8 tips voor uitstapjes voor traditionele ambachten
Wij adviseren je waar je heen moet als je enkele van de traditionele Tsjechische ambachten wil verkennen. Je leert papier maken, printen, weven en misschien zelfs brood bakken! Als souvenir kan je dan een zelfgemaakt stuk mee naar huis nemen. Origineel, natuurlijk!Voor de schoonheid van vroeger naar Letohrad

De mogelijkheid om meer te leren over traditionele ambachten wordt aangeboden door het grootste ambachtsmuseum in de Tsjechische Republiek, dat je kunt vinden in Letohrad in Oost-Bohemen. Je kan de complete tentoonstellingen van ambachten en vakmanschappen bezichtigen, voornamelijk uit de periode vanaf 1840 tot 1930. Naaast bekende beroepen als timmerman of beeldsnijder zie je ook het werk van metaalperser, wagenmaker of maker van dakspanen. Je kinderen kunnen zich verheugen op een 100 jaar oude klaslokaal of een nieuwe tentoonstelling van kerststallen. Onder onvergetelijke ervaringen tellen onder meer een bezoek aan de tentoonstelling tandarts- en gynaecologisch praktijk, met twee tandartspraktijken, een gynaecologisch kantoor uit 1924 en een operatiekamer uit 1960.

Papieren belevenissen

Handpapierfabriek in Velké Losiny in Moravië is al meer dan 420 jaar oud en is een van de oudste werkende papierfabrieken in Europa. De geheimen van het eeuwenoude ambacht worden je onthuld tijdens een excursie naar de fabriek en in het plaatselijke Papiermuseum. Je kan hier zelf als aandenken jouw eigen handgeschept papier te maken.

De fragiele schoonheid van het Tsjechische glas

De productie van glas en kristal heeft in de Tsjechische Republiek een honderden jaren oude traditie. Wil je ze leren kennen? Glasfabriek Novosad & syn in Harrachov in Reuzengebergte is de oudste continu werkende glasfabriek ter wereld. Tot op heden wordt hier nog steeds glas met de hand geblazen volgens de oude procedures. Op afspraak die vooraf moet gemaakt worden kun je tijdens de rondleiding ook zelf iets proberen op te blazen! In de glasfabriek Pačinek Glass in de noord-boheemse stad Kunratice in de buurt van Cvikov kan je ook ervaren hoe het is om glasblazer te zijn.

Wil jij leren printen op oude machines?

Handgeschept papier heb je al, nu is het tijd om iets te printen. Ga naar de boek drukker in de centraal-boheemse  stad Kutná Hora. Alle tentoongestelde voorwerpen kan je van dichtbij bekijken, aanraken en zelfs enkele uitproberen. Je vindt hier oude handdrukpersen, een unieke Amerikaanse zetmachine en alle apparatuur van een drukkerij en boekhandel van 1850 tot midden 20e eeuw. Groepen van meer dan 10 volwassenen kunnen op afspraak zelfs een demonstratie van het gieten van gesmolten metalen lettertypen zien! Wat dacht je van een handgedrukte ansichtskaart van Kutná Hora, die je op een honderd jaar oude drukpers Boston zelf kan maken? Geen probleem! Je kan het zelf uitproberen en de ansichtskaart dan als een origineel souvenir mee naar huis te nemen.

De fijne schoonheid van kant

De stad Vamberk in Oost-Bohemen is bekend om zijn traditie van kantklossen. Het plaatselijke Vamberk Kantmuseum laat je graag kennismaken met de geschiedenis en het heden van dit delicate ambacht. Het kantklossen was in Vamberk zo populair dat in de 19e en het begin van de 20e eeuw in bijna elk huishouden kant werd gemaakt. Tegenwoordig is de productie van handgemaakte kant voornamelijk geconcentreerd in het bedrijf Vamberecká krajka, waarvan je een stukje van dit prachtige ambacht mee naar huis kunt nemen. Heel interessant is bijvoorbeeld beeld kant, die je thuis in een lijst als een foto kan laten zien, of bijvoorbeeld een uniek kloskant placemat dat niemand anders heeft.

Weef zoals de oude meesters!

Huis van het Tapijt in Jindřichův Hradec in Zuid-Bohemen zet de meer dan eeuwenoude traditie van de lokale textielateliers voort. Tegenwoordig wordt hier vooral restauratie van historisch textiel gedaan, en als onderdeel van de rondleiding kan je een zogenaamde "levende tentoonstelling" zien, waar ervaren wevers en restaurateurs historische pareltjes repareren. Huis van het Tapijt is een interactief museum, waar nieuwsgierige bezoekers de kans krijgen om zelf hun vaardigheden op het weefgetouw te testen. Kinderen zijn natuurlijk ook welkom! Ze kunnen in de kinderhoek de basisprincipes van het weven en aanverwante technieken uitproberen.Een route die je langs technische monumenten voert

Heel Noord-Moravië is veel veranderd sinds de industriële revolutie. Fabrieken en ambachtelijke hand fabrieken werden hier gevestigd, en dankzij de rijke voorraden minerale hulpbronnen zijn hier oon steengroeven en mijnen ontstaan. En dankzij de Technotrail kun je in de voetsporen treden van de technische en ambachtelijke monumenten van deze regio. Je kan je verheugen op rondleidingen in textielfabrieken en leisteenmijnen! Hiervan kan je bijvoorbeeld een uit leisteen gesneden hart of een t-shirt met je eigen print mee naar huis nemen!

De molen in Slup – het molenaarsambacht met eigen ogen

De watermolen in Slup vind je in de buurt van Znojmo in Zuid-Moravië. In het verleden was het een van de grootste Moravische molens en heeft onlangs een zeer succesvolle reconstructie ondergaan. Tegenwoordig kun je hier een tentoonstelling bezoeken over maaltechnologie van de Middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw. Alle machines die je hier ziet zijn volledig functioneel en je kunt ze zelf tijdens de tour in actie bewonderen! En zoals elk jaar kan je hier begin september ook het Broodfeest meemaken. Dankzij vele vakmensen komt de watermolen tot leven, je ziet hier broodbakdemonstraties en folkloristische optredens.