B als Budweis… Maak kennis met de culturele hoofdstad van Europa voor 2028!
De culturele hoofdstad van Europa voor 2028 is České Budějovice! Leer de stad kennen en je zult zien dat de hoofdstad van Zuid-Bohemen niet alleen het thuis van het beroemde Budweiser Budvar bier is...

České Budějovice zal je betoveren met schilderachtige natuur, een rijke geschiedenis en fantastische architectuur. Deze plekjes mag je tijdens een bezoek aan deze koningsstad beslist niet achterwege laten.

1. Een gigant in het hart van de stad

Met haar 247 cultuurmonumenten behoort České Budějovice tot de grootste toeristische trekpleisters van Zuid-Bohemen. Het mooiste deel van České Budějovice is zonder meer het centrale plein, omzoomd door barokke huizen met arcaden. Zo’n groot vierkant plein vindt u nergens anders in Tsjechië. Het is zelfs een van de grootste van Europa!

2. Gevecht met een leeuw op het plein

De schoonheid van het plein wordt benadrukt door een van de mooiste stadhuizen van Tsjechië, dat je ook van binnen kunt bekijken, en door de imposante Simsonfontein. Dit prachtige barokke monument dat wordt gedomineerd door een beeld van de Bijbelse Simson die de leeuw temt is onmogelijk om over het hoofd te zien. De schelp op de fontein is zo groot dat de bouwvakkers vanwege zijn enorme afmetingen aanvankelijk niet in staat waren hem naar České Budějovice te vervoeren. De fontein had niet alleen een esthetische functie, maar was ook bedoeld om de stad te voorzien van water uit de Moldau.
Ceske Budejovice Zuid-Bohemen 
Foto's Ales Motejl en Českobudějovicko – Hlubocko z.s.

3. Pas op voor de Verdwaalde Steen!

Op slechts een paar stappen van de fontein bevindt zich in de bestrating een steen met een ingekerfd kruis. De steen wordt de Verdwaalde Steen genoemd en is niet alleen het enige overblijfsel van de oorspronkelijke bestrating, maar ook de plaats waar ooit executies werden uitgevoerd. Wie na tien uur ‘s avonds onbewust over de steen heen loopt, zal naar men zegt de weg naar huis niet meer terugvinden en tot ‘s ochtends vroeg door de straten van České Budějovice moeten dwalen! Wees dus voorzichtig als je er in het donker langskomt! 

4. Een biertje drinken in het zoutmagazijn

Vergeet tijdens een wandeling door de binnenstad niet om de prachtige St.-Nicolaaskathedraal en het gotische zoutmagazijn met kantelen te bezoeken. In het zoutmagazijn kun je een glas helder bier drinken, dat via een ondergrondse bierleiding aangevoerd wordt!

5. Face-to-face met Josef

Direct naast het zoutmagazijn staat nog een juweeltje: het Dominicanerklooster, een van de oudste en waardevolste monumenten van de stad. Het staat hier al sinds de stichting van de stad in de 13e eeuw! Vergeet tijdens een bezichtiging van het klooster ook de bijbehorende tuin niet. Daar zijn 5 barokke beelden van de hand van Josef Dietrich, auteur van de beelden op de Simsonfontein. Let daarbij vooral op het beeld van de heilige Jozef. Dat kreeg van Dietrich namelijk diens gezicht. Als je van moderne kunst houdt, bezoek dan de Galerie van hedendaagse kunst en architectuur op het centrale plein.

6. Neem een ‘B’ mee!

En wat is een leuk souvenir om uit České Budějovice om mee te nemen naar huis? Budvar-bier ligt voor de hand, maar een potlood van het merk Koh-i-noor Hardtmuth, bij voorkeur met hardheid B, is een stuk makkelijker mee te nemen. Waarom een potlood? Omdat Koh-i-noor Hardtmuth, wereldproducent van schrijfwaren, in České Budějovice gevestigd is! En hardheid B staat voor Budweis, de Duitse naam van de stad.

Wist je dat...

  • In de afgelopen dertig jaar twee Tsjechische steden de titel culturele hoofdstad van Europa hebben gedragen? Praag in 2000 en vijftien jaar later Pilsen.

  • In de finale om de titel Culturele hoofdstad van Europa 2028 nam České Budějovice het op tegen het Noord-Boheemse Broumov.

Broumov

Broumov

De lijkwade van Turijn, mummies, de oudste houten kerk van Tsjechië, prachtige barokke architectuur en een rotsstad. In Broumov is heel wat te ontdekken. Laat je betoveren door de mystieke schoonheid van een plek waar je het gevoel zult hebben dat de tijd heeft stilgestaan...
Ontdek