10+3 tips voor de beste Tsjechische restaurants
Of je jezelf nu tijdens het reizen wil verdiepen in de geheimen van de lokale keuken, of liever wil genieten van delicatessen uit de hele wereld, onze selectie van de beste restaurants zal zeker van pas komen tijdens je vakantie in Tsjechië. We hebben 10 niet-Praagse en 3 Praagse etablissementen voor je, waar je smaakpapillen in de war zullen raken.

Sůl a řepa in Strakonice: Als de alchemist kookt


Paardenbloemtiramisu, vlierkappertjes, ingelegde lindeknoppen, ongepollineerde sparrenbloesems die naar bos smaken, gefermenteerd groentestof… Nee, we hebben het nu niet over de werkplaats van een alchemist. Precies deze "magische" ingrediënten en hapjes vind je op de menukaart van een van de beroemdste restaurants in Zuid-Bohemen. Het restaurant is gebaseerd op het koken met ingrediënten van boeren uit de nabije omgeving, en de koks gebruiken alles tot bijna de laatste kruimel. Daarom pekelen, fermenteren en drogen ze hier heel vaak... Hoewel de naam misschien iets anders doet denken (“zout en biet”), vindt werkelijk iedereen hier zijn gading, vleesliefhebbers en veganisten inbegrepen. Je kan hier onder andere lang vergeten oude Boheemse ingrediënten, het Strakonice-bier of Zuid-Boheemse karper, een traditionele Tsjechische delicatesse, proeven.

Masné krámy in České Budějovice: Tsjechisch bier behoort tot de Tsjechische keuken!


Waar anders kun je het beste Budweiser Budvar-bier van de tap krijgen dan in het thuisland van het wereldberoemde Tsjechische bier? Een van de beste plekken in České Budějovice is het restaurant Masné krámy, uitgerust met eersteklas tanks rechtstreeks van Budvar. Hier is het zogenaamde geringde pils op de tap, dat simpelweg nergens anders wordt aangeboden vanwege de moeilijkheid van opslag en behandeling. Maar bier is natuurlijk niet het enige waar je in het restaurant van kunt genieten. De Tsjechische keuken behoort gewoon tot de gouden vloeistof. En hier kunnen ze het echt! Zin in goulash, svickova of geroosterde eend? Een geweldige gastronomische ervaring die jouw vakantie in Tsjechië naar een heel ander niveau zal tillen, maakt de Genius Loci van de plaats compleet. Het is gevestigd in een slagerijgebouw uit de 16e eeuw.

Víno Šílová in Mikulov: Nectar van de goden op een bord


Voor alle duidelijkheid: Tsjechen zijn niet alleen dol op bier. Wij houden ook van wijn, het liefst uit Zuid-Moravië! En midden in het hart van deze charmante regio, in een historisch pittoresk stadje, vind je de wijnmakerij Šílová. De eigenaren zijn van mening dat wijn en eten gewoon bij elkaar horen. Daarom beschikt het stijlvolle moderne complex met accommodatie en wijnkelder in het centrum van Mikulov ook over een restaurant. Op de menukaart vind je gerechten waarbij wijn (uit eigen wijngaarden!) direct deel uitmaakt van het recept of een zintuiglijke werking heeft, hetzij in de klassieke vorm in een glas, of als product op basis van druiven, van wijnazijn en mosterd tot wijngelei of rozijnen tot brandewijn. Je kunt altijd terugkeren naar de wijnmakerij en elke keer proef je iets nieuws. Het menu, dat nooit een traditionele Tsjechische specialiteit ontbeert, verandert afhankelijk van het seizoen.

Vejmrda Trutnov: Zo smaken de hoogste bergen van Tsjechië


En wat dacht je ervan om letterlijk een kijkje te nemen onder de potdeksel van de traditionele keuken uit het gebied van de hoogste Tsjechische bergen? Ga naar restaurant Vejmrda in Trutnov, waar de tradities van het Reuzengebergte niet alleen in ere worden gehouden op het bord, maar ook met de kleding van het personeel, geïnspireerd op de traditionele klederdracht. Je kunt hier echt onder de potdeksel kijken dankzij de open keuken, waar een echt culinair concert plaatsvindt. De koks grillen, roken, fermenteren, marineren, rijpen hun eigen vlees, maken hun eigen sappen, en bakken zelfs hun eigen gebak! Vleesliefhebbers, veganisten of "glutenvrije" fijnproevers, liefhebbers van de traditionele keuken en fijnproevers die genieten van de moderne gastronomie kunnen kiezen uit de menukaart, die regelmatig verandert.

Kovárna Frýdštejn: Reis door de tijd in een oude smederij. Je zult (het gevoel hebben) in het paradijs zijn!


In het restaurant in het hart van het Boheemse Paradijs waan je je echt in het paradijs. En dat is niet alleen te danken aan het omringende prachtige landschap, maar ook aan het lekkere eten! Restaurant Kovárna maakt deel uit van het gelijknamige resort in de omgeving van de historische smederij, dat in het prestigieuze Amazing places-onderzoek werd uitgeroepen tot het meest boetiekhotel van 2022. En het woord "amazing" beschrijft het restaurant perfect. Je kan genieten van traditionele Tsjechische gerechten en specialiteiten bereid op de Josper-grill (de locale steaks zal je niet vergeten!) bij de antieke smidse haard met aambeeld. De gezellige woonkamer met tegelkachel neemt je mee naar het verleden, of je kan genieten van de onvergetelijke uitzicht vanaf het terras terwijl je eet.

Long Story Short Eatery & Bakery in Olomouc: De smaken van Tsjechië en de hele wereld in een historisch fort


In Olomouc is het restaurant met open keuken Long Story Short Eatery & Bakery in de historische vestingwerken zeker een bezoek waard. Om de tijd te eren dat dit historische pand nog een militaire bakkerij was, begon het restaurant naast het koken ook zelf gebak te bakken. Het lokale tarwe-roggekwasbrood, ciabatta of zachte broodjes zijn gewoonweg perfectie. Alle gebakjes maken deel uit van het menu, waarin je zowel traditionele gerechten kan vinden, terwijl ze hier niet bang zijn om ze naar andere dimensies te brengen, als gerechten uit de fusionkeuken. Omdat de menukaart afhankelijk is van de beschikbaarheid van ingrediënten uit de nabije omgeving, verandert deze – afgezien van de signature gerechten – ongeveer elke twee weken. Absoluut iedereen eet hier geweldig, inclusief veganisten.

Een perfecte afsluiting van een geweldige gastronomische ervaring zijn een paar slokjes pils die rechtstreeks voor het restaurant worden gebrouwen door een nabijgelegen familiebrouwerij, een van de specialiteiten van de omliggende minibrouwerijen, of wijn die niet alleen uit Tsjechische wijnhuizen komt. Naast lunches of creatieve diners in de stijl van gedeelde borden, kun je bij Long Story Short ook genieten van een belevingsvolle Chefs table-avond - een avondeten bij de chef zelf.

Angusfarm Soběsuky: Rundvleesliefhebbers hemel


Als er een paradijs voor rundvleesliefhebbers zou bestaan, zou het lijken op restaurant Angusfarm in de regio Pilsen. Zulke steaks, zelfs van minder gebruikelijke stukken, hamburgers of tartaar, vind je nergens anders! Het is geen toeval dat hier elk jaar het Tsjechische kampioenschap tartaarmixen wordt gehouden. Zoals de naam van het restaurant al doet vermoeden, is het vlees, dat hier nat en droog gerijpt wordt, afkomstig van Angusrunderen die op de omliggende weilanden grazen. Angusfarm is zelfs trots op het Slow Food certificaat, daarom gebruiken ze in de keuken zoveel mogelijk lokale seizoensingrediënten. Naast vlees en groenten leveren lokale boeren de kazen, kaasmakers die al over de heuvel wonen. En de slager, die hier onder andere ook heerlijke worsten bereidt, van worst tot jerky, is ook imker, dus ook voor de honing wordt gezorgd.

Arrigo in Děčín: De kunst van Michelin-chefs en een MasterChef-jury met je eigen ogen en tong


Wil je onder de handen kijken van meesterkoks met Michelin-ervaring of juryleden van de Tsjechische versie van MasterChef? Bij het bekende Děčín restaurant Arrigo heb je deze mogelijkheid dankzij de open keuken. Hoewel het aanschouwen van de kunst van de beste van de Tsjechische culinaire scene een ervaring is, zal het proeven van hun creaties nog groter zijn!

Het menu verandert hier regelmatig, zodat je niet alleen kan genieten van Tsjechische gerechten, maar ook van specialiteiten uit de wereldkeuken. Afhankelijk van wat er momenteel groeit, kan je je verheugen op een menu van het seizoen. Zo kan je bijvoorbeeld genieten van een aardbei-, asperge-, truffel-, pompoen- of paddestoel-menu. Er zijn ook dagen gericht op een specifiek type keuken, zodat je bijvoorbeeld kan stoppen voor vis- en zeevruchten of wildfeesten. Het zal je vast niet verbazen dat ze bij Arrigo hun eigen gebak bakken. Dit proef je zowel in het restaurant als in de plaatselijke bistro met winkeltje, waar je terecht kunt voor een heerlijk ontbijt of brunch. Dan kun je in een stijlvol café plaatsnemen met de heerlijkste koffie en huisgemaakt dessert.

Libušín & Maměnka op Pustevny: Walachijse keuken te midden van kant


Als je naar de charmante, rijkelijk versierde houten gebouwen in art-nouveaustijl met een vleugje folklore in Pustevny in de Beskydy komt, heb je het gevoel dat je op de set van een theaterstuk staat. En niets aan dat gevoel verandert, zelfs niet als je naar binnen stapt. Het menu is ook in dezelfde folkloristische sfeer. In het restaurant Libušín zou je echter geen hamburgers of fish and chips verwachten. Het menu bestaat uitsluitend uit de traditionele Walachijse keuken, typisch voor de regio Beskydy. De basis van bijna alle maaltijden hier zijn aardappelen, kool, boekweit, pruimen, bloem en brynza.

Lokše (drooggebakken aardappelpannenkoekjes) met rode kool en brynza (verse schapenkaas) of střapačky (aardappelpartjes) met kool en gerookt vlees of met brynza en spek zijn zeker lokale trekpleisters. Ook populair is lamsvlees op pruimenbrandewijn met griesmeelgnocchi. En aangezien we in Tsjechië vrij vaak iets zoets als hoofdgerecht eten, staat op het menu bijvoorbeeld boekweitpap met honing, pruimen en kwark of fruitknoedels. En vergeet zeker niet de traditionele Walachijse frgál-koeken te proeven, die enigszins aan pizza doet denken, alleen is deze zoet. En wat dacht je van een overnachting in een magische kamer en een gastronomisch weekend in Pustevny? Verblijf in het gezellige Maměnka!

U Jiskrů in Kbelnice bij Písek: Proef de vaak lang vergeten pareltjes uit de Tsjechische keuken


De traditie van de reizende herberg in Kbelnice, die voedsel en faciliteiten voorzag voor mensen en paarden op de keizerlijke reis van Strakonice naar Praag, gaat terug tot de 19e eeuw. En in het nieuwe millennium kwam deze traditie weer tot leven, toen een bekende chef-kok met jarenlange ervaring van over de hele wereld in het oude gebouw een inmiddels beroemd bedrijf opende. Restaurant U Jiskrů is de allereerste ontvanger geworden van de prestigieuze prijs Drager van de tradities van de Tsjechische keuken van het CzechSpecials-project! Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ze hier de schatten van de nationale keuken koken en vaak vergeten recepten weer tot leven wekken. Zin in goulash, gebraden gans, kip met paprika, kalfsuier, gescheurde varkenshaas of zelfs duivenvlees? Bij het samenstellen van de menukaart laat U Jiskrů zich leiden door wat het huidige seizoen of de eigen tuin te bieden heeft, of welke ingrediënten verkrijgbaar zijn bij leveranciers die voornamelijk uit het Zuid-Boheemse omgeving komen.

Waar lekker te eten in de Tsjechische hoofdstad? Hier zijn onze tips voor de beste restaurants in Praag

De beste Tsjechische restaurants

De beste Tsjechische restaurants

Geniet van fantastische smaken in Tsjechische toprestaurants. Laat je inspireren door onze selectie uit de crème de la crème van de Tsjechische culinaire scène.
Ontdek