7 tips voor uitstapjes in Tsjechië voor een aantal geweldige fiets-, adrenaline- en wijnervaringen
Fietsen en Tsjechië zijn voor elkaar gemaakt. Dat blijkt bijvoorbeeld goed uit het aantal fietspaden, dat blijft toenemen. Routes langs de Tsjechische en Moravische rivieren worden nog altijd uitgebreid, er ontstaan single-tracks door ongerepte natuur te midden van wilde berggebieden en steeds meer fietsers genieten van fietstochten langs de romantische wijngaarden in Zuid-Moravië. Dit zijn onze zeven tips voor fietsliefhebbers.

1. Een ontspannen fietsvakantie langs de Elberoute

Vergaap vanaf het zadel van jefiets aan een prachtig landschap. Je zult dagelijkse zorgen snel vergeten. Geniet van een lange, comfortabele rit langs historische bezienswaardigheden en een prachtig landschap. Langs veel Tsjechische rivieren liggen goede fietspaden, die je naar interessante historische steden, architectonische juweeltjes en natuurlijke attracties brengen.

Een van de populairste routes is de Elberoute, die vanuit de bron van de Elbe in het Krkonoše-gebergte, langs middeleeuwse steden zoals Mělník en Brandýs nad Labem tot unieke rotsformaties in Boheems-Zwitserland leidt. De route is populair onder gezinnen met kinderen en ook onder langeafstandfietsers, omdat het hoogteprofiel niet erg veeleisend is. Vanuit de richting van Praag kan de route worden opgepikt voor Mělník. Ook kan men de route in de tegenovergestelde richting volgen naar de hoofdstad toe.  De Elberoute leidt vanuit Tsjechië verder naar Duitsland en wordt dan de beroemde Elberadweg.

2. Fietsen tussen twee hoofdsteden – Praag-Wenen Greenway

Vanuit Praag kunt u vertrekken richting de Oostenrijkse hoofdstad - Wenen. De twee steden zijn verbonden via de Greenway, die fietsers langs Tábor en Jindřichův Hradec en verder naar het Podyjí Nationaal Park en vrij dicht bij het Cultuurlandschap van Lednice-Valtice (UNESCO) brengt, dat door natuurbeschermers beschouwd wordt als een van de grootste cultuurlandschappen ter wereld. Daarnaast zullen fietsers ongetwijfeld het gunstige terrein waarderen.

Wenen is bereikbaar via een andere fietsroute – deze keer vanuit Brno. In het westen leidt de route langs de pittoreske Pálava, bekend in Tsjechië en daarbuiten als een regio van uitstekende wijn. Maar daar vertellen we u later wat meer over.

3. Langs de rivier Ohře

Laten we echter naar een ander rivier- en fietsroute gaan, dit keer in het westen van Tsjechië. De route loopt van de bron van de rivier Ohře via Cheb en de beroemde West-Boheemse spa-driehoek naar het bekende biergebied rond de stad Žatec. De route eindigt in Litoměřice, waar de Ohře uitmondt in de Elbe en waar het mogelijk is om de reeds genoemde Elberoute te volgen.

4. Pedaleren door het merengebied

Voor een ontspannen fietsvakantie kun je ook terecht in Třeboň. Het lokale, serene merengebied lijkt speciaal te zijn gemaakt voor comfortabele fietstochten (oorspronkelijk was het gecreëerd door de machtige Rožmberk (Rosenberg) familie voor viskwekerij in de 14e eeuw, maar het gemakkelijke terrein is een grote bonus voor fietsers deze dagen).

5. Door Moravië

Soortgelijke omstandigheden zijn te vinden in Moravië, waar fietsers hun fietsen gereedmaken om het Baťa-kanaal te volgen.  Het kanaal werd iets later gegraven – in de eerste helft van de 19e eeuw, om economische redenen. Tegenwoordig wordt het gebied rondom het kanaal ook gebruikt door fietsers en inlineskaters, die op een traject van bijna 80 kilometer meer dan genoeg ruimte hebben.

6. Adrenaline-ervaring single-track

Als je van het idee van lange, rechte paden gaat geeuwen en jouw perfecte vakantie wel wat opwinding en adrenaline kan gebruiken, bereid je dan voor op een van de single-tracks (single trails) in de Rychlebské-bergen. Het gebied zelf is vrij uniek, omdat het lange tijd ongerept is gebleven, waarschijnlijk vanwege de ligging, en bijna verborgen ligt tussen Polen en het Jeseník-gebergte. Tot op heden behoort het Rychlebské-gebergte tot de plekken waar moeder natuur met rust is gelaten. Het netwerk van moderne single-tracks, dat een paar jaar geleden is aangelegd, niet ver van de kasteelruïnes van Kaltenštejn in het gebied rond Black Water, strekt zich uit over tientallen kilometers. De Rychlebské-bergen nemen dus snel in populariteit toe.

Er worden steeds meer single-track biketrails uitgezet op de steile heuvels van het prachtige Jizerské-gebergte in het noorden van Tsjechië. De hoogste top in het Tsjechische deel heet Smrk (spar) en het woeste terrein van de hellingen belooft een gezonde dosis adrenaline en de ervaring van ongerepte natuur.

Een gloednieuwe single-track kan worden ontdekt in het Dolní Morava Sports Resort, dat een breed scala aan sportieve activiteiten biedt. Het centrum is een geweldig startpunt voor bergwandelingen. Naast een kinderpretpark en een waterpark trekt ook de onlangs geopende, verbazingwekkende Sky Walk veel bezoekers.

Meer MTB single trails zijn te vinden in Mysločovice, Bílá en in Kyčerka, Moravië, terwijl je in Zuid-Bohemen naar de Javorník-routes kunt gaan en in Oost-Bohemen naar de Trutnov Trails.

7. Fietstochten voor fijnproevers

Een speciale categorie van fietstochten is gericht op de wijntraditie van Zuid-Moravië. Het gebied biedt een dicht netwerk van fietsroutes met de hoofdroute van Znojmo naar Uherské Hradiště. Met een totale lengte van 1200 kilometer leiden de wijnfietsroutes u door kleine dorpjes met gezellige wijnkelders en historische en natuurlijke bezienswaardigheden. U kunt naar het centrum van dit wijnbouwgebied fietsen, d.w.z. de stad Mikulov, dan naar Břeclav en tot aan het Cultuurlandschap van Lednice-Valtice. Daarnaast organiseert Zuid-Moravië het hele jaar door veel festivals en worden er ook speciale tochten georganiseerd voor het publiek.

Op de wijnroutes verkent u niet alleen interessante plaatsen van Zuid-Moravië, maar proeft u ook wijn en ontmoet u mensen die al hun leven lang wijden aan het kweken van wijnstokken. De unieke sfeer ervaart u wanneer u door de wijngaarden fietst, maar ook na uw tocht, wanneer u ontspannen in een gezellig pension geniet van een wijn van de hoogste kwaliteit.

n-bike-experiences