Met de nachttrein naar Praag
De trein is een prima alternatief voor het vliegtuig of de auto. Het is een duurzaam vervoersmiddel en je kunt van het landschap genieten zonder zelf te hoeven rijden. De nachttrein van European Sleeper rijden sindsmaart 2024 naar Praag vanuit de steden Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam.

Over het spoor naar Tsjechië

De nachttrein van European Sleeper gaat vanuit België via Nederland en Duitsland naar Praag. De trein vertrekt in de avond en arriveert de volgende ochtend in Praag. Hetzelfde geldt voor de terugreis. Reizigers reserveren een zit- of slaapcompartiment. De compartimenten zijn ingedeeld als Seats, Couchettes en Sleepers. De Couchettes zijn bedden en deze deel je met 5 of 6 mensen. Er is een Women Only compartiment voor 5 personen. The Sleepers zijn de meeste comfortable plekken en kunnen als single, double en triple worden geboekt. Deze coupé heeft naast bedden ook een wasbakje. 
 

 

Slow travel met de nachttrein van European Sleepr

Reizen met de trein valt onder slow travel, wat betekent dat je zonder al te veel haast een plek bezoekt. De nachttrein naar Praag duurt zo'n 13 tot 15 uur, waarvan je de meeste uren kunt slapen. Met het vliegtuig is het vijf kwartier vliegen naar Amsterdam. Een stuk sneller, maar voor een treinreis is niet noodzakelijk om twee uur vantevoren op het station te zijn. Slechts 15 minuten. Bovendien kun je  zoveel bagage meenemen als je wilt, zolang het maar op jouw plekje past. De trein arriveert midden in het centrum van Praag bij het station Praha hlavní nádraží (Praag hoofdstation). Je kunt dus direct de stad bezoeken. 

Coupe nachttrein Praag GreenCityTrip

Naar Praag met de trein in 2024

De trein van European Sleeper gaat drie keer per week naar naar Praag. De trein vertrek ’s avonds uit België en stopt onderweg in Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. De volgende ochtend komt de trein aan in Berlijn,  Dresden, Bad Schandau, Děčín en Ústí nad Labem. Reizigers kunnen online een ticket kopen en zelf hun plek uitkiezen. Er is tevens de mogelijkheid om een lakenpakket en een ontbijtbox bij te boeken.

*Naar Tsjechië reed in 2021 en 2022 de nachttrein van GreenCityTrip naar Praag. De organisatie werkt nu samen met European Sleeper. De eerste rit van de nachttrein van GreenCityTrip was op 15 oktober 2021 naar Praag.

Nachttrein binnenkant interieur Praag GreenCityTrip

Aankomen in het hart van Europa

De nachttrein naar Praag is voor veel treinliefhebbers en voorstanders van duurzaam reizen een uitkomst. Reizigers arriveren midden in het centrum van Praag en kunnen de prachtige hoofdstad bezoeken. Of ze kunnen hun treinreis voorzetten naar een andere bestemming. Vanuit het hoofdstation van Praag gaan er treinen naar Wenen, Krakau en talloze andere plaatsen in het land zelf. Het is bijvoorbeeld anderhalf uur reizen naar de bierstad Pilsen en de Moravische stad Brno is binnen drie uur te bereiken met een trein van RegioJet, Leo Express of České dráhy.

Met het openbaar vervoer door TsjechiëTips voor een treinreis door Tsjechië

Praag is een perfect start- en eindpunt voor een treinreis door Tsjechië. Het land heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Vele dorpen en zelfs natuurparken zijn te bereiken per trein. Natuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld de volgende treinroute afleggen naar de natuurparken Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs. Vanuit de stad Liberec zijn er bovendien leuke uitstapjes zoals naar de berg Ještěd en het IJzergebergte.
 • Praag – Děčín (± 1:30 uur)
 • Děčín – Liberec (± 2 uur)
 • Liberec – Jičín (± 2 uur)
 • Jičín – Pardubice (± 2 uur)
Vijf bestemmingen met de trein vanuit Praag

Een treinreis naar Tsjechische steden kan natuurlijk ook. Maak vanuit Praag een rondreis naar enkele gezellige studentensteden in Moravië. Deze vijf bestemmingen zijn uitstekend te bereiken per trein:
 • Praag – Pardubice – Ostrava (± 4 uur)
 • Ostrava - Olomouc (± 1 uur)
 • Olomouc – Brno (± 2 uur)
 • Brno – Valtice (± 1 uur)

Na Praag wordt de stad Český Krumlov het meest bezocht. Deze historische stad is gelegen in het zuiden van Bohemen en is via České Budějovice goed te bereiken per trein. Vanuit Český Krumlov kan de treinreis vervolgd worden naar het Nationale Park Boheemse Woud. Dit traject is één van de mooiste van Tsjechië en gaat door bossen, langs veenmoerassen en kleine stationnetjes. Vanuit het natuurpark gaat er een trein naar Pilsen. Hiervandaan is het mogelijk om een trein terug te nemen naar de Tsjechische hoofdstad.
 • Praag - České Budějovice - Český Krumlov (± 3 uur)
 • Český Krumlov – Kubova Huť in het Boheemse Woud (±2:20 uur)
 • Boheemse Woud – Pilsen (±2:40 uur)
 • Pilsen - Praag (± 1:30 uur)