Ontdek de kleurrijke wereld van de Tsjechische gastronomie
Wie houdt er nu niet van lekker eten en drinken. Gastronomische evenementen stellen u in staat te proeven van Tsjechische en internationale culinaire specialiteiten en met Tsjechische bier- en wijnsoorten. We zullen u laten weten waar u terecht kunt voor een ganzenbanket, wijnfeesten en verschillende Tsjechische minibierbrouwerijen. Smakelijk eten!

Probeer regionale specialiteiten uit

Regionale gastrofestivals richten zich vrijwel altijd op een bepaald, voor de betreffende regio kenmerkend product. U kunt uzelf hiervan overtuigen door een kijkje te nemen in bijvoorbeeld Ivančice in Moravië, waar de jaarlijkse Asperge- en wijnfeesten (17 t/m 19-5) in het teken staan van de eeuwenoude traditie van de aspergeteelt aldaar. Er is een breed aanbod van heerlijke asperge-gerechten en uitmuntende wijnen. Tot feesten behoren verder een kookshow en een rijk cultureel programma. In Borovany in de provincie Zuid-Bohemen vindt het geliefde gastronomisch-culturele festival Borůvkobraní (13 t/m 14-7) plaats. Het hele areaal van het klooster ruikt dan naar allerlei heerlijke gerechten van bosbessen (de vertaling van de naam van het festival luidt: "De Bosbessenpluk") en op de binnenplaats vindt een ambachtelijke jaarmarkt plaats, waar u traditionele producten kunt kopen die elders niet verkrijgbaar zijn. In Znojmo, in de provincie Zuid-Moravië, wordt ieder jaar het in heel Tsjechië bekende Augurkenfestival georganiseerd. Dit populaire festival zal dit jaar op 2-8 plaatsvinden en behelst onder meer een markt met producten van boerderijen uit de omgeving en een kookshow. Mocht u de voorkeur geven aan iets sterkers, probeer dan het festival Trnkobraní ("De Sleedoornpruimenpluk") (24-8). Dit festival zal ook dit jaar weer plaatsvinden in het areaal van stokerij Rudolf Jelínek in het Moravische stadje Vizovice, dat bekend staat om zijn slivovitsj-productie. Het hele weekend staat in het teken van pruimen! U kunt ze proeven in alle mogelijke hoedanigheden: knoedelgerechten, koeken en natuurlijk in de vorm van de geliefde drank slivovitsj (pruimenbrandewijn). En tenslotte hebben we nog een tip voor alle liefhebbers van vleesgerechten: de Ganzenfeesten in het Moravische stadje Boskovice (21 t/m 22-9) doen herinneren aan de ganzenkwekerijen van Boskovice, die ooit zo beroemd waren dat ze hofleverancier waren van het Weense hof van de keizers van Oostenrijk. Restaurants in Boskovice zullen het hele weekend lang de meest uiteenlopende ganzengerechten serveren. Ook de oranjerie van het kasteel wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een reusachtig restaurant.

Tips voor heerlijke culinaire festiviteiten

Na een jaar is ook het bij alle fijnproevers geliefde evenement Fresh Festival weer terug! Het vindt dit jaar plaats in Pilsen (18 en 19-5), Liberec (29 en 30-6), Brno (25 en 26-5), en Pardubice (22 en 23-6) en staat in het teken van sterrenkoks en gastronomische nieuwtjes die juist op dit moment helemaal in zijn! In Litomyšl vindt jaarlijks het Gastronomische Feest van M.D. Rettigová plaats (18 en 19-5), als eerbewijs aan de schrijfster van het eerste kookboek in de Tsjechische taal. In vele huishoudens en restaurants worden ook nu nog traditionele recepten bereid aan de hand van haar recepten. Mocht u graag kennismaken met kenmerkende uithoek van Tsjechië, breng dan een bezoek aan het evenement Chodské Slavnosti (9 t/m 11-8) in Domažlice in het westen van Bohemen. Tijdens de Chodské Slavnosti maakt u naast de typische Tsjechische keuken ook kennis met de traditionele Tsjechische folklore.

Bierfeesten waar u niet mag ontbreken

Als u Tsjechië door en door wilt leren kennen, moet u ook ons bier proeven, onze gouden drank, waar we ontzettend trots op zijn. Een prima gelegenheid hiertoe wordt u geboden door verschillende bierfeesten. Het is gebruikelijk dat iedere grotere bierbrouwerij ten minste één keer per jaar een evenement organiseert. En hoe ziet het programma van zo´n dag eruit? Bier, bierspecialiteiten in de vorm van gegrild vlees en gegrilde kazen, en verder zijn er meestal muziekoptredens en ´s avonds nog een extra verrassing. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Bernard Fest (20 t/m 22-6) in Humpolec in de provincie Vysočina, aan CLOCK/DAY (26 en 27-7) in Potštejn in het oosten van Bohemen of aan Radegast Den (24-8) in bierbrouwerij Radegast in Nošovice. Naast bier en gerechten bevat het programma ook culturele en muzikale punten, zoals het een echt festival betaamd. Dočesná in het stadje Žatec (6 en 7-9) balanceert op de grens tussen een bierfeest en een muziekfestival. Dit stadje, dat zijn naam verleend heeft aan de meest geprezen hopsoort ter wereld, heeft voor dit jaar een hoogwaardig muziekprogramma in petto, terwijl men er ook meer dan 100 verschillende soorten bier kan uitproberen.

En waar moet u naartoe om op één plaats de beste bieren van verschillende bierbrouwerijen tegelijkertijd te kunnen uitproberen? Op het Bier- en Burger-Festival (19-5) in Praag, in de wijk Karlín, wordt de productie van ambachtelijke brouwerijen uit Bohemen en Moravië gepresenteerd, terwijl er natuurlijk ook volop heerlijke burgers te krijgen zijn. En tot de meest populaire festivals van Tsjechische minibrouwerijen behoort het Festival Minipivovarů (7 t/m 8- 6) op de Burcht van Praag. Aan dit evenement nemen 66 van de beste Boheemse en Moravische minibrouwerijen deel en bovendien drie buitenlandse minibrouwerijen.

Maak kennis met plaatsen waar het leven in het teken staat van de wijn

De beste Tsjechische wijnen worden in Moravië geproduceerd. De druivenoogst vindt plaats in de herfst en wordt traditioneel vóór de intrede van de eerst vorst afgesloten met het oogstfeest, "Vinobraní" genoemd. Heel september en een gedeelte van oktober staan in Zuid-Moravië in het teken van de wijn! Zeer populair is het evenement Znojemské Vinobraní (13-9 t/m 15-9), waarbij het hele centrum van Znojmo in historische stijl gehuld gaat. Het evenement Pálavské Vinobraní (6-9 t/m 8-9) in Mikulov heeft op zijn beurt niet alleen uitmuntende lokale wijnen te bieden, maar daarnaast ook een programma vol folklore en historisch getinte optredens. Gedurende het hele festival vinden in de belangrijkste zaal van het slot van Mikulov de prestigieuze openbare keuringen van de Landelijke Wijncompetitie plaats. U kunt hier meer dan 500 verschillende witte, rosé en rode wijnen uit de wijnstreek van Mikulov proeven. Mocht u tijdens het weekend van 14 en 15-9 in Praag zijn, neem dan ook een kijkje bij het festival Trojské Vinobraní in de wijngaard van St. Klára in de Botanische Tuin. Tijdens dit feest maakt u kennis met de lokale wijnproductie, inclusief een bezichtiging van de wijnkelder. Verder kunt u wijnen uit het jaar 2023 proeven, en vers of deels gegist druivensap. In Český Krumlov in Zuid-Bohemen wordt dan weer het festival Festival Vína (oktober- november) georganiseerd, dat Tsjechische en buitenlandse wijnen bij u introducert, evenals lokale gastronomische specialiteiten, en dat alles middenin de prachtige, sprookjesachtige stadskern. Graag zouden we u nog uitnodigen voor een uniek evenement, namelijk het Festival Mezi Sklepy (21 en 22-6), dat plaatsvindt in Mutěnice in Zuid-Moravië. Tijdens dit festival zijn 40 wijnkelders geopend, die bij nagenoeg geen enkele andere gelegenheid publiek toegankelijk zijn. Kenmerkend voor dit festival is, dat u de wijnen te midden van de vaten kunt proeven, de enige plek waar ze precies de juiste temperatuur en vooral ook de juiste smaak hebben.