De beste Tsjechische routes voor toerskiërs
Ben je gek op de bergen in de winter en zijn tochten door een ongerept sneeuwlandschap voor jou net zo'n belevenis als de wind in je haar als je een skipiste afzoeft? Wat dacht je ervan om die twee dingen te combineren? Ga toerskiën. De Tsjechische bergen zijn ideaal voor avonturen op ski's met stijgvellen.

Als goed voorbereide toerskiër moet je uiteraard over een gedegen veiligheidsuitrusting beschikken. De bergen kunnen vooral in de winter verraderlijk zijn en ongelukken gebeuren niet alleen op de toppen, maar ook in de dalen. Als je zelf niet over de benodigde uitrusting beschikt, kun je ook terecht bij de vele plaatselijke verhuurpunten. Daarna is het tijd om met veel plezier – en vooral veilig – al toerend het avontuur op te zoeken!

Het Boheemse Woud (Šumava) – skitochten door de ongerepte natuur

Het Boheemse Woud - Šumava – ligt in Zuid- en West-Bohemen. Het is het meest uitgestrekte gebergte in Tsjechië, met vaak wilde en door de menselijke beschaving slechts weinig aangeroerde natuur. Routes voor skitochten lopen voornamelijk in de buurt van de berg Špičák. Tegenwoordig zijn in de omgeving van het stadje Železná Ruda in totaal zeven routes van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad uitgestippeld. Bij elkaar zijn het 48 km loipes, waarbij drie ervan naar de top van de Špičák lopen. De routes zijn met speciale ronde merken in gele kleur met een skiër erop aangeduid. Een van de gemakkelijkste skitochten loopt vanuit Železná Ruda via een aangeduid toeristische wandelpad omhoog naar de dam van het Duivelsmeer (Čertovo jezero) en verder via de geel aangeduide route naar het sportterrein van de Špičák. De zwaarste route daarentegen loopt onder de stoeltjeslift naar de top van de Špičák en dan over de steilste skipiste in Tsjechië. Er is kortom voor elke toerskiër een route te vinden.

En waar kun je weer op krachten komen na een zware tocht? Beloon jezelf bijvoorbeeld op de berg Špičák – bij de skipiste vind je hier het nieuwe bergrestaurant U Lanovky en ook is er het restaurant van hotel Bohemia.  Daarnaast kun je ook in de stijlvolle après-skibar genieten van een drankje en iets te eten!

Het Reuzengebergte (Krkonoše) – toerskiën met vergezichten

Routes voor toerskiën in het Reuzengebergte - Krkonoše – in het Noorden van Tsjechië zijn ook voor beginnende toerskiërs geschikt, of voor toerskiërs die iets meer comfortabele tochten willen ondernemen. Deze routes zijn te combineren met andere voor toeristen aangeduide routes, andere wegen en niet-beboste plaatsen buiten de rustzones van het nationaal park. Hier ervaart u geen avontuurlijke afdalingen of opwindende slaloms tussen de bomen, want deze routes zijn meer geschikt als introductie in de toerskisport, waar u ook kunt zigzaggen in de poedersneeuw en van de prachtige uitzichten genieten. De meest populaire routes liggen in de omgeving van Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou en Rokytnice nad Jizerou.

Om een tocht helemaal compleet te maken, moet je onderweg uiteraard ook energie bijtanken. Je zult zeker geen spijt krijgen als je in Malá Úpa een bezoekje brengt aan brouwerij Trautenberk of aan Luční bouda, die al bijna 100 jaar als traditionele berghut fungeert en waar je ook een wellness en een lokale brouwerij vindt.

De Beskiden (Beskydy) – populaire routes in de Moravische bergen

De Beskiden zijn een gebergte in Moravië bij de grens met Slowakije. Hier ontmoeten de wilde natuur en  traditionele folklore elkaar. De folklore kunt u bijvoorbeeld in het Openluchtmuseum van Moravisch Walachije - Valašské muzeum v přírodě - onderzoeken. In de Beskiden zijn in totaal vijf routes voor toerskiërs beschikbaar. Bijvoorbeeld naar de Kale Berg - Lysá hora – de hoogste top van dit gebergte, kan men vertrekken vanuit Zlatník bij de oude skilift. Een interessante route loopt ook vanuit Komorní Lhota naar het Ropička-chalet en naar het Skigebied Řeka. Belangstellenden kunnen via de route over de langste en steilste skipiste van de Beskiden afdalen! De moeilijke maar prachtige beklimming van de Javorový vrch begint bij de stoeltjeslift in Třinec-Oldřichovice.

Dolní Morava – een modern centrum van vermaak

Routes voor toerskiërs in Dolní Morava – gelegen tussen de Jeseníky en het Adelaarsgebergte (Orlické hory) – lopen via bospaden in de buurt van skipistes, een deel ervan parallel met loipes en aangeduide toeristische wandelpaden. Er zijn drie routes bergop en twee routes bergaf uitgestippeld. De langste is de A-route die over een afstand van 7 km loopt en 570 meter hoogteverschil kent. De B-route ligt in de buurt van het Wandelpad in de Wolken - Stezka v oblacích – en de C-route is voor sprinters bestemd. Die is slechts 2 km lang, maar met een hoogteverschil van liefst 540 m! Als u oefenen wilt en uw hart een beetje laten pompen, is dit de route die u zoekt.

Het IJzergebergte – toerskiën in de buurt van Praag

De berg Ještěd en het IJzergebergte zijn weliswaar niet te zien vanuit Praag, maar liggen desondanks op slechts een steenworp afstand van de Tsjechische hoofdstad. Dankzij de uitstekende bereikbaarheid duurt de reis van Praag naar de voet van de berg Ještěd maar ongeveer een uur. De toerskiroutes in het IJzergebergte concentreren zich vooral rond Ještěd. Probeer bijvoorbeeld de zware route voor ervaren toerskiërs die vanuit Horní Hanychov via de helling van Ještěd tot aan de top van de berg voert. Sla daar beslist het authentieke restaurant in de televisietoren uit de jaren 60 niet over. Verder voert de route langs de berghut chata Ještědka, waarvandaan ze omlaag loopt naar skipiste 4 en 1 en vervolgens terug naar de parkeerplaats in Hanychov.

Het authentieke, onontdekte Ertsgebergte

Het Ertsgebergte op de grens van Tsjechië en Duitsland fascineert met zijn pure sfeer, de adembenemende uitzichten vanaf de routes over de bergtoppen en zijn landschap waar je een grote kans hebt om helemaal alleen te zijn. En waar kun je er toerskiën? Probeer bijvoorbeeld de speciale routes op de hellingen van de heuvels Bouřňák en Pramenáč aan de noordoostelijke kant van het Ertsgebergte. Dit is een uitgestrekt toerskigebied met uitstekend gemarkeerde routes die al voor het seizoen begint worden klaargemaakt. Het leuke is dat de routes zijn aangelegd door plaatselijke enthousiastelingen. Andere opties zijn de populaire routes rond de berg Klínovec en de plaats Boží Dar. Daar kun je niet alleen genieten van geweldige tochten op de ski's, maar ook van de vele etablissementen voor een hapje en een drankje. Vooral rond de berg Klínovec vind je verschillende après-skibarren!

Het Jeseníky-gebergte: toerskiën boven de wolken

Ga op pad voor prachtige tochten door het winterse landschap van het Moravische Jeseníky-gebergte, waar je de bergen helemaal voor jezelf hebt en misschien wel geen enkele andere skiër tegenkomt! Erg populair is het toerskicircuit dat vanuit Kouty nad Desnou naar de bergen Praděd, Červenohorské sedlo, Trojmezí en Vozka voert. Vanaf de berg Praděd voert de toeristische hoofdroute via de rood gemarkeerde route naar de authentieke berghut Švýcárna, die een bezoek beslist waard is. Hiervandaan voeren geprepareerde loipes tot aan de bergpas Červenohorské sedlo. Op de bergpas Velký Jezerník kun je als de omstandigheden het toelaten de hoofdroute verlaten om de alternatieve rode route over de bergrug te nemen, waar je waarschijnlijk echt alleen zult zijn.

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”

Ga je op reis? Blijf veilig! Download de mobiele emergency rescue-app “Záchranka”
De app Záchranka staat altijd klaar op je mobiele telefoon, zodat je met één druk op de knop snel contact kunt opnemen met de reddings- of bergdienst.

Verdere slimme functies

  • Geef je exacte locatie en andere informatie op om de redding te bespoedigen
  • Plan je reis van tevoren en krijg informatie over het actuele gevaar in de bergen
  • Vind de dichtstbijzijnde AED of EMS
  • Een handige EHBO-gids
  • Ontvang belangrijke informatie tijdens een noodsituatie met relatie tot de volksgezondheid
  • Video-overdracht direct vanaf de locatie
  • Krijg ook hulp in Hongarije, Oostenrijk en de Slowaakse bergen
Beschikbaar in het Engels, Duits, Pools, Oekraïens, Vietnamees en Tsjechisch.