5 tips voor dagjes uit vanuit Brno
Als je op je reizen langs Brno, de tweede stad van Tsjechië, komt, bezoek dan behalve het stadscentrum ook de omgeving van de stad. Hieronder vind je verschillende tips voor plaatsen waar van alles te beleven valt.

1.  Mikulov: het oudste bedevaartsoord van Tsjechië met de grootste wijnbouwexpositie

Mikulov, Czechia

Zuid-Moravië is vermaard om haar traditie van wijnbouw. En Mikulov vormt daar geen uitzondering op. Dit pittoreske stadje gelegen te midden van vruchtbare wijngaarden kan bogen op de grootste wijnbouwexpositie van heel Tsjechië. Beeldbepalend voor het stadje is de Heilige Heuvel (Svatý kopeček), die vroeger de Dansberg werd genoemd. Volgens de legende dansten hier tijdens de Walpurgisnacht namelijk heksen en vonden er heidense dansrituelen plaats.

Daarom is het geen wonder dat het in de tijd van de kerstening een bedevaartsoord werd, het oudste van heel Tsjechië. Naar de top van de heuvel, die een fantastisch uitzicht op de omgeving biedt, voert een kruisweg die eindigt bij de bedevaartkerk van Sint-Sebastiaan.

Chateau Mikulov, Czechia

Ook het plaatselijke kasteel, de Dietrichstein-tombe en de historische Joodse wijk zijn een bezoek beslist waard. Vlak bij de stad ligt het beschermde natuurgebied Pálava, waar je kunt genieten van prachtige natuur. En als je onderweg even wilt ontspannen, ga dan naar resort Nové Mlýny.

Hoe kom je er

Met de auto vanuit Brno via de weg E461 in 50 minuten. Er is een directe busverbinding; vanuit Brno rijden er meerdere bussen per uur vanaf busstation Zvonařka in het centrum van de stad. De reis duur ongeveer 1,5 uur.

VIND EEN VERBINDING↗

 

2.  Znojmo: een mysterieuze ondergrondse wereld en kelders vol wijn

Znojmo, Czechia

Deze koningsstad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw, kan bogen op vele monumenten. De grootste toeristische trekpleister is echter het ondergrondse deel van de stad; het 30 km lange gangensysteem is een van de grootste van Midden-Europa. Znojmo werd in de middeleeuwen beschouwd als de best versterkte stad tussen Praag en Wenen. Onderdeel van de vestingwerken was ook de burcht van Znojmo, die je kunt bekijken tijdens een rondleiding.

Enoteka wine tasting room in Znojmo, Czechia

Niet ver van de burcht vind je de Enotéka, de grootste wijnproeverij van Tsjechië. Je kunt hier kiezen uit 120 monsters van lokale wijnbouwers. Wijn en Znojmo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In september vindt er elk jaar het traditionele Wijnoogstfeest van Znojmo plaats met een uitgebreid cultureel programma. Er komen ieder jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland op af om de wijnoogst te vieren. Jij ook?

Hoe kom je er

Met de auto vanuit Brno in 50 minuten; met de bus vanaf busstation Zvonařka duurt de reis ongeveer een uur.

VIND EEN VERBINDING↗

 

3.  Vranov nad Dyjí:juweeltje van de Europese barok in de ongerepte natuur

Vranov nad Dyjí chateau, Czechia

Bij je ontdekkingstocht door de omgeving van Brno mag je een van de mooiste plekken van Zuid-Moravië, het stadje Vranov nad Dyjí, niet missen! Je vindt er op een steenworp afstand van elkaar een monumentaal barok kasteel gelegen op een 80 m hoge rots, een bedevaartkerk en een natuurstrand.

Als je alle monumenten hebt bezichtigd, raden we aan om in het toeristische treintje te stappen en van het stadje naar het nabijgelegen stuwmeer van Vranov te rijden. Dat is vanwege zijn uitstekende faciliteiten en prettige sfeer een zeer populair recreatiegebied. Tot de activiteiten op het meer behoren bijvoorbeeld waterfietsen, een waterglijbaan, zorbing, bungeejumping en watervoetbal. En mis de cruises niet!

Hoe kom je er

Het duurt ongeveer een uur om van Brno naar Vranov nad Dyjí te rijden met de auto. De busreis vanaf het busstation Zvonařka duurt ongeveer 2 uur. Je moet onderweg overstappen in Znojmo.

VIND EEN VERBINDING↗


4.  Kroměříž: romantiek in de UNESCO-tuinen 

Een romantischer uitstapje dan een bezichtiging van het Aartsbisschoppelijk kasteel en een wandeling door de Kasteeltuin en de Bloementuin zul je in Tsjechië nauwelijks vinden.De prachtige vertrekken van het kasteel herbergen een schilderijencollectie die tot de meest vooraanstaande van Europa behoort. De verzameling omvat schilderijen van de bekendste Europese schilders, zoals Titiaan en Antoon van Dyck.

Kromeriz UNESCO gardens, Czech Republic

En de Kasteel- en Bloementuin? Romantiek ten top! Je kunt je verheugen op een tuin geïnspireerd op Versailles en een park in Engelse stijl, met een colonnade, beelden, fonteinen, doolhoven en plantenkassen. De mooiste kas is een paviljoen in de vorm van een romaanse rotunda. De sprookjesachtige sfeer wordt gecompleteerd door vrij rondlopende pauwen en zwanen. Kroměříž is dé plaats voor liefhebbers van romantiek en geschiedenis!

Hoe kom je er

Met de auto over de snelweg D1 in de richting Olomouc duurt de reis naar Kroměříž iets minder dan een uur. Het beste alternatief voor de auto is de bus, die je kunt nemen vanaf het busstation bij Hotel Grand of vanaf het busstation Zvonařka.

VIND EEN VERBINDING↗

 

5.  Slavkov u Brna: de triomfplaats van Napoleon, die het Heilige Romeinse Rijk van de kaart veegde

Wandel door een van de grootste kasteelparken van Tsjechië en dompel je onder in de historische sfeer van de Slag bij Austerlitz, die het einde van het Heilige Roomse Rijk inluidde.  Slavkov u Brna (Austerlitz) is een must voor elke liefhebber van geschiedenis en veldslagen! In de omgeving ervan vond in 1805 namelijk de vermaarde Driekeizerslag plaats, waar Napoleon Bonaparte zijn grootste triomf vierde. Het Vredesmonument in de buurt van Slavkov herinnert aan zijn overwinning op de Oostenrijkse keizer en de Russische tsaar. Op het kasteel van Slavkov vind je ook het beroemde balkon waar Napoleon zijn overwinningsspeech hield.

Hoe kom je er

Met de auto vanuit Brno 20 km naar het oosten over de snelweg D1. Als je met het openbaar vervoer van Brno naar Slavkov wilt, kun je de trein of de bus nemen. Met de trein ben je vanaf het centraal station van Brno in slechts een half uur in Slavkov. De busrit vanaf het busstation Zvonařka duurt net zo lang.

VIND EEN VERBINDING↗