Eva Jiřičná: de first lady van de Tsjechische architectuur
De moderne Oranjerie op de Praagse burcht of het ultramoderne congrescentrum in Zlín – de stijl van Eva Jiřičná herken je meteen. Deze ster van de Tsjechische architectuur, die wereldwijd actief is en op 3 maart haar 85e verjaardag viert, houdt van eenvoud en strakke lijnen. Ze werkt graag met glas, ook daar waar je dat niet zo snel zou verwachten. Bekijk met ons haar iconische bouwwerken in Tsjechië.

Geboren in Zlín, een ster in de wereld

Architect Eva Jiřičná werd weliswaar geboren in Zlín, de stad van schoenengigant Tomáš Baťa, maar werkt haar hele leven al overal ter wereld. Ze runt twee architectenbureaus genaamd AI Design: een in Praag en een in Londen. De projecten van Eva Jiřičná zijn altijd origineel en haar lichte interieurs zijn te vinden in luxueuze winkels en hotels, appartementen, bruggen en kantoren over de hele wereld.Haar klanten zijn aristocraten en succesvolle ondernemers. Een bekend element in het werk van Jiřičná zijn haar beroemde glazen trappen met staalkabels, zoals bijvoorbeeld in het door designliefhebbers veel geprezen Praagse hotel Josef of in Café Purkyně in Praag.

De werken van Jiřičná in Tsjechië omvatten de moderne Oranjerie, een kas met een stalen skelet bij de Hertengracht op het terrein van de Praagse burcht, de interieurs van het Dansende Huis in Praag, koffiebar Černá labuť op het dak van het Praagse warenhuis Bílá labuť, het Praagse hotel Maximilian en een voetgangersbrug in Brno. Voor haar geboorteplaats Zlín ontwierp ze het Congrescentrum, het Universiteitscentrum en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Tomáš Baťa-universiteit.We nodigen je uit om de plaatsen in Tsjechië te bezoeken die de stempel dragen van deze kleine, elegante dame met haar brede glimlach, die wereldwijde erkenning geniet.

De Praagse burcht

Eva Jiřičná was ook een van de kunstenaars die president Václav Havel hielp het gebied van de Praagse burcht te verbeteren. Ze ontwierp de Oranjerie, het modernste gebouw van de Koninklijke Tuin, dat naast de Balspelenzaal en direct boven het ravijn Jelení příkop te vinden is. Deze bijna negentig meter lange glazen buis met een frame van roestvrij staal werd in 1999 gebouwd op de plaats van een oudere kas en valt meteen op door zijn moderne ontwerp. Wist u dat hier tijdens het bewind van Rudolph II al citrusbomen, amandelbomen en andere warmteminnende gewassen werden verbouwd door de koninklijke tuiniers? U kunt de Oranjerie tijdens het seizoen dagelijks bezoeken.

Kruispunt van Praag

Voor de stichting van Václav en Dagmar Havel, Vize 97, wijzigde Eva Jiřičná het interieur van de gotische St.-Annakerk, die onderdeel uitmaakt van het voormalige Dominicanenklooster in de Praagse Oude Stad. Er werd een multicultureel centrum gecreëerd dat bekend staat als het Kruispunt van Praag en onder andere als galerie dient. U kunt er verschillende soorten kunstwerken bekijken, zoals het beeld De aankondiging van beeldhouwer Olbram Zoubek, vazen van glaskunstenaar Bořek Šípek, de installatie De molens van Václav Havel van conceptueel kunstenaar Daniel Pešta, verschillende werken van beeldhouwer Kurt Gebauer, en Een hart voor Václav Havel, een object gemaakt van de kaarsen die op pleinen en straten in heel Tsjechië werden aangestoken toen Václav Havel overleed.

Praag: Hotel Josef en Maximillian

‘Ik vind licht en werken met licht binnenin objecten fascinerend. Lichtheid, transparantie en materialen in hun pure vorm,’ zegt Eva Jiřičná. Dit is volledig van toepassing op Hotel Josef, gelegen aan een van de straten in de historische binnenstad van Praag in het hart van de Oude Stad. Het moderne, ruime en perfect verlichte hotel verrast met zijn minimalisme, zuivere lijnen en geniale vormen. De architecte ontwierp niet alleen het gebouw zelf, maar ook de interieurs, met inbegrip van het meubilair, het textiel en andere details. Dit allereerste designhotel in het voormalige Oostblok heeft vele onderscheidingen ontvangen. Eva Jiřičná nam ook deel aan de renovatie van Hotel Maximilian aan de Haštalská-straat.

Cafés in Praag

Als u niet van plan bent de hotels te bezoeken, ga dan naar een van de cafés waar Eva Jiřičná een onuitwisbaar spoor achterliet. Zo kunt u de oogverblindende glazen wenteltrap in het moderne, twee verdiepingen tellende Café Purkyně in Lékařský dům aan het I. P. Pavlova-plein bewonderen of het uitzicht op de daken van Praag vanaf café Černá labuť (De Zwarte Zwaan), dat verwijst naar het aangrenzende gebouw, warenhuis Bílá labuť (De Witte Zwaan) in de Nieuwe Stad.

Het levensmotto

En tenslotte het levensmotto van Eva Jiřičná: 'Als je je alleen met de alledaagse werkelijkheid bezig zou houden, zou het leven geen zin hebben. Van sprookjes kunnen we twee essentiële dingen leren: optimisme en gevoel voor humor.'