Praag op een regenachtige dag

Praag op een regenachtige dag

Geniet van Praag in het ritme van vallende regendruppels!

Praag op een regenachtige dag
Wat voor weer het ook is, in Praag is het altijd leuk. Of het nu zonnig is of pijpenstelen regent, de Tsjechische hoofdstad heeft het hele jaar door van alles te bieden. Wanhoop dus niet als het weer niet helemaal meezit. In de ‘stad van de honderd torens’ vind je een veelheid aan plaatsen waar je de nattigheid kunt ontvluchten en tegelijkertijd kennis kunt maken met verborgen schatten en onverwachte bezienswaardigheden. Ontdek de magie van vooraanstaande musea, interactieve tentoonstellingen en toneelvoorstellingen. En als je van klimmen houdt, kun je in Praag kiezen uit verschillende torens die een bezoekje meer dan waard zijn.

De musea en galerieën zullen u niet teleurstellen

 Musea en galerieën bezoeken is een ideale oplossing voor slecht weer. Van de tientallen musea die in Praag te vinden zijn, is vooral het Nationaal Museum boven aan het Wenceslasplein opmerkelijk. Het herbergt de grootste museumcollecties van Tsjechië, met voorwerpen uit alle gebieden van menselijke activiteit. Het Nationaal Museum heeft onlangs een dure renovatie ondergaan. Je krijgt de waardevolle collecties nu dus in een modern jasje te zien en kunt de gerestaureerde koepel van het museum bezoeken, die een adembenemend uitzicht op het Wenceslasplein en het centrum van de stad biedt. Gelegenheid te over om leuke kiekjes voor Instagram te maken dus!

Aan de overkant is in het Nieuwe gebouw van het Nationaal Museum onlangs het Kindermuseum geopend. Het unieke concept van dit museum prikkelt de fantasie van kinderen en maakt gebruik van interactiviteit om hen de wereld om hen heen te laten ontdekken. Alle leeftijdscategorieën komen hier aan hun trekken.

U kunt echter ook de collecties verkennen in het Náprstek Museum van Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse Culturen op Betlémské náměstí, het Bedřich Smetana Museum op Novotného lávka, of het Antonín Dvořák Museum op Ke Karlovu. Bent u een fan van allerlei soorten technologie? Mis dan deze kans niet om het Nationaal Technisch Museum in Letná te bezoeken. Terwijl de regendruppels op de ramen tikken, kunt u door schatten wandelen die de ontwikkeling van wetenschap en technologie in Tsjechië in kaart brengen, waaronder unieke historische vliegtuigen en de eerste Tsjechische auto's.

Een erg leuk uitje voor het hele gezin is het Spoorwegkoninkrijk met zijn interactieve maquette van Praag. En een bijzonder prettige plek om te ontspannen, met koffiebar en expositieruimte, is het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAMP).

Van Art Nouveau tot hedendaagse kunst

Als u van galerieën houdt, is een bezoek aan het Veletržní Paleis de moeite waard. Dit was een van de eerste functionalistische gebouwen in Praag en huisvest kunstcollecties uit de 20e en 21e eeuw. Het DOX Centrum voor Hedendaagse Kunst in Holešovice is de plek waar u terecht kunt voor originele werken, provocerende tentoonstellingen en de vermenging van individuele artistieke velden. In de korte periode sinds de opening heeft DOX de reputatie opgebouwd als een frisse, creatieve plek op de culturele kaart van de hoofdstad.

Moderne kunst vind je in Museum Kampa, dat aan de oever van de Moldau ligt met zicht op de Karelsbrug. Van Tsjechisch design kun je genieten in het Museum voor Decoratieve Kunsten en in het St.-Agnesklooster treed je in de voetsporen van de heilige Agnes, de Tsjechische beschermvrouwe. Dit klooster is een van de belangrijkste gotische bouwwerken van de stad.

In de voetsporen van het Franse leger

Als het regent, kunt u ook de mysterieuze ondergrondse verblijfplaats van de eerste Tsjechische heersers bezoeken. Vyšehrad is een interessante plaats op zich, waar u vele uren kunt verkennen. Direct eronder is het echter mogelijk om af te dalen in een labyrint van ondergrondse gangen en kamers die in de 17e eeuw werden gemaakt zodat het Franse leger ongezien activiteiten kon uitvoeren.

Naar de wolken en nog hoger!

Wie graag de hoogte in gaat, mag de beklimming van een van de Praagse torens met fantastische uitzichten op het hart van de Praagse Oude Stad niet missen. Bedwing een flink aantal treden in de Karelsbrugtoren aan de kant van de Kleine Zijde of aan de kant van de Oude Stad, of in de toren van het Nieuwe Stadhuis. Mis ook de uitkijktoren op de heuvel Petřín, de Kruittoren, de Televisietoren van Praag en de grote zuidelijke toren van de St.-Vituskathedraal binnen de Praagse burcht niet. Ook in de Nieuwe Watertoren en de bistro van het Dansende Huis staat je een onalledaagse ervaring te wachten.

Een magische wereld

Waarom zou u een regenachtige dag niet afsluiten met iets echt speciaals? Bezoek een voorstelling van zwart theater, een vorm die hier in Praag is ontstaan. Laat u verleiden door een unieke wereld van kleuren, effecten en optische illusies in een van de vele zwarte theaters in Praag, zoals het Jiří Srnec Theater, WOW of Ta Fantastika.

Een bodemloze put en zwemmen tussen de rotsen

En ten slotte drie bijzondere tips. De zogeheten bodemloze put van de Stadsbibliotheek in de Praagse binnenstad is een populaire attractie. De put is gemaakt van honderden boeken en twee spiegels, wat een magisch visueel effect oplevert.

Je kunt ook een tramrit door Praag maken, van het ene uiteinde helemaal tot het andere. Stap in tram nummer 22 en geniet onderweg heerlijk droog van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Een kaartje kost maar een paar kronen en een tramrit geeft je bovendien het prettige gevoel milieuvriendelijk bezig te zijn.

Als je zin hebt in bewegen en geen watervrees hebt, bezoek dan zwembad Podolí. Dat is ook weer een onvergetelijke belevenis, waarbij je in het prachtig tussen de rotsen gelegen zwembad de plaatselijke ‘zwemstamgasten’ tegenkomt. In de koudere maanden wordt een van de buitenbaden bovendien verwarmd. Vergeet je zwemkleding dus niet!