3 tips voor een eendaags uitstapje uit Praag
Maak ook een tocht buiten Praag met zijn honderd torens! Laat u inspireren op onze tips voor gemakkelijke uitstapjes, die u zowel per auto als per trein of bus aankunt.

Kleine grote stad Kutná Hora met kerken en knekelhuis

De stad Kutná Hora ligt ongeveer 80 km ten oosten van Praag in Midden-Bohemen. Het is een stad, die u dankzij haar unieke centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vindt en die u zeker zal betoveren!

Wat kunt u hier beleven

Bezichtiging van de UNESCO- juwelen - de Sint-Barbarakerk en de Maria ten Hemelopnemingkathedraal in Sedlec - is een must. Het ronddwalen in de romantische middeleeuwse straatjes, het bezoek van een authentieke middeleuwse zilvermijn in het Tsjechische zilvermuseum (České muzeum stříbra) ook. Waar verder heen? Bezoek bijvoorbeeld de Galerie van de Midden-Boheemse regio. U vindt ze in het voormalige Jezuïetencollege in de buurt van de Sint-Barbarakerk. In een van de grootste galerieën in Bohemen komen vooral liefhebbers van de moderne hedendaagse kunst en design aan hun trekken. U mag ook de plaatselijke bezienswaardigheid niet missen - de Allerheiligenkerk in de gemeente Sedlec bij Kutná Hora met het geheimnisvolle knekelhuis. Vanwege het grote aantal toeristen is de toegang beperkt en is het beter kaarten vooraf online te kopen.

Routebeschrijving

Met de auto kunt u de stad Kutná Hora bereiken over de snelweg D11. De rit duurt ongeveer 1,5 uur.
Een uitstekend alternatief is de trein.  De reis van het Praagse Centraal Station (Hlavní nádraží) naar Kutná Hora duurt ongeveer een uur. Denk eraan dat u moet overstappen, voor de laatste 3 km naar het centrum van Kutná Hora moet u de lokale trein gebruiken. De treinen van Praag vertrekken elk uur en de lokale trein binnen de stad Kutná Hora sluit altijd aan op de langeafstandsverbinding. U vindt de verbinding hier.

Welkom in het paradijs! Het Boheems Paradijs.

Rotssteden, romantische valleien, uitzichtspunten, burchten en kastelen, vindplaatsen van edelstenen en schilderachtige volksarchitectuur: dat is het gebied rond de rivier de Jizera in de nabijheid van Praag. Juist wegens de bekoorlijkheid van het landschap, vele interessante plaatsen om te wandelen en te ontspannen wordt deze regio van oudsher het Boheems Paradijs genoemd.


 

Wat kunt u hier beleven

De grootste attractie van het Boheems Paradijs zijn de rotssteden, met name de Prachovské rotsen in de nabijheid van de stad Jičín met een aantal rondwandelingen, inclusief een die ook geschikt is voor gezinnen met kinderwagens, de Hruboskalské rotsstad, een gebied vol van legenden, of Příhrazské rotsen met overblijfselen van de rotsburcht Drábské světničky dichtbij de stad Mnichovo Hradiště. Een bezoek waard is beslist het symbool van het Boheems Paradijs - de monumentale ruïne van de burcht Trosky.

Adembenemend is ook de burcht Kost, een van de belangrijkste Boheemse burchten. Het neusje van de zalm zijn dan de bekoorlijke kastelen Hrubá Skála, gebouwd op een zandsteenrots, of de neogotische burcht Sychrov met de grootste collectie Franse portretkunst in Midden-Europa. Welke plaatsen zult u dus kiezen?
Van een uitstapje naar het Boheems Paradijs zullen zowel liefhebbers van de geschiedenis genieten als allen, die graag wandelschoenen aandoen, een rugzak op hun schouders gooien en de natuur intrekken. Als u het oudste beschermde landschapsgebied in Tsjechië wandelend wilt leren kennen en met de bus aankomt, raden wij aan de stad Turnov te bereiken en op toeristische wandelpaden naar de burcht Hrubá Skála en terug te trekken.

Routebeschrijving

De meest gemakkelijke oplossing is een uitstap met de auto te ondernemen en van Praag op de snelweg D10 richting de stad Liberec te rijden. U zult op deze manier precies uw bestemming kunnen kiezen.
De reis is ook per bus mogelijk, als vertrekpunt van de bussen dient de halte Černý Most van de Praagse metro. Plan echter uw reis goed, want de verbindingen heen en terug zijn niet frequent. U vindt de verbinding hier.

Vaar naar de hemel! Op de burcht Karlštejn bereikt u hem op een wipje

Misschien iedereen in Tsjechië kent de burcht Karlštejn. Ga op stap en onderzoek haar ook u! De burcht werd gebouwd in de 14e eeuw. Het doel ervan was duidelijk – zij diende als een grote middeleuwse kluis voor kroonjuwelen! De monumentale burcht, die vrouwen naar men zegt niet mochten betreden, ligt in een prachtig landschap vol van heuvels en dalen slechts op een korte afstand van Praag.

Als u de reis in het vooruit plant, loont het zeker de kaart voor een van de rondleidingen nog voor het bezoek online te kopen. Met name de favoriete bezichtiging van de burchtkapellen van Karštejn moet ruim van tevoren worden gereserveerd. Waarom is de burcht zo populair? Zij leidt u namelijk in een 600 jaar oude hemel! Kapellen vol van relikwieën, goud en edelstenen met de grootste collectie paneelschilderijen ter wereld.

Routebeschrijving

Wij raden aan per trein vanuit het Praagse Centraal Station (Hlavní nádraží) te reizen. De treinen vertrekken tijdens de piekuren zelfs enkele keren per uur, buiten de piekuren tenminste een keer per uur. De reis met de trein direct onder Karlštejn duurt ongeveer 40 minuten. U vindt de verbinding hier.
De burcht is ook bereikbaar met de auto, maar de reis is niet sneller. Bovendien zult u een plek op de gereserveerde parkeerplaatsen moeten zoeken.