Zon en wijn in Zuid-Moravië
En geniet van dorpsfeesten met klederdracht, honderden jaren oude historische wijnkelders en een plek waar je de beste wijnen op één locatie kunt proeven. Dankzij onze tips kun je je reis door Zuid-Moravië extra flair geven!

Naar de wijnmakers van Velké Bílovice

Het pittoreske Zuid-Moravische Velké Bílovice kan bogen op een groot aantal wijnkelders. Letterlijk elke familie heeft er op zijn minst een kleine wijngaard en een wijnkelder. Elke zomer wordt er het evenement Naar de wijnmakers van Velké Bílovice georganiseerd. Tegen een kleine vergoeding kun je verschillende kelders bezoeken en er proeven van de beste wijnen die men op voorraad heeft. Welke wijnkelders geopend zijn, kom je te weten in het plaatselijke informatiecentrum. Daar kun je uit de standaard een kaart met de gemarkeerde wijnkelders pakken, de deelnemende wijnmakerijen opzoeken en vervolgens naar hartenlust proeven. Het evenement loopt af in de laatste week van augustus.

Dorpsfeesten met klederdracht en topwijnen uit Pálava!

De plaatselijke wijnmeesters nodigen je uit om naar Pavlov te komen, een wijndorp aan de voet van het kleinste Tsjechische gebergte genaamd Pálava. Daar zul je niet alleen kennismaken met de uitstekende wijnen, maar ook de historische wijnkelders bezichtigen. Er worden altijd tien tot twaalf wijnsoorten geproefd. Een overzicht van de geopende wijnmakerijen vind je in de wijnwinkel in Pavlov, en ook de dorpsbewoners helpen je graag verder. En als je toevallig op 11 en 12 augustus in Pavlov bent, maak je een echt Moravisch dorpsfeest met klederdracht mee.

Historische wijnkelders in Mutěnice

De oudste wijnkelders van Mutěnice dateren van de 18e eeuw. Je vindt er prachtig gedecoreerde ruimtes vol hoogwaardige wijnen. In juli en augustus kun je kennismaken met de wijnmakers en hun kelders in het kader van het evenement Kom proeven bij de wijnmaker. Elke week is er één wijnmakerij geopend, waar je zes tot tien wijnsoorten kunt proeven. De openingstijden zijn van vrijdag tot en met zondag in de avonduren. Bovendien kun je je verheugen op het evenement Zomer in wijndorp Mutěnice van vrijdag 18 t/m zondag 20 augustus, waarbij negen kelders van kleine wijnmakerijen en regionale minibrouwerijen hun deuren openen!

De beste wijnen op één plek

Een bezoek aan de Tsjechische Wijnsalon in de kelders van kasteel Valtice in Zuid-Moravië is een must voor elke wijnliefhebber. In deze prachtige, sfeervolle kelders kunnen bezoekers de honderd beste wijnen van Bohemen en Moravië proeven. Tijdens de jaarlijkse wijncompetitie selecteert een jury de 100 beste wijnen, die bekroond worden met de gouden medaille van de Wijnsalon. Bezoekers kunnen via verschillende proefprogramma's kennismaken met deze hele collectie wijnen – in de vorm van een vrije proeverij, waarbij je gedurende 90 minuten vrijwel alle wijnen uit de collectie van de Wijnsalon kunt proeven, of tijdens proeverijen onder leiding van een sommelier.

Te paard naar een wijnkelder? In Mikulčice kan dat!

In augustus kun je één voor één alle wijnmakerijen van Mikulčice aandoen. Op zaterdag 26 augustus vindt hier namelijk het populaire evenement De geopende kelders van Mikulčice plaats. Daarbij kom je langs kleine familiebedrijven en traditionele wijnkelders op verschillende locaties. Het vervoer tussen de locaties wordt verzorgd door paardenkarren die elk half uur heen en weer rijden! Je kunt je wijnuitstapje combineren met een bezichtiging van het nabijgelegen Slavische heuvelfort, dat meer dan duizend jaar geleden bewoond werd.

 

Slavic fortified settlement