De hop van Žatec staat op de UNESCO-lijst!
Tsjechië heeft al 17 monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst! De meest recente inzending is Žatec en het Žatec-hoplandschap. Dompel jezelf onder in deze fascinerende wereld waarvan de geschiedenis en tradities teruggaan tot diep in de Middeleeuwen. Maak kennis met de Tsjechische nationale schat, zonder welk Tsjechisch bier en ook vele wereldbiermerken zouden geen schijn van kans maken.

Hop is het Tsjechische goud

Hop, een overblijvend kruid dat wordt verbouwd vanwege zijn bittere vruchtkegels, is de magische specerij waar geen enkele brouwerij vandaag de dag zonder kan. En bij het woord hop denken brouwers uit vrijwel de hele wereld meteen aan de hopsoort van de hoogste kwaliteit, de rode hop van Žatec of de Saaz, die uit het gebied rond de stad Žatec op de grens van Noord- en West-Bohemen stamt. Deze hopsoort kun je niet alleen proeven in het wereldberoemde Tsjechische Pilsner lagerbier, maar ook in het Ierse lagerbier Guinness en het Belgische Stella Artois.

Žatec, Czechia

De traditionele kunst van de hopteelt geperfectioneerd

Rond Žatec wordt al ongeveer 700 jaar lang hop verbouwd en in die tijd is er een uniek landschap ontstaan dat is aangepast aan de teelt ervan, zagen er hopsoorten van topkwaliteit het levenslicht en ontstonden stadjes die letterlijk werden aangelegd met de verwerking van hop in het achterhoofd. Dat alles geeft de omgeving van Žatec een specifiek karakter.

Žatec Saaz hops landscape, Czechia

Schatten met de geur van hop

Op de UNESCO-lijst staan er niet alleen het historische centrum van Žatec en de monumenten die historisch verbonden zijn met de teelt, opslag en verwerking van hop, maar ook de plaatsen waar hop werd verhandeld, de hopvelden aan de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře), de plaats Trnovany met zijn bewaard gebleven hopdrogerijen en de hopvelden rond het dorp Stekník, waar je ook een prachtig zuiver rococo-kasteel vindt met een Italiaanse terrassentuin die uniek gelegen is in het hoplandschap.

Stekník Chateau surrounded by hops fields near Žatec, Czechia

De stad Žatec heeft hop in haar DNA!

Het hart van Žatec wordt gevormd door zijn historische kern, die zijn karakter en sfeer van vorige eeuwen behouden heeft. Boven de daken van de huizen in de stad steken de schoorstenen uit van de hopdrogerijen en andere bedrijven die verband houden met de verwerking van hop.

Žatec Gothic Gateway, Czechia

Waar kom je meer over hop te weten?

Bijvoorbeeld in het huis vlak bij de brouwerij van Žatec waar het Biermuseum van Žatec gevestigd is, dat een kijkje in de geschiedenis van al ter ziele gegane en nog bestaande brouwerijen in deze hopstreek geeft. Er worden meerdere films getoond die laten zien hoe bier wordt gebrouwen, maar in het museum zelf wordt geen bier getapt. Voor belangstellenden is er een rondleiding die het museum met de brouwerij verbindt, waarbij je ook bier kan proeven.

Wil je hop van dichtbij leren kennen?

In heel Žatec vind je meerdere interessante plaatsen en bezienswaardigheden die een hoofdrol spelen of speelden in de geschiedenis van de hop. Een daarvan is bijvoorbeeld de Hop- en biertempel, een educatief en amusementscomplex dat je kennis laat maken met de tradities van de wereldberoemde hopstreek. Wie de stad van bovenaf wil bekijken, kan de Hopvuurtoren beklimmen, een bijzondere uitkijktoren. Ook de moeite waard is de het Astrologische hopuurwek, een klok met de twaalf sterrenbeelden en afbeeldingen die het hopjaar weergeven. Ook de unieke renaissancistische mouterij met een expositie over mouten en een galerie is een bezoek beslist waard. En mis ook het Hopmuseum met de grootste hopexpositie ter wereld niet. 

Hops Astronomical Clock in Žatec, Czechia
UNESCO
Ontdek Tsjechische UNESCO-schatten!

UNESCO

Tsjechië kent zeventien UNESCO-werelderfgoederen. "Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn." Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur. Maak een reis langs UNESCO-monumenten van Tsjechië.
Ontdek