Tjeckiens höjdpunkter i 2024

Tjeckiens höjdpunkter i 2024

Fyll kalendern med spännande händelser i Tjeckien!

Tjeckiens höjdpunkter i 2024
Den tjeckiska kalendern för 2024 är fylld av spännande händelser! Tjeckien firar bland annat 200 år med Bedřich Smetana och hockey VM går av stapeln i Prag och Ostrava mellan den 10–26 maj. Kolla in vårt urval av de mest intressanta evenemangen i Tjeckien!

8–11 feb: Längdskidloppet Jizerská 50

En av de största längdåkningstävlingar i Centraleuropa äger rum i Bedrichov. Det är också ett mycket traditionellt lopp. Det är faktiskt det tredje äldsta loppet i Ski Classics-serien efter Vasaloppet och Birkebeinerrennet.
 

7–21 feb: Fastetidens processioner i regionen Hlinecko

Börja året i storslagen stil med ett evenemang som finns med på UNESCO:s världsarvslista! Njut av färgglada kostymer, sånger och ett brett utbud av delikatesser – från traditionella kakor och munkar, korvar, blodpudding till hemlagat plommonbrännvin som kommer att göra dig glad.

 

6 april: Prague Half Marathon 

Det 24:e halvmaratonet i Prag är en härlig fest. Inte bara på grund av vyerna. Men på grund av de löpare som kommer för att delta. Från de respektingivande kenyanerna och etiopierna till tjeckiska skolbarn. Alla som tycker om att sätta löparskor på fötterna välkomnas med öppna armar.

 

10–26 maj: Ishockey i VM Prag & Ostrava

Det blir hockeyfest i Tjeckien i maj 2024 när man anordnar hockey-VM för herrlandslagen i två städer (Prag och Ostrava). Sverige ska spela sin grupp i Ostrava där Tre Kronor kommer att ha sin bas i CEZ Arena under turneringens gång. IIHF har nu släppt viktig biljettinformation till mästerskapet.

 

12 maj–4 juni: Prag Spring International Music Festival

I maj vaknar Prag till liv med en världsberömd musikfestival. Upplev framträdanden av några av världens bästa musiker, symfoniorkestrar och kammarensembler. Förutom förstklassiga konserter som Smetanas kommer du att njuta av Prags historiska bakgrund av kloster, kyrkor och museer.

 

27–28 maj: Ride of the Kings i Vlčnov

Här bjuder vi på ännu en UNESCO händelse! Den unika tjeckiska karnevalen har funnits i mer än 200 år. Flera byar i östra Tjeckien fördjupar sig i en festlig atmosfär. Du kommer att transporteras tillbaka i tiden med hjälp av traditionella dräkter, lokala specialiteter och glada toner från cembalon och blåsinstrument.

 

8 juni-7 juli:  Smetanas Litomyšl

Staden Litomyšl, en viktig plats i Smetanas liv, kommer också att bidra till firandet. Arrangörerna av musikfestivalen Smetanova Litomyšl har sammanställt ett speciellt program för att hedra både hans 200-årsjubileum och 140-årsdagen av hans bortgång. Festivalen kommer att innehålla framföranden av mindre kända kompositioner tillsammans med föreställningar av alla hans operor.

 

13–15 juni: Rock for People Festival i Hradec Králové

Rock for People (RfP) är en stor utomhusfestival i Tjeckien. Festivalen började 1995 i staden Český Brod. 2007 flyttades den till en oanvänd flygplats i Hradec Králové. Huvudattraktioner har bestått av Muse, Thirty Seconds to Mars, Arctic Monkeys, My Chemical Romance, The Offspring, the Killers, Paramore och Massive Attack.

 

22–25 juni: Strážnice Folklorfestival

Har du hört talas om Verbuňk – en tjeckisk dans inskriven på UNESCO:s världsarvslista? Du kan se de allra bästa Verbuňk-dansarna på den största och äldsta folklorefestivalen i Europa, som äger rum inte bara i parken runt slottet och vingårdarna utan även på Strážnices friluftsmuseum. Se fram emot folksånger, danser och kostymer från hela världen!

 

30 juni–8 juli: Karlovy Vary International Film Festival

Du behöver inte åka till Cannes för att njuta av atmosfären på en filmfestival eller se filmstjärnor på röda mattan. Du kan se dussintals premiärer och delta i en stjärnfylld fest i Karlovy Vary, som även den är listad som en UNESCO-sevärdhet.

 

19–22 juli: Colors of Ostrava

En av de bästa och största multi-genremusikfestivalerna i Europa som du måste uppleva minst en gång i livet! Inte bara på grund av det fantastiska programmet utan för att festivalen tar plats i ett unikt, postindustriellt område som kallas Dolní Vítkovice. Du kommer att känna dig som om du är med i en sci-fi-film!

 

5–11 augusti: Prague Pride Festival

Prague Pride Festival är en vecka full av kulturella och sociala evenemang, debatter och aktiviteter på stranden av floden Vltava. I Central- och Östeuropa utmärker sig Tjeckien utan tvekan som den mest gayvänliga.

 

6–8 september:  Pálava Wine Harvest Festival, Mikulov

Föreställ dig den tidiga höstluften, dimman som slingrar sig kring vinrankorna och mysiga promenader med ett glas vin i handen. Om detta är din melodi, kom då och fira druvskörden på en av Tjeckiens största vinfestivaler i Mikulov, Södra Mähren. Staden är värd för ett enormt 3-dagars vinfirande varje september, även känd som Pálavské Vintage Mikulov.

 

1:a oktober: St.Wenceslas Festival i Český Krumlov

En traditionell festival för att hedra St. Wenceslas, Böhmens beskyddare över ölbryggare och vinmakare. Firandet är avslappnat och roligt, med fokus på god mat, dryck och även folkloremusik (både på officiella scener och spontant på gatorna). Museerna och gallerier med många speciella evenemang är också en del av festivalen.

 

5–6 oktober: Pilsner Fest, Pilsen

Portarna till bryggeriet Pilsen slår upp i år igen med musik, kultur, god mat och alla som gillar öl. Kom och fira årsdagen av bryggning av den första satsen Pilsner Urquell i Pilsen!

 

1–24 november: Janáček Brno Festival

År 2004, som en del av åminnelsen av 150-årsdagen av Janáčeks födelse, inrättades Janáček Festival Brno, där alla kompositörens operaverk framfördes. Brno anordnar vart annat år festivalen, som har fått stor uppskattning sedan starten 2008. Många ledande dirigenter har dykt upp här, inklusive Sir Charles Mackerras, Tomáš Hanus och Jiří Bělohlávek. Festivalen Janáček Brno vann priset International Opera Awards 2018.