Geniet van romantiek voor twee!
De lente staat in het teken van de liefde, verliefdheid en nieuw leven. Met name de meimaand, die hier ook wel de "tijd van de liefde" genoemd wordt... We hebben verschillende tips voor u voor prachtige plaatsen, waar u opnieuw verliefd zult worden. U kunt Romantische hoekjes in steden verwachten, en prachtige tuinen vol bloemen en charmante sloten, waar u zich zult voelen alsof u door een sprookje wandelt...

Vergeet de tijd in romantische steegjes

De meest romantische plaatsen zijn plaatsen waar de geschiedenis bijna tastbaar is. Smalle straatjes en duistere hoekjes in oude steden, waar u heerlijk kunt dwalen, ontsnappen naar een andere wereld, even samen alleen voor elkaar leven. Dit kan bijvoorbeeld in de pittoreske straatjes van het Praagse wijkje Nový Svět in het stadsdeel Hradčany, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. U kunt even gaan zitten in het gezellige café Nový Svět of in hotel U Raka, gevestigd in het laatste houten gebouw in het centrum van Praag. Ook de rivier de Moldau (in het Tsjechisch Vltava genoem) biedt volop mogelijkheden, of u nu kiest voor een wandelingetje langs de oevers en over de uit rivierbanken ontstane eilanden (náplavky), voor een rondvaart of voor een bezoek aan plaatsen met prachtige uitzichten, zoals de stadsmuren bij Vyšehrad of het Hanavský Paviljoen op de heuvel Letná. En dan is er natuurlijk ook nog de plek die bij de inwoners van Praag waarschijnlijk het meest geliefd is, het eiland Kampa. Deze plek is bij uitstek geschikt voor een heerlijke picknick met een fles rode wijn!

De magische liefdesheuvel

Als men in Praag "de tijd van de liefde zegt", denkt men steevast aan de heuvel Petřín, gelegen aan de linkeroever van de Moldau. Er wordt beweerd dat iedereen die op één mei onder een bloeiende boom (liefst een kersenboom) zijn of haar geliefde kust, het hele jaar met deze geliefde gelukkig zal zijn! Vele generaties inwoners van Praag brengen deze traditie in verband met Petřín, waardoor het park op deze magische heuvel op één mei erg druk is en iedereen er een geschikt plekje voor zo´n kus zoekt. Waarschijnlijk gaat het niet lukken ooit de oorsprong van deze traditie te achterhalen, maar als u net als veel inwoners van Praag een romantische dag wilt doormaken, moet u zich naar de flanken van de heuvel Petřín begeven.

Laat u betoveren door de verhalen van Tsjechische kastelen

Als u een bezoek brengt aan een van de betoverende Tsjechische kastelen, zult u niet te klagen hebben over een gebrek aan romantiek. We denken hierbij aan Hluboká, het waterkasteel Červená Lhota en het sprookjesachtige Hradec nad Moravicí. Op Křivoklát, verscholen in de diepe bossen van Midden-Bohemen, kunt u het verhaal beluisteren van de grote liefde die de zoon van Ferdinand I, keizer van het Roomse Rijk, hier doormaakte. Hij trad hier namelijk in het geheim in het huwelijk met een meisje zonder enige druppel blauw bloed en zag vanwege deze liefde af van alle voordelen, die het luxueuze leven aan het keizerlijke hof hem bracht. Kan het nog romantischer?

Geniet van de bedwelmende geuren van tuinen vol kleurrijke bloemen

Eind april en begin mei gaan gepaard met een overvloed aan bloemen en bloesems. Nodig uw geliefde uit voor een wandeling door een bloeiende tuin of een park vol lentegeuren. Wie ooit rond deze tijd gewandeld heeft in het park van Průhonice (Midden-Bohemen), zal voor de rest van zijn of haar leven hoge eisen stellen aan andere romantische locaties! Maar toch bestaan er in Tsjechië nog andere, even charmante plaatsen, zodat u onvergetelijke momenten kunt meemaken tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld de barokke Bloementuin van Kroměříž in Moravië, de tuin Vrtbovská Zahrada in Praag of het kasteelpark van Konopiště, dat eigenlijk in ieder jaargetijde tot de mooiste kasteelparken van Tsjechië behoort. Een overdonderende ervaring doet men op tijdens een bezoek aan het uitgestrekte landschapspark rond Lednice en Valtice (het zgn. Lednicko-valtický areál) dat al bij zijn aanleg, 200 jaar geleden, ontworpen werd als reusachtig romantisch park.

Duizelende liefde

Tot de meest romantische plaatsen van Midden-Bohemen behoort uitzichtpunt Máj, langs de Moldau. De rivier heeft hier een diepe, rotsachtige, hoefijzervormige canyon uitgesleten, omringd door dichte bossen. Zoals voor wel meer uitzichtpunten geldt, krijgt u ook hier een bonus als het u lukt met zonsondergang te komen. De zon gaat namelijk precies onder in het verlengde van het mooiste uitzicht. Prachtige panorama´s krijgt u ook te zien vanaf burchtruïne Krašov, eveneens in Midden-Bohemen en wederom langs de lui voortstromende rivier, en vanaf de heuvel Svatý Kopeček in Mikulov. Dit laatste uitzicht gooit overigens regelmatig hoge ogen in enquêtes over het mooiste uitzicht van Tsjechië! Maar ook de natuur in zgn. rotssteden, zoals bijv. in de rotsachtige gebieden Prachovské Skaly en Adršpach in het oosten van Bohemen, heeft duizelingwekkende uitzichten te bieden.