Het kuurseizoen staat weer voor de deur
In de meeste Tsjechische kuuroorden begint het kuurseizoen in mei. De feestelijke opening van het seizoen gaat gewoonlijk gepaard met culturele evenementen en speciale programma's voor bezoekers. Kom dus naar de Tsjechische kuuroorden om hun unieke sfeer aan den lijve te ondervinden!

Karlovy Vary: koninklijke optocht en een nieuwe expositie

In het centrum van de Tsjechische kuurwereld, het West-Boheemse Karlovy Vary, vindt de feestelijke opening van het seizoen plaats van 3 tot en met 5 mei. Het hoogtepunt van het volle programma is de optocht van de Tsjechische koning Karel IV met zijn gevolg op zaterdag, met demonstraties van ridders, jongleurs en danseressen.  Bezoekers kunnen zich ook verheugen op beroemde filmmelodieën uitgevoerd door het Symfonieorkest van Karlovy Vary en een braderie met oude ambachten. Tijdens de festiviteiten wordt ook de nieuwe expositie Drie werelden geopend in het gebouw van de Keizerlijke baden (Císařské lázně). Deze moderne expositie laat de bezoeker kennismaken met de geschiedenis van het kuren, vooraanstaande bezoekers van de kuurstad en de geneeskrachtige en minerale elementen waar het plaatselijke kuuroord al eeuwenlang gebruik van maakt.

Františkovy Lázně: de stad wordt gewekt

In Františkovy Lázně wordt het inmiddels 231e kuurseizoen geopend op 18 mei. Er is een rijk cultureel programma samengesteld, dat zich afspeelt in het muziekpaviljoen bij de Franzensbron. 's Morgens vindt het zogeheten wekken van de stad plaats, en mis ook de heilige mis en de optocht door de stad niet. Ook zijn er de hele dag door activiteiten voor kinderen.

Kuuroord Teplice: het oudste Tsjechische kuuroord viert met Beethoven

De feestelijke opening van het 870e kuurseizoen in Teplice, in het noordwesten van het land, wordt traditiegetrouw gehouden in het laatste weekend van mei, dit jaar dus van 24 tot en met 26 mei. In de binnenstad wordt het zoals altijd weer één groot openluchtfeest, met muziek van allerlei genres, een openluchtbioscoop en een historische markt. Het Kuurstraatje (Lázeňská ulička) biedt bezoekers bovendien een bijzondere reis in de geschiedenis van Teplice als kuuroord. Vanaf de koninklijke gastengalerij kijkt op de bezoekers een keur aan koningen en keizers neer, die het liefst rechtstreeks vanuit de thermale baden van Teplice regeerden. Dit alles wordt begeleid door werken van de giganten van de klassieke muziek die in Teplice inspiratie vonden. Aan de vooravond van de festiviteiten in kuuroord Teplice wordt ook het Beethovenfestival geopend, als eerbetoon aan deze grootheid uit de muzikale hemel die graag in Teplice verbleef.

Mariánské Lázně: een symfonieorkest en traditionele wijding van de bronnen

Weet je waar Mariánské Lázně uniek om is? Het is de enige plaats ter wereld waar alle vier de natuurlijke geneeskrachtige bronnen aanwezig zijn – mineraalwater, turf, brongas en een geneeskrachtig klimaat! Uiteraard brengt ook de opening van het inmiddels 206e kuurseizoen in Mariánské Lázně deze unieke combinatie onder de aandacht. Het begin staat gepland voor vrijdag 10 mei met een concert van het West-Boheemse symfonieorkest. Het officiële gedeelte wordt op zaterdag 11 mei voortgezet met de heilige mis in de Maria-Hemelvaartkerk bij de colonnade. Bezoekers kunnen zich verheugen op een gevarieerd programma, met de traditionele zegening van de bronnen, muziek van allerlei genres en een ambachten- en boerenmarkt.

Kuuroord Jáchymov: muziek en delicatessen

In kuuroord Jáchymov vinden op zaterdag 25 mei de hele dag lang culturele optredens plaats. Ook worden de bronnen feestelijk gewijd en zijn er in het park kraampjes met regionale producten en versnaperingen. Vergeet ook niet het terras van hotel Radium Palace aan te doen, waar de food zone gesitueerd zal zijn.

Kuuroord Luhačovice: oldtimers en opening van de bronnen

In kuuroord Luhačovice, in het zuidoosten van Tsjechië in de buurt van de stad Zlín en de beroemde dierentuin Lešná, wordt het seizoen traditiegetrouw geopend en de lente verwelkomd met het Festival voor de opening van de bronnen, dat plaatsvindt van 10 tot en met 12 mei. Je kunt je verheugen op een parade van oldtimers, concerten en demonstraties van historische fietsen. En op zondag natuurlijk ook op de traditionele wijding van de bronnen.

Kuuroord Třeboň: een kuurjuweel in Zuid-Bohemen

Op zaterdag 25 mei ben je van harte uitgenodigd in het Zuid-Boheemse Třeboň, een dag die volledig is gewijd aan kuren en het plaatselijke veenkuuroord. De festiviteiten zijn traditiegetrouw rijk aan culturele en kuuractiviteiten die op verschillende plaatsen in het centrum van Třeboň worden gehouden.

Kuuroord Teplice nad Bečvou: een oase van rust in Moravië

Op zaterdag 18 mei vindt in Teplice nad Bečvou de inmiddels 471e opening van het kuurseizoen plaats. De editie van dit jaar wordt extra bijzonder omdat het evenement wordt uitgebreid met een serie hardloopwedstrijden in en rond het kuuroord. Je kunt je verheugen op een afwisselend begeleidend programma met kraampjes met versnaperingen en ambachtelijke producten, activiteiten voor kinderen en een rijk muzikaal programma.

Kuuroord Jeseník: berglucht en kristalhelder water

Je zult genieten van het bergkuuroord van Jeseník als je op zoek bent naar rust en natuurlijke genezing met behulp van koel water. Nieuw in Jeseník zijn procedures met zeezout en zout-jood-broomoplossingen, waarmee je je weerstand kunt versterken. De traditionele opening van het kuurseizoen in Jeseník en het Priessnitz-kuuroord vindt plaats van 16 tot en met 18 mei. Je kunt je verheugen op bekende Tsjechische muzikanten, een cultureel programma, een vuurshow en ritten met oldtimers.

De opening van kuurseizoen 2024 in Tsjechië in één oogopslag:

Františkovy Lázně: 18 mei
Karlovy Vary: 3-5 mei
Konstantinovy Lázně: 17-19 mei
Lázně Bělohrad: 25 mei
Kuuroord Hodonín: 14 juni
Kuuroord Jáchymov: 25 mei
Kuuroord Klimkovice: 4 mei
Lázně Kynžvart: 25 mei
Kuuroord Lednice: 18 mei
Lázně Libverda: 25 mei
Kuuroord Luhačovice: 10-12 mei
Lázně Poděbrady: 10-12 mei
Kuuroord Teplice: 24-26 mei
Mariánské Lázně: 10-12 mei
Mšené Lázně: 4 mei
Kuuroord Jeseník: 16-18 mei
Litomyšl – kuuroord voor de geest: 24-28 april
Kuuroord Třeboň: 25 mei
Teplice nad Bečvou: 18 mei