De Tsjechische rivieren openen hun armen
De Tsjechische rivieren zijn ideaal voor avontuur op het water én een rustige rondvaart. Laat je meevoeren op hun golven, vaar met ingehouden adem door diepe ravijnen met ongerepte natuur en door eeuwenoude steden met een fascinerende geschiedenis.

De Moldau: De langste rivier van Tsjechië nodigt uit voor een romantische vaart of een traditionele tocht op een houten vlot


De Moldau is de langste en meest door watertoeristen bevaren rivier van het land. De bovenloop voert door het maagdelijke landschap van Nationaal Park Šumava (Boheemse Woud), waar echter allerlei beperkingen gelden. Het meest bezocht is het gedeelte voorbij het Lipnomeer, waar het hele jaar door voldoende water is. Aan de Moldau kun je ook een hoop waterplezier beleven dankzij de populaire stuwmeren, zoals Lipno en Orlík, waar je bijvoorbeeld kunt suppen of een romantische rondvaart kunt maken. Een fenomeen van de laatste paar jaren is de Moldau-waterweg, die begint in České Budějovice en verder loopt naar de samenvloeiing van de Moldau en de Elbe in Mělník en de poort naar Europa opent. Uniek is een tocht op een houten vlot. De vlotterij heeft in Tsjechië een aanzienlijke traditie en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


De Berounka: Ideaal voor een uitstapje met kinderen

De Berounka is de rustigste rivier van Tsjechië, zonder sterke stroming en stroomversnellingen. Daarom kan ze ook worden bevaren door gezinnen met kleine kinderen en beginnende watertoeristen. De rivier stroomt tussen Pilsen en Praag door een prachtige vallei met diepe bossen, en door de beschermde natuurgebieden Křivoklátsko en Rakovnicko. Het bevaren van de hele rivieren neemt drie tot vijf dagen in beslag, maar je kunt natuurlijk ook voor gedeelten van één dag kiezen. Bezoek onderweg de burchten Křivoklát en Karlštejn of glasfabriek Nižbor

De Jizera en de Ploučnice: Door een ongerept landschap ver weg van de beschaving

De Jizera is een van de schoonste rivieren van Tsjechië. Het mooiste gedeelte van de rivier loopt door het Boheems Paradijs langs prachtige burchten en kastelen. Onderweg kun je de niet al te moeilijke via ferrata's in de buurt van de stad Semily uitproberen. De Ploučnice creëert sprookjesachtig mooie meanders. Kies voor de Ploučnice als je romantisch aangelegd bent en het gevoel wilt hebben dat je je buiten de beschaving en tijd bevindt.

Interessant om te weten: Als een van de weinige Tsjechische rivieren heeft de Ploučnice nauwelijks menselijke aanpassingen ondergaan en haar natuurlijke schoonheid behouden, zonder stuwmeren of stuwen.

De Sázava: Het Mekka van de Tsjechische watertoerist

Wil je een echte Tsjechische watervakantie beleven? Bevaar dan de Sázava. In de omgeving van de rivier, die Posázaví wordt genoemd, vind je tal van campings en meer dan honderd jaar oude nederzettingen van houten weekendhuisjes, en overal leuke stopplaatsen met een traditionele Tsjechische kroeg. De rivier kronkelt door diepe dalen, door bossen en eeuwenoude stadjes. Zo zul je onderweg op de majestueuze burcht Český Šternberk stuiten!

De Ohře: Op een bootje door Karlovy Vary en naar een koninklijke burcht

De West-Boheemse rivier de Ohře is een goede tip voor beginners die nog niet veel ervaring hebben. Onderweg vaar je door de beroemde Tsjechische kuurstad Karlovy Vary, langs de fantastische Svatošské rotsen en de middeleeuwse koninklijke burcht Loket. Het bij watertoeristen populairste riviergedeelte van Loket naar Klášterec nad Ohří kan in twee tot drie dagen worden bevaren.

De Elbe: Ideaal voor boot- én fietstochten

De grootste Tsjechische rivier is ideaal voor rondvaarten. Zo kunnen we een rondvaart van Ústí nad Labem naar Hřensko of Litoměřice aanbevelen, en de Elbe wordt ook gebruikt door rondvaartboten die van Praag naar Dresden varen. Wil je liever meer bewegen, ga dan raften bij Kuks of probeer de via ferrata bij Děčín. Of fiets je liever? Geen probleem! Langs de rivier loopt helemaal tot aan de Noordzee de comfortabele Elberoute. Onderweg kun je genieten van het schilderachtige landschap van het Boheemse Middelgebergte – Porta Bohemica en de rotsformaties van Boheems Zwitserland!

Relaxed waterplezier in Praag

Het watersportpark Vlny Štvanice is een gloednieuwe plaats in het centrum van Praag voor alle liefhebbers van surfen en wild water! Surfers kunnen zich hier ook zonder zeewater uitleven, midden in de stad en met uitzicht op de Praagse burcht. Behalve golven voor riviersurfers is er ook een wildwaterkanaal voor kajakkers en suppers. Boek je verblijf er altijd vooraf.

Ook het slalomkanaal in Troja met wild water is een stedelijke trekpleister in de rivier voor alle waterliefhebbers. Begin juni (6 t/m 9-6) wordt hier een van de populairste sportevenementen van het jaar gehouden: de Wereldbeker kanoslalom!

Waar kun je uitrusting voor op het water huren?

Aan de bovengenoemde rivieren vind je tientallen verhuurpunten waar je op afspraak een raft, kano of ook een wat grotere motorboot kunt huren als de omstandigheden dat toelaten.
Ingetour – complete waterservice op de Moldau
V-Servis – verhuur van kano's en rafts – Lužnice, Sázava, Otava, Moldau
Veronica – verhuur van boten en rafts – Lužnice, Nežárka
Dronte – verhuur van boten en waterbenodigdheden – Berounka, Lužnice, Ohře, Jizera, Otava, Sázava, Moldau, Praag
Titanic – verhuur van boten en rafts Český Krumlov, Vyšší Brod