Leer de onontdekte plekjes van Praag kennen
Al de Praagse Burcht, de Karelsbrug en de Joodse wijk gezien? Goed! Nu is het tijd om je kennis over de Tsjechische metropool uit te breiden! Ontdek plaatsen waar 'gewone' toeristen niets van weten. Hier zijn een paar tips over de verborgen juweeltjes van Praag, waar je rust kunt vinden, maar ook unieke dingen ter wereld.

Huis aan de Gouden Ring: Neem een ​​kijkje in het middeleeuwse Praag

Ben jij geïnteresseerd in hoe de hoofdstad van Tsjechië eruit zag tijdens de hooggotiek en de renaissance? Kom eens naar de interactieve tentoonstellingen Praag van Karel IV (de keizer en koning, dankzij wie we over de Karelsbrug kunnen lopen) en Praag 1606 in het Huis aan de Gouden Ring. Je vindt de vestiging van Museum van de stad Praag in het hart van Oude stad achter de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw voor Týn op slechts een steenworp afstand van Oude Stadsplein.

Clam-Gallas-paleis: Een barok juweeltje waar ook Mozart en Beethoven te gast waren

Een van de best bewaarde aristocratische stadspaleizen ter wereld en het enige volledig toegankelijke barokke paleis in Praag staat vlakbij de Karelsbrug. Het weelderige Glam-Gallas-paleis was het centrum van het culturele en sociale leven in de 18e eeuw, en persoonlijkheden als Wolfgang Amadeus Mozart of Ludwig van Beethoven traden hier op. Je kunt in je eigen tempo met een audiogids door de rijkelijk versierde interieurs van het indrukwekkende gebouw lopen.

Kasteelgebied van Ctěnice: Zo was het leven op het Tsjechische platteland

Wil je leren hoe de mensen de afgelopen eeuwen op het platteland leefden? Ga naar het empirestijl kasteel Ctěnice met zijn uitgestrekte park. De gebouwen van het oorspronkelijk gotische fort, gelegen aan de noordoostelijke rand van Praag, bieden een kijkje in het rijke verleden van de Boheemse platteland, ambachten en het dorp Vinoř waar het paleis zich bevindt. In de romantische omgeving kun je ook verblijven in gezellige kamers in een historische graanschuur.

Klementinum en astronomische toren: De oudste weerrecords in Europa

Klementinum, een van de grootste gebouwencomplexen van Europa, is een plaats waar, ondanks de nabijheid van de Karelsbrug met duizenden toeristen per dag, stopte de tijd. Tijdens de rondleiding kun je de Spiegelkapel bewonderen met een rijk ontworpen interieur voorzien van spiegels, die geen parallellen heeft in Tsjechië, de adembenemende barokke Bibliotheekzaal en de historische astronomische toren, vanwaar je adembenemende uitzichten over Praag hebt. Juist hier zijn de oudste weerrecords in Europa te vinden. Het is de enige plek ter wereld waar al meer dan 250 jaar regelmatig meteorologische waarnemingen worden gedaan! Bovendien maakt ook een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld deel uit van het complex.

Nationaal monument bij Vítkov: Een adembenemend uitzicht over Praag en een belangrijke plaats in de Tsjechische geschiedenis

Waarheen voor de mooiste uitzichten van Praag? Een van de gegarandeerde plaatsen is de Vítkov-heuvel. Maar de top is veel meer dan ‘slechts’ een uitzicht. Het is een belangrijke plek in de Tsjechische geschiedenis, wat je duidelijk zult worden zodra je hier aankomt. De heuvel wordt gedomineerd door een indrukwekkend Nationaal monument vol marmer en koper, dat wordt gedomineerd door het grootste ruitersculptuur in Midden-Europa, het standbeeld van Jan Žižka (misschien heb je de film Medieval uit 2022 op Netflix gezien over deze bekende figuur uit de Tsjechische geschiedenis). In het monument, dat op 1 april 2024 weer opengaat voor het publiek, kun je tentoonstellingen zien die gewijd zijn aan de Tsjechische nationale strijd voor vrijheid en democratie en leer je meer over het feit dat het hier was waar het gebalsemde lichaam van de eerste Tsjechoslowaakse communistische president werd tentoongesteld. Op het dak van het monument kun je genieten van een kopje koffie in een café met panoramisch uitzicht terras.

Paleistuinen onder de Praagse Burcht en de Vrtbovská-tuin

Paleistuinen zijn een oase van rust midden in een drukke stad. Ze bieden een geweldige combinatie van architectuur en natuur en zijn een ideale plek om uit te rusten van de drukste toeristische plek in Praag - Praagse Burcht. De tuinen zijn bereikbaar vanaf de Valdštejnská-straat vanaf het metrostation Malostranská. Vrtbovská-tuin die je iets verder kan vinden is een van de mooiste baroktuinen in Tsjechië. De beste tijd om te bezoeken is eind april en mei, maar de tuinen hebben het hele jaar door hun charme.

Nieuwe Wereld in Hradčany: Houten huizen in het centrum van Praag?! Ja!

Op slechts een steenworp afstand van Praagse Burcht ontdek je een compleet andere wereld, of beter gezegd Nieuwe Wereld. In deze hoek van Praag, eeuwenlang onaangeroerd, voelt het alsof je niet eens in het centrum van de Tsjechische metropool bent. Sprookjesachtige huizen, sommige gebouwd van hout, en smalle straatjes creëren een unieke, rustige sfeer die je niet mag missen in een verder druk deel van de stad.

Strahov: De mooiste bibliotheek, het oudste klooster en brouwerij

Er zijn verschillende redenen waarom Strahov klooster tussen de Praagse Burcht en Petřín gewoon moet bezoeken! Al het feit dat het het oudste en nog functionele Premonstratenzer klooster in Tsjechië is is interessant. Bovenal verbergt het unieke complex verschillende schatten. Het is de thuisbasis van een van de mooiste en best bewaarde historische bibliotheken in Europa, in de Strahov-fotogalerij kun je kunt de meest waardevolle kloostercollectie kunstwerken in Midden-Europa bewonderen en als je honger krijgt tijdens de rondleiding, ga dan naar een lokale brouwerij en proef traditionele en lokale Tsjechisch bier  – weinig plaatsen in Tsjechië hebben zo'n lange traditie in het brouwen van bier als in Strahov!

Zomerhuis Letohrádek en Hvězda natuurreservaat: Praagse "gletsjer"

Geniet van een stukje natuur in Praag! Ga naar Hvězda, misschien ook met de metro! Het Renaissance zomerhuis met zijn unieke stervormige architectuur zal je betoveren midden in een bospark dat ideaal is om te wandelen. Het bospark zelf is ook interessant. In de winter kun je hier niet alleen langlaufen, omdat de sneeuw hier het langst blijft liggen van heel Praag, maar het is ook de laatste plek in Praag waar je kunt zien hoe de lokale natuur eruit zag voordat een man het voor zichzelf nam. Het grondgebied van het bospark is namelijk nooit volledig gekapt of bebouwd.

Park Grébovka Grot, wijngaarden en uitzicht op Praag

Park Grébovka, ook bekend als Havlíčkovy sady, is een van de mooiste stadsparken van Praag. En midden in het hart ontdek je een echt juweeltje: een kunstmatige historische grot, de zogenaamde grotto, waar je doorheen kunt kruipen. Het uitkijkpunt vanaf het park biedt een adembenemend uitzicht over de stad, terwijl de onlangs gerestaureerde wijngaard een unieke charme aan de plek toevoegt. Je kunt de lokale wijn proeven in het pittoreske houten wijngaard tuinhuisje direct boven de wijngaard. Of ga zitten in het tuincafé Pavilon Grébovka met een unieke replica van de originele historische bowlingbaan uit de jaren 70 van de 18e eeuw.

De Ztracenka tuin op Albertov Een groene oase midden in de Tsjechische metropool

Een overdekt groen paradijs midden in een grote stad, zo zou de weinig bekende tuin Ztracenka op Albertov genoemd kunnen worden. Rustig park nabij Vyšehrad is een ideale plek om te ontspannen van de drukte van de stad, van waaruit je ook geniet van ontraditionele uitzichten over Praag.

De smalste voetgangersstraat van Praag, gecontroleerd door een stoplicht.

Deze ongewone attractie op Malá Strana moet je gewoon zelf zien. Het steegje is zo smal dat het verkeer moet worden geregeld door een stoplicht. Anders zou het gemakkelijk kunnen gebeuren dat toeristen zich hier zouden ophopen! Het steegje verbindt de U Lužického semináře straat met de Moldau waterkant.

Nieuwe Molentoren: Expositie over brandweerlieden en branden in Praag

De historische watertoren staat op de rechteroever van de rivier de Moldau op de plek van de voormalige Nieuwe Molens. Tegenwoordig herbergt deze barokke toren een permanente tentoonstelling over de branden die Praag door de eeuwen heen hebben geteisterd.