog iets zoets krijgen.

Znojmo, dat is niet alleen wijn.

Znojmo in Zuid-Moravië staat bekend als het wijncentrum. Natuurlijk worden hier ook andere edele dranken geschonken. Je kunt hier uitstekende koffie bestellen, bijvoorbeeld bij Kávě na Knopp in het centrum van de stad. De eigenaar veranderde van beroep, werd barista en serveert ook iets eigengemaakts bij de koffie.

Laten we vooral Plzeň niet vergeten.

Ook in de West-Boheemse stad Plzeň is de koffiehuizenkoorts uitgebroken. In café Walte serveert men koffie die in het Berlijnse Five Elephants is gebrand. Wil je een espresso of liever een kop filterkoffie? Hier hebben ze beide. En je kunt er heerlijk eten – van pannenkoeken met karamel tot aan het eiergerecht Vejce Benedikt.