Een Tsjechisch biertje drinken met 7 beroemde personen

Een Tsjechisch biertje drinken met 7 beroemde personen

Drink een pilsje in de cafés en restaurants waar beroemde figuren uit de muziek, literatuur en politiek graag zaten!

Een Tsjechisch biertje drinken met 7 beroemde personen
Bier is een van de nationale schatten van Tsjechië, en de traditie van het bier brouwen gaat er terug tot de middeleeuwen. Je beste vrienden uitnodigen om samen een biertje te drinken is een nationale Tsjechische gewoonte. Daar weten ook de beroemde Rolling Stones, de Amerikaanse president Clinton en andere bekende personen die betoverd raakten door de sfeer van echte Tsjechische cafés alles van. Geniet er ook van!

Václav Havel: de stenen rollen de kroeg in

De Tsjechische president Václav Havel was gek op de sfeer van authentieke cafés. Hij dronk zijn Pilsner Urquell graag in het bekende Praagse restaurant U Pinkasů, café U Zlatého Tygra en restaurant Na Rybárně (tegenwoordig Origami Restaurant genaamd) in de Gorazdova-straat in de buurt van het Dansende Huis. Na de Fluwelen Revolutie bezocht hij deze etablissementen bijvoorbeeld met Paul Simon en de Rolling Stones. Al even legendarisch is het nabijgelegen restaurant Vltava (vroeger Paroplavba genaamd), waar Havel samen met andere dissidenten de laatste hand legde aan de petitie Enkele zinnen, die bijdroeg tot de val van het communisme in Tsjechoslowakije.
U Pinkasů pub in Prague
Ook interessant is dat Havel een tijd als arbeider in bierbrouwerij Krakonoš Trutnov in het Reuzengebergte werkte. Volgens getuigen was dit de plek waar men de toekomstige president van Tsjechië bier leerde drinken! Ook schreef hij hier zijn beroemde toneelspel De audiëntie. Bij een bezoek aan de brouwerij kun je de plek waar Havel het stuk schreef met eigen ogen bekijken.

Bill Clinton: een biertje met Havel en vervolgens een jamsessie in café Reduta

Havel and Clinton in the Reduta jazz club in Prague
Bill Clinton was pas de tweede Amerikaanse president die Tsjechië bezocht. Het was voor hem zijn tweede bezoek aan Praag, dat hij ook als student had aangedaan tijdens een verblijf in communistische tijden. De Air Force One landde op vliegveld Ruzyně in het jaar 1994. Na besprekingen op de Praagse burcht ging Clinton vergezeld door Václav Havel en Madeleine Albright – de geboren Tsjechoslowaakse die Clinton als eerste vrouw tot ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties benoemde – de straten van Praag in.
Reduta jazz club in Prague
In restaurant U Zlatého tygra sprak hij met vooraanstaande personen uit de Tsjechische cultuur en na het eten herdachten ze op de straat Národní třída samen de Fluwelen Revolutie. De avond werd afgesloten met een jamsessie in Reduta, de oudste jazzclub van Tsjechië. Op de saxofoon die de Amerikaanse president van Havel cadeau had gekregen speelde hij de jazznummers Summer Time en My Funny Valentine. Tijdens zijn verblijf logeerde hij in hotel Hilton in de Praagse wijk Karlín.

Bohumil Hrabal: geïnspireerd door een brouwerij

Bohumil Hrabal, een van de bekendste Tsjechische schrijvers, droeg de biercultuur een warm hart toe. Hij bracht zijn kindertijd door in de brouwerij van het niet ver van Praag gelegen Nymburk, waar hij de inspiratie opdeed voor zijn boek Het stadje waar de tijd stil is blijven staan. De brouwerij biedt op afspraak rondleidingen aan. De verfilmde versie van het verhaal Gekortwiekt van Oscar-regiseur Jiří Menzel werd echter niet hier opgenomen, maar in brouwerij Dalešice in de buurt van Brno.
U Zlatého tygra pub in Prague
In Praag had Hrabal verschillende favoriete etablissementen. Bij U Zlatého Tygra in het hart van de Praagse Oude Stad had hij tegenover de toegang tot de keuken zelfs zijn eigen tafel, waar hij graag met andere stamgasten zat. Vanaf zijn woning in het huis U Kamenného zvonu aan het Oudestadsplein, dat tot de meest waardevolle patriciërshuizen van Praag behoort en waar tegenwoordig de Praagse Galerie gevestigd is, was het niet ver lopen naar restaurant U Pinkasů. Daar genoot hij regelmatig van een glas heerlijk Pilsner bier en van varkensgebraad met aardappelknoedels.

Leoš Janáček: bier in een watermolen

Deze Tsjechische componist behoort nog altijd tot de meest vertolkte auteurs van klassieke muziek ter wereld. De opera's van Janáček zijn geliefd van New York tot aan Tokio. Meestal wordt hij echter in verband gebracht met het Zuid-Moravische Brno, waar de componist woonde en werkte. Hij hield van gezelschap en bezocht graag koffiehuizen en cafés waar de artistieke en politieke crème de la crème kwam. Restaurant Stopkova plzeňská pivnice in de buurt van het plein Náměstí svobody, waar hij regelmatig kwam, bestaat nog steeds.

Tot Janáčeks favoriete plaatsen behoorden ook het kuurstadje Luhačovice en de omgeving van zijn geboortedorp Hukvaldy, waar hij veel wandelde en regelmatig een biertje dronk, bijvoorbeeld in de voormalige watermolen Šmírákův mlýn in Kozlovice. En ook het schilderachtige Štramberk, dat hij het mooiste plekje van Tsjechië noemde. De romantische dorpsomgeving aan de voet van het Beskydy-gebergte inspireerde hem bij het schrijven van de opera Jenůfa.

Antonín Dvořák: bier en aardappelsoep

De beroemde Tsjechische componist Antonín Dvořák, auteur van de Symfonie uit de Nieuwe Wereld, ging er graag op uit om een biertje te drinken en aardappelsoep te eten. Hij was gek op de Tsjechische keuken en op bier, dat hij bijvoorbeeld regelmatig dronk in brouwerij U Pravdů tegenover zijn woning in de Praagse Žitná-straat. Maar weinig mensen weten dat deze Tsjechische muzikale genie tijdens zijn verblijf in de VS de opdracht kreeg om het volkslied te componeren. Dat lukte uiteindelijk niet, maar zijn werkverblijf in de Verenigde Staten droeg wel bij tot de ontwikkeling van de klassieke muziek op het Amerikaanse continent. Meer over het leven van Dvořák kom je te weten in het Antonín Dvořák-museum in het Praagse zomerkasteeltje Amerika.

Jaroslav Hašek: de koning van de Tsjechische bohémiens en auteur van Švejk was gek op Tsjechisch bier

Jaroslav Hašek, persona grata in vrijwel alle Tsjechische cafés en koning van de Tsjechische bohémiens, verwierf roem met zijn boek De lotgevallen van de brave soldaat Švejk. De schrijver leidde een wild, avontuurlijk leven. Hij dronk soms wel 30 glazen bier per dag en was gek op goulash. In het Praagse restaurant Kravín bij het plein Náměstí míru richtte hij zijn Partij voor Gematigde Vooruitgang binnen de Grenzen van de Wet op. Zijn beroemde romanpersonage Švejk wordt in verband gebracht met de restaurants U Fleků, U Kalicha en U Vejvodů, waar in een prachtige historische setting het beste Tsjechische bier wordt getapt. Hašek bracht het einde van zijn leven door in een klein kamertje boven restaurant U České koruny aan de voet van de burcht Lipnice op de Boheems-Moravische Hoogvlakte. Men zegt dat zijn favoriete tafel daar vlak bij de ingang aan de linkerkant stond. 
U Fleků pub in Prague

Mozart: nachtelijke kroegentochten in het hart van Praag

Deze oogappel van de Pragenaars was regelmatig te gast in restaurant U Tří zlatých lvů in de buurt van het Oudestadsplein, dat zich onder in het huis bevond waar Mozart tijdens zijn bezoek aan Praag logeerde. Tijdens zijn legendarische nachtelijke kroegentochten deed hij ook vaak de bierlokalen aan de Celetná-straat aan. Volgens de legende kwam hij ergens in het hart van Praag een harpspeler tegen voor wie hij ter plekke een klein muziekstuk componeerde. Een andere plek die door Mozart met een bezoek werd vereerd is de middeleeuwse taveerne U krále Brabantského in de Kleine Zijde, die tot de oudste restaurants van Praag behoort en nog altijd in bedrijf is.

U Krále Branbatského, Prague
TSJECHISCH BIER

TSJECHISCH BIER

Het Tsjechische bier is een wereldfenomeen met allerlei smaken en vormen. Het is magisch en kan bijvoorbeeld veranderen in melk. Geloof je dat niet? Ontdek dan de drie traditionele tapwijzen van het beroemde Tsjechische bier. En waar anders dan in de provincie Pilsen, de bakermat van het legendarische Pilsner Urquell.
Ontdek