Zoete lekkernijen van de Tsjechische keuken
De Tsjechische keuken bestaat uit meer dan alleen goulash en eend met kool. Er zijn ook traditionele zoetigheden die een lange geschiedenis hebben en die vandaag de dag door banketbakkers van topklasse zijn geperfectioneerd. Voor veel Tsjechische mensen zijn traditionele Tsjechische desserts een herinnering aan hun jeugd. Weet je op welke traditionele Tsjechische desserts je jezelf kunt trakteren na een goede lunch of bij een kopje koffie in de namiddag?

Indiánek', 'Špička' en andere traditionele desserts

Opgeklopte eiwitmousse, chocolade en een biscuitbodem. Dat is een echte Tsjechische indiánek ('kleine indiaan'). Maar waar komt het vandaan? Een dessert dat bekend staat als een Indianer werd in Wenen beroemd in het begin van de negentiende eeuw, toen het werd geserveerd door een Indiase goochelaar na theatervoorstellingen. In tegenstelling tot het Tsjechische dessert bevatte het echter slagroom en geen opgeklopt eiwit. Hoe zit het met špička? Parijse room en eierpunch. Wat valt er nog meer te zeggen... De traditionele desserts zijn afkomstig uit de Oostenrijks-Hongaarse keuken. Daarom ontbreekt het ze niet aan boter, suiker en andere lekkernijen. Je moet ook zeker de Tsjechische versie van de Franse profiteroles proberen, bekend onder de naam větrník. Onze Tsjechische versies zijn veel groter en gevuld met karamel en glazuur. En wat te denken van de populaire macarons? Hier in de Tsjechische Republiek hebben we laskonky! Nogmaals, het is een grotere versie. Ze zijn ook glutenvrij, en in plaats van amandelmeel worden ze gemaakt van opgeklopt eiwit en geraspte kokos.

Zoetigheden met een beschermde oorsprongsbenaming

Hořické trubičky (Hořice Tubes): De traditie van het maken van hořické trubičky in  Oost-Bohemen dateert van meer dan 200 jaar geleden. Het dessert bestaat uit dunne buisjes die doorweven zijn met suiker, kaneel, honing en gemalen noten. Wij raden aan ze aan te vullen met verse slagroom en ze te dopen in gesmolten chocolade van hoge kwaliteit. In de supermarkt kunt u zich ook laten verwennen door de populairdere verpakte versie, die voorgevuld is met room.

Valašský frgál: Kom deze grote zuurdesemvruchtentaart uit het gebied van de Moravische Beskiden in het oosten van het land proeven. Hij wordt traditioneel gevuld met roomkaas, maanzaad en pruimen- en perenjam.

Karlovarské oplatky (wafels van Karlovy Vary): Ben je op weg naar de kuuroorden? In het bijzonder naar Karlovy Vary? Dan mag je de Karlovy Vary kuurwafels niet missen. Je kunt kiezen uit verschillende smaken, de meest traditionele zijn hazelnoot of cacao.

Štramberské uši (Štramberkse oren): Deze delicate honinggebakjes in de vorm van mensenoren worden al bijna 800 jaar volgens traditioneel recept bereid in de Moravische stad Štramberk en omgeving. De karakteristieke kegeltjes worden pas gevormd nadat ze uit de oven zijn gehaald.

Kerstkoekjes

Rond de adventstijd worden de keukens van bijna alle huishoudens omgetoverd tot banketbakkerijen. Hoeveel soorten koekjes heb je? Dit is een traditionele vraag die wordt gesteld door iedereen die naar Kerstmis uitkijkt. En het is eerlijk om te zeggen dat hoe meer soorten kerstkoekjes, hoe beter. Recepten worden in elke familie geërfd en doorgegeven. De meest populaire zijn linecké cukroví (Linzgebakjes), delicate gebakjes die met jam aan elkaar worden geplakt; vanillekoekjes gemaakt van gemalen walnoten; en peperkoek. In de Tsjechische adventskeuken mogen kerstkoekjes gewoon niet ontbreken. Deze kleine en niet-bederfelijke gebakjes smelten in je mond.

Waar moet u heen voor een zoete reis?

Hořické trubičky met perfecte chocolade worden niet alleen in Hořice geserveerd, maar ook in plaatsen als Kutná Hora in het café Na Kozím plácku. Je kunt in Praag ook fijne desserts in een nieuw jasje proberen in de banketbakkerijen cukrárna Myšák, IF Café, Cukrář Skála,of in de cafés  Louvre or Slavia. Valašské frgály vind je bijvoorbeeld in het restaurant en café Lanterna in Velké Karlovice. Als hoofdgerecht (of nagerecht) kun je in vrijwel elk restaurant zuurdesemkoekjes met vanilleroom bestellen; gestoomde fruitknoedels met suiker, geraspte roomkaas en gesmolten boter; of traditionele aardappelhoorntjes met maanzaad (of als aardappelgnocchi met gemalen maanzaad en suiker).