De kerstmarkten in Tsjechië

De kerstmarkten in Tsjechië

Versierde pleinen en tientallen stalletjes met prachtig handgemaakte producten en lekker eten

De kerstmarkten in Tsjechië
Feestelijke lichtjes, versierde pleinen, de zoete geur van glühwein en en kerstmelodieën op iedere hoek. De kerstmarkten zorgen altijd voor een magisch sfeertje. Ook in Tsjechië zijn ze dol op kerst en de markten die daarbij horen. Van eind november tot het nieuwe jaar zijn de stadscentra in het hele land versierd met kerstdecoratie en staan er kraampjes. Koop originele handgemaakte cadeaus, bewonder de producten van bekwame ambachtslieden, geniet van talrijke concerten en warm jezelf op met een kop punch, glühwein of warme mede. Krijg dat onvervalste kerstgevoel in deze Tsjechische steden. 

Kerstmarkten in Praag

Datum: 26 november 2022-6 januari 2023
De kerstmarkten van Praag behoren tot de bekendste in Europa. Ze zijn op verschillende pleinen in de stad te vinden, bijvoorbeeld op het Oude Stadsplein, Plein van de Republiek, Wenceslasplein en Vredesplein. De markten bieden traditionele kerstlekkernijen en delicatessen, handgemaakte producten en heerlijke drankjes, zoals warme chocolademelk en kruidige glühwein. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is de grootste van Praag en is elke dag geopend. Tientallen kraampjes, een kerststal en een metershoge kerstboom sieren het plein. Het verlichten van de kerstboom is het startsein van de opening van de kerstmarkt. Bij het grote podium is een programma met toneelvoorstellingen, concerten en optredens van kinderkoren en folkloristische ensembles. Ook bijzonder is de kerstmarkt bij de Praagse Burcht, achter de kathedraal. Deze kerstmarkt onderscheidt zich niet alleen door zijn geweldige locatie op het plein, maar biedt ook hoogwaardige producten aan van zorgvuldig geselecteerde verkopers. De kerstmarkten in Praag zijn vaak nog een week na nieuwjaar open, zodat je ook in het nieuwe jaar kan genieten van de magie van de kerstmarkten.

 hier vind je alle Kerstmarkten in Praag
  
Kerstmarkten in Praag, Foto Prague City Tourism & Libor Svacek

Kerstmarkt in Pilsen

Datum: 23 november-23 december 2022
In Pilsen, de culturele en industriële metropool van West-Bohemen, verwelkomen vanaf 23 november tientallen stands op het Plein van de Republiek bezoekers. De markt omvat tientallen kraampjes met handgemaakte producten, stalletjes met lokale specialiteiten en demonstraties van oude ambachten. Peperkoek, wollen sokken, houten speelgoed of kerstversieringen gemaakt van Boheems glas, je vindt het er allemaal. Bezoekers kunnen zichzelf opwarmen bij een van de vele cafés in de stad.
 
Tijdens de advent zijn er in Pilsen speciale begeleide adventstochten in het centrum. Ze nemen bezoekers mee door de geschiedenis van Kerstmis en de regionale kerstgebruiken en -tradities. De gotische Sint-Bartholomeuskathedraal is het belangrijkste heiligdom in de stad, en naast de reguliere kerkdiensten gedurende het adventseizoen, zijn er concerten en een kerststal te zien. De kathedraaltoren biedt een interessant uitzicht over de stad, versierd met kerstverlichting.

De beroemde kerstmarkt van Olomouc

Datum: 18 november-23 december 2022
In Moravië, in het oosten van Tsjechië, is Olomouc een "onverwachte schat". De charme van de geplaveide straatjes en het prachtige culturele erfgoed zorgen voor een magische sfeer tijdens advent. Het plein Horní náměstí, waar de beroemde Zuil van de Heilige Drie-eenheid staat, komt midden november tot leven. Er zijn tientallen standjes met regionale producten en ambachtelijke demonstraties, evenals versnaperingen en smakelijke regionale specialiteiten. Op elke kerstmarkt in Tsjechië kun je genieten van verschillende warme dranken, maar niet zo veel als in Olomouc. Wie naar “punch town” op het Bovenplein gaat, kan genieten van punch met verschillende kruiden. Zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel. Dit drankje kan je in Olomouc in al zijn vormen proeven. Een openluchtijsbaan, live art-shows en concerten zorgen ervoor dat Olomouc nog meer in kerstsfeer wordt ondergedompeld.
  
Advent in Olomouc, Foto Daniel Schulz & Milan Jaros

Kerst in Brno

Datum: 25 november-23 december 2022
In Brno ondergaan de straten van de stad in adventstijd een metamorfose en worden ze helemaal in kerstsfeer gehuld. Er is zelfs een kersttram. Advent in Brno gaat gepaard met een rijk cultureel programma. Op het Vrijheidsplein is er elke dag een ander muzikaal of cultureel optreden. Kinderen genieten op het Dominicaanse Plein van een houten kerststal en de kinderboerderij. Schaatsen bij het Moravische Plein is een typische winterervaring in Brno. In de tweede grootste stad van Tsjechië mag de kersttram niet ontbreken. Deze verlichte tram vrolijkt iedere reiziger op.De kerstmarkten in Brno zijn te vinden op het Vrijheidsplein, de Koolmarkt, het Moravische plein en de Radnická-straat. Handwerk, regionale producten uit Zuid-Moravië, verschillende zoete lekkernijen, varkensvleesspecialiteiten en glühwein zijn een kleine greep van je er allemaal kunt vinden. De originele kerstdrank van Brno is Turbomošt. De warme appelcider uit de rood-witte mok is al jarenlang een succes.
 
Advent in Brno, Foto Tourist Authority-South Moravia, Gabzdyl

Oud-Boheemse kerst in Český Krumlov

Datum: 25 november-1 januari 2023
Český Krumlov is een stad in Zuid-Bohemen waar midden in het centrum een prachtig kasteel boven de Moldau uittorent. In de zomer wordt de stad druk bezocht door toeristen, maar in de winter is het er rustig en kan iedereen genieten van een gemoedelijke kerstbraderie. Vanaf eind november kun je traditionele producten en kerstkoekjes kopen op de Oud-Boheemse markt op het plein Svornosti. In het kader van de kerstmarkt worden bovendien advents- en kerstconcerten voor jong en oud gegeven.
 
Magie in Český Krumlov, Foto Tomáš Perzl & Jan Schinko

Advent in České Budějovice

Datum: 18 november-31 december 2022
Op het centrale marktplein in de binnenstad van České Budějovice in Zuid-Bohemen begint op 18 november de populaire kerstmarkt. ​Op het vierkante barokke plein in het stadcentrum is een uitgebreide kerstmarkt en een levend kerststal. De vele houten kraampjes bieden een gevarieerd kerstassortiment, cadeauartikelen, eten en drinken, punch met allerlei geuren en smaken, honingdrank, trdelník-gebak en andere populaire kerstdrankjes- en lekkernijen. Ook zijn er stalletjes waar oude ambachten worden getoond en waar je handgemaakte producten kunt kopen. In České Budějovice is er echter een attractie die nergens anders is: Een ijsbaan waar je om de fontein Samson kunt schaatsen. De schaatsbaan is tot maandag 6 januari gratis geopend voor het publiek.

Advent in Liberec

Datum: 30 november-23 december 2022
De kerstmarkt in de Noord-Boheemse stad Liberec wordt traditioneel gehouden voor het stadhuis van Liberec op het historische Dr. Edvard Beneš-plein. Het plein en de omliggende straten zijn vrolijk verlicht en voorzien van prachtige kerstdecoratie. Vanuit de adventsrad aanschouw je het best de magie van advent in Liberec. Op de markt met houten kraampjes kunnen bezoekers regionale specialiteiten, handwerk en kerstdecoratie kopen. De handgeblazen kerstballen zullen daarbij niet ontbreken. Noord-Bohemen heeft een lange geschiedenis betreft glasblazen. Nog steeds worden in de omgeving van Liberec glazen kerstballen geblazen, gegraveerd en beschilderd. Aanschouw deze bijzondere ambacht in de glasblazerij Novosad in Harrachov of maak je eigen kerstdecoratie van glazen kralen in de glasfabriek van Rautis.

Benieuwd naar de kerstmarkt in Liberec? Lees hier een reisverslag:
"Een vleugje magie op de kersmarkt Liberec"
 
Kerstdecoratie van geblazen kralen, Foto Rautis