Tsjechisch glas is UNESCO!
Na een enorm succes, toen de hop van Žatec in september dit jaar op de UNESCO-lijst werd geregistreerd, viert Tsjechië opnieuw een geweldig evenement! Juist vandaag heeft een internationale commissie besloten dat de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO ook handgemaakt glas omvat. Tsjechië telt dus in totaal al 18 UNESCO-monumenten. Maak kennis met de Tsjechische sprankelende zeldzaamheid!

Tsjechisch glas = wereldzeldzaamheid

Frankrijk was de initiatiefnemer van de inschrijving van handgemaakte glasproductie op de UNESCO-lijst, naast Tsjechië sloten ook Duitsland, Hongarije, Finland en Spanje zich bij het initiatief aan. Onder de bescherming van UNESCO is Tsjechië er in 2020 al in geslaagd om de traditionele productie van kerstversieringen uit geblazen glaskralen te verkrijgen van de workshop Rautis in Poniklá in Reuzengebergte. Nu is de reikwijdte aanzienlijk breder: letterlijk de gehele productie van glas. Vanuit het standpunt van UNESCO heeft Tsjechië een uitzonderlijke positie: in andere landen is het altijd slechts een van de technieken van de handgemaakte glasproductie, terwijl ze in Tsjechië tot op de dag van vandaag allemaal vertegenwoordigd zijn. De binnenlandse productie omvat de stappen van het begin tot de eindconsument.

Glas uit Tsjechië betovert de wereld

De Tsjechen hebben talloze keren bewezen (en bewijzen nog!) dat ze het met glas gewoon kunnen. Lasvit produceert bijvoorbeeld al meer dan tien jaar trofeeën voor de winnaars van de wielerwedstrijd Tour de France. De glasfabriek Rückl staat achter de trofeeën voor de kampioenen van het Miami Open tennistoernooi. Twee vijftig meter lange kristallen draken uit Lasvit op het eiland Saipan in de Stille Oceaan trekken de aandacht van de hele wereld. Het heeft twee titels: de grootste lamp en het grootste sieraad ter wereld! Glasmakers uit het Železný Brod-gebied produceerden op hun beurt het grootste stuk gesmolten glas ter wereld: een sarcofaag van zeven ton voor koningin Margareta II van Denemarken.

Waar kun je terecht voor glas in Tsjechië? Naar de Kristal vallei, naar Praag en naar de UNESCO Spa

Bijvoorbeeld de artistieke glasmaker Jiří Pačinek, wiens werken een belangrijke rol speelden in de Hollywood-film Glass Onion: A Knives Out Mystery met Daniel Craig in de hoofdrol, creëerde een magische glazen tuin in zijn glasfabriek, die je ook kunt bezoeken. Je vindt het in het hart van de Kristal vallei in Noord-Bohemen - plaatsen waar het beroemde Tsjechisch kristal werd geboren.


Je kunt ook het Museum voor Glas en Sieraden in Jablonec nad Nisou niet missen – het enige museum ter wereld dat de velden bestrijkt van glas en sieraden samen, met twee nooit eerder vertoonde tentoonstellingen! Hier kun je niet alleen stukken bewonderen uit een van de belangrijkste glascollecties van Europa, maar ook glinsterende schatten uit de grootste openbare collectie glazen kerstversieringen ter wereld!


Wanneer je Tsjechië bezoekt, mag je een rondleiding door waarschijnlijk de beroemdste Tsjechische glasfabriek Moser in Karlovy Vary niet missen, een kuuroord vermeld op de UNESCO-lijst. De glasfabriek was de hofleverancier van glas aan de keizer van het keizerlijke hof van Wenen, sjah Mozaffar ad-Din van Perzië en koning Edward VII van Engeland... En zelfs vandaag de dag worden briljant geslepen kristallen stukken gekocht door de beroemdste en belangrijkste persoonlijkheden ter wereld. Bijvoorbeeld zanger Justin Bieber of actrice Salma Hayek hebben thuis de kroonluchters van Moser.


In het Reuzengebergte vind je een unicum op glasgebied – de oudste continu functionerende glasblazerij ter wereld. Bij glasblazerij Novosad a syn in Harrachov wordt al meer dan 300 jaar lang glas geblazen!


Of wil je het grootste glaswerk van Europa zien? Je kunt de installatie IJsberg van de Lasvit-glasfabriek, die bestaat uit 1.503 houten planken, waarin 110 geleidelijk verlichte kristallen panelen in verschillende scherp gesneden vormen zijn ingebed, bewonderen in de entreehal van het Bořislavka-winkelcentrum in Praag.


Preciosa verlichtte weer het atrium van een van de belangrijkste functionalistische gebouwen in Tsjechië, het gebouw van de voormalige Elektrische bedrijven aan de Bubenská-straat in de Praagse Holešovice. De verbazingwekkende lichtinstallatie bestaat uit 797 mondgeblazen glazen bollen.

Bekijk ook onze andere tips over waar je Tsjechisch kristal kunt vinden!

DE FRAGIELE SCHOONHEID VAN HET TSJECHISCHE GLAS

DE FRAGIELE SCHOONHEID VAN HET TSJECHISCHE GLAS

Bewonder de adembenemende tradities van glasmeesters in het nieuw gereconstrueerde museum.
Ontdek