De mooiste uitzichten van Tsjechië
Iedereen houdt van een mooi uitzicht tijdens een vakantie. Geniet van een zonsondergang over de stad of beklim een van de toppen waar een panorama uitzicht is over het schilderachtige landschap van Tsjechië. Dit zijn de mooiste uitzichtpunten van heel Tsjechië.

1. De mooiste uitzichten op de rivier Moldau

De Moldau is de langste Tsjechische rivier, die zijn oorsprong vindt in het Boheemse Woud en ook door Praag stroomt. De rivier kent een aantal spectaculaire bochten en meanders die een genot zijn om naar te kijken. De bekenste is de Máj uitkijkplek nabij het dorp Teletín in Midden-Bohemen. Hier stroomt de rivier door een diepe rotsachtige kloof, kronkelt in een hoefijzervorm en creëert zo een fascinerend natuurlijk landschap. De tweede "hoefijzer" vind je iets verder van Praag, bij de Orlík-waterresservoir, in het bos tussen de dorpen Zduchovice en Solenice. Het heet Vltava hoefijzerbocht bij Solenice en biedt uitzicht vanaf een hoogte van ongeveer 150 meter boven het waterniveau.

Uitzicht bij Solenice

2. Uitzicht op het groene hart van Europa

Het uitkijkpunt op Černá hora berg, op korte afstand van de bron van de rivier de Moldau, midden in het ongerepte landschap van het Boheemse Nationaal Park (Tsjechisch: Šumava), biedt een adembenemend uitzicht op het centrale deel van het grootste beschermde gebied van Tsjechië. En bij mooi weer, vooral in de herfst en winter, kun je hier zelfs de Alpentoppen op 150 km afstand zien! De bossen rond de Černá hora berg werden zon tien tot twintig jaar geleden het slachtoffer van schorskevers, wat zeker niets afdoet aan de charme en bijzondere mysterieuze sfeer van Šumava. Daarnaast is het heel interessant om te zien hoe de natuur zichzelf zonder menselijke tussenkomst herstelt tot ongekende schoonheid. Ga op reis naar Šumava en ontdek de wildheid van het zogenaamde groene hart van Europa.

Een versteende stad

Het dorp Jetřichovice in Boheems Zwitserland is omringd door de Jetřichovické-muren, een rots stadje dat prachtige uitzichten verbergt. Het gebied waar je zandstenen rotsen, muren en rotstorens kunt bewonderen, zou het mooiste gebied van rotssteden in Tsjechië zijn. En waar zou je gaan voor het uitzicht? Er zijn talloze plekken waar je het rotskoninkrijk kunt observeren. Maar Rudolfův kámen mag je zeker niet missen, een plek met een prachtig uitzicht naar alle kanten. De klim naar de top is iets uitdagender, maar zeker de moeite waard. Ook erg populair is het nabijgelegen Maria's uitkijkpunt met een prieel en uitzicht over misschien wel het hele nationale park!

Uitzichtpunt Jetřichovické stěny

Moravisch Toscane niet alleen voor fotografen

Sierlijk golvende velden die verschillende lijnen, trekkingen en eilandjes kruisen, hier en daar een eenzame kapel of kolom heilidgdom en eindeloze vrede... Dit is Moravisch Toscane, een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Tsjechië, waar mensen gaan "jagen" voor de mooiste foto's van elk seizoen. Het gebied rond Kyjov in Zuid-Moravië is een van de meest fotogenieke plekken van niet alleen ons land, maar van de hele wereld! Een soortgelijk landschap vind je alleen in Toscane, Italië of rond de Palouse in de Verenigde Staten.

De beste foto van dit romantische landschap maak je rond Šardice, waar je prachtige biocorridors vindt die de velden verdelen, of probeer het vlakbij de kapel van St. Barbora in de velden buiten Kyjov, waarvan de omgeving vooral in de herfst opvalt, als de bladeren van de bomen vol warme kleuren zijn. In de buurt van Strážovice is een plaats genaamd U tří mirabelek (Bij de drie mirabellen), die prachtig bloeit tussen maart en april. Kom hier vóór zonsondergang vanuit Svatobořice en bekijk de golven van het terrein op de helling boven de mirabellen. Hoe lager je afdaalt, hoe onduidelijker ze zullen zijn, waardoor het even duurt om de juiste plek te vinden.


 

Wijngaarden in de palm van je hand

Zuid-Moravië kent iedereen als een vlak landschap vol wijngaarden. En dat is de reden waarom Pálava, eigenlijk Pavlovské vrchy genoemd, als de kleinste Tsjechische bergketen een onmisbaar kenmerk van de hele regio is en kilometers ver prachtige uitzichten biedt. Probeer bijvoorbeeld eens naar de ruïnes van kasteel Děvičky te klimmen en geniet van het landschap onder jou terwijl de zon ondergaat!

Een vooruitzicht voor de koning

Het monumentale classicistische gebouw van de Reistna-colonnade verheft zich boven Valtice in Zuid-Moravië. De colonnade is een monument voor de van oorsprong Moravische familie Lichtenstein, maar tegenwoordig kan iedereen hier naartoe komen. Als je op de terrassen loopt, kan je in alle richtingen van de wereld zien. Je kan het romantische Valtice bewonderen dat omgeven is door wijngaarden, het Lednice Park, het silhouet van het nabijgelegen pittoreske stadje Mikulov of de Kleine Karpaten in Slowakije.

De berg die brandt

In het oosten van Moravië vind je in de stad Ostrava de Ema Hoop. Deze ontstond naast een mijnbouwput voor zwarte kolen. De hoop zou worden afgevoerd, maar tegenwoordig is het een monument en biedt het een fantastisch uitzicht over de stad, die vroeger het hart van de industrie was. De Ostrava-vulkaan, zoals de hoop wordt genoemd, is ook interessant omdat hij binnen al meer dan 100 jaar brandt, waardoor het oppervlak warmer is dan het omringende gebied. Hierdoor is het op sommige plaatsen het hele jaar door groen, omdat het gras hier zelfs in de winter groeit en er nooit sneeuw op blijft liggen.


 

De stad Praag als je hem niet kent

Op zoek naar een mooi uitzicht over Praag? Vanaf de Praagse Burcht of Petřín uitkijktoren is er een mooi stadspanorama. Weinig mensen kennen echter de mogelijkheid om vanuit een heel andere hoek rond te kijken in de Tsjechische hoofdstad: vanaf het dak van het Nationaal Landbouwmuseum op Letná. Deze mogelijkheid ontstond als onderdeel van de tentoonstelling Views of Life met uitkijkterras. Het uitzicht vanaf het dak van het museum wordt als een van de mooiste en meest aantrekkelijke beschouwd, omdat je van daaruit alle belangrijke plekken uit de geschiedenis en ook uit het heden van Praag tegelijkertijd kunt bewonderen.

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”
De app Záchranka staat altijd klaar op je mobiele telefoon, zodat je met één druk op de knop snel contact kunt opnemen met de reddings- of bergdienst.

Verdere slimme functies

  • Geef je exacte locatie en andere informatie op om de redding te bespoedigen
  • Plan je reis van tevoren en krijg informatie over het actuele gevaar in de bergen
  • Vind de dichtstbijzijnde AED of EMS
  • Een handige EHBO-gids
  • Ontvang belangrijke informatie tijdens een noodsituatie met relatie tot de volksgezondheid
  • Video-overdracht direct vanaf de locatie
  • Krijg ook hulp in Hongarije, Oostenrijk en de Slowaakse bergen
Beschikbaar in het Engels, Duits, Pools, Oekraïens, Vietnamees en Tsjechisch.